Italialainen ruoka – Saapasmaan ruokakulttuuri

Italialainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista keittiöistä, jonka tuotteet ovat levinneet ympäri maailmaa. Ilmeisimmin tietysti pitsan ja pastojen muodossa. Muiden Välimeren tapaan oliiviöljyä käytetään ruoanlaitossa paljon.

Italialainen ruokakulttuuri on kuitenkin valtaisan paljon laajempi ja maan eri osissa on tunnistettavia paikallisia erikoisuuksiaan. Esimerkiksi risotto ja polenta ovat korostetusti pohjoisitalialaisia ruokalajeja, pizzan alkukoti on Campanian Napoli ja arancini-riisipallerot ovat kotoisin Sisiliasta.

Hyperlokaaleja paikallisia erikoisuuksiakin löytyy eri maakunnista ja kaupungeista. Yhteistä on kuitenkin sesonkien ja sitä kautta tuoreiden raaka-aineiden merkitys. Monet  ruokalajit saattavat olla raaka-aineidensa osalta hyvin yksinkertaisia.

Italialainen alkupala antipasti

Aamupala on Italiassa yleensä hyvin kevyt ja suomalaisittain sekä lounas että illallinen syödään usein verrattain myöhään. Vaikka Italiassakin asiat ovat muuttuneet ovat koko perheen kollektiiviset ruokailutapahtumat edelleen yleisiä. Täyden italialaisen aterian osat ovat a kylmä alkupala antipasto, väliruoka primi piatti joka on usein pasta, risotto tai keitto, pääruoka secondi piatti ja jälkiruoka dolci.

Italialainen keittiö levisi siirtolaisten myötä myös uuteen maailmaan ja erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös Latinalaisessa Amerikassa on syntynyt omia italialaisvaikutteisia ruokalajeja. Esim. Fuggaza-pizza Argentiinassa ja parmesaanikana Yhdysvalloissa. Amerikanitalialaisissa ruoissa lihaa käytetään italialaisia ruokia enemmän ja ne saattavat muutenkin olla alkuperäisiä inspiraation kohteitaan raskaampia.

Italialaiset ravintolatyypit ja ruokapaikat

Italialaisista ruokapaikoista puhuttaessa ristorante viittaa muodollisempaan ja usein myös kalliimpaan ravintolaan, kun taas trattoria ja varsinkin osteria ovat epämuodollisempia paikkoja. Osteriassa ei usein ole edes painettua ruokalistaa ja ne saattavat olla auki vain lounasaikaan. Tämän ohella on tietysti pizzerioita. Sanalla gelateria viitataan italialaista gelato-jäätelöä myyviin kojuihin.

Pasta Italiassa​

Italia tunnetaan erityisesti pastoistaan. Toisaalta ihan vaan lukuisista tunnetuista eri pastatyypeistään: tagliatelle, penne, cannelloni jne. Mutta ehkä ennen kaikkea pastaruoistaan kuten Spaghetti cacio e pepe, Spaghetti alle vongole ja Carbonara. Sana al dente on ruoan kypsyysasteeseen viittaava termi. Al dente pasta on pinnaltaan pehmeää, mutta riittävän napakkaa ja jollain lailla pureskeltavaa.

Italialainen ruoka pasta

Pizza Italiassa

Pizza on tietysti pastan ohella toinen tunnetuin ja laajimmalle levinnyt ruoka on. Alkuperäinen italialainen pizza on lähtöisin Napolista, mutta myös hieman erilainen roomalainen rapeapohjainen peltipizza on suosittua Vähemmän tunnettuja pizzalaatuja ovat pizzatasku calzone ja valkoinen pizza eli pizza bianca, jossa ei ole ollenkaan tomaattikastiketta. Kaikissa aidon italialaisissa pizzoissa on kuitenkin vähemmän täytteitä kuin useissa ulkomailla suosituissa variaatioissa.

Muita tunnettuja italialaisia ruokia

  • Antipasti on italialainen alkuruokaan viittaava sana. Antipasti-pöydässä ei usein ole lämpimiä ruokia ja ruoat ovat usein helposti sormin syötäviä.
  • Arancini on sisilialainen korppujauholla päällystetty ja uppopaistettu riisipallero.
  • Fritata on italialainen munakas, jossa täytteitä sotketaan kananmuniin jo ennen paistamista.
  • Leike Milanese eli leivitetty vasikanleike on italian tunnetuimpia liharuokia,
  • Minestrone on italialaisista keitoista varmaankin kaikkein tunnetuin. Se on kasviskeitto, jossa on tyypillisimmin papuja, sipulia, selleriä ja tomaattia.
  • Ossobuco on naudanpotkasta valmistettu liharuoka, joka tarjoillaan usein risotton kanssa.
  • Panini on italialainen usein grillattu voileipä.
  • Risotto on pastan ja pizzan ohella ehkä tunnetuin italialainen ruoka. Se valmistuu kun risottoriisi, sipuli, kasvikset ja mahdolliset sienet haudutetaan pannulla, juuston, viinin ja lihaliemen kansa.

Italialaiset juustot

Italia on myös maailman tunnetuimpia juustomaita. Tärkeimpiä juustoja lienevät pitsassakin suosittu mozzarella ja monikäyttöinen, usein pastojen päälle laitettava parmesaani (Parmigiano-Reggiano).  Tunnettuja ovat kuitenkin myös esim. sinihomejuusto gorgonzola ja tuorejuusto ricotta.

Italialaiset jälkiruoat

Makeaa etsiville ehkä tunnetuin tuote on italialainen jäätelö Gelato. Muita italialaisia jälkiruokia ovat esim. tiramisu, kermavanukas panna cotta, sisilialainen herkkutötterö cannoli ja uppopaistettu zeppole.

Kahvi ja alkoholi Italiassa​

Juomien puolella Italia tunnetaan erityisesti kahveistaan, voimakkaasta espressostaan, cappucinosta ja muutamista muista maitokahveistaan. Aito italialainen ei juo maitakohavia enää iltapäivällä vaan silloin juodaan espressoa.

Italialaiset juomat

Alkoholijuomien puolella Italiaa pidetään vahvasti viinimaana ja monenlaisia viinejä tuotetaan pitkin maata. Kaikkien tunnetuimmat viinialueet löytyvät kuitenkin maan pohjoisosista: Piemonten, Lombardian, Veneton ja Toscanan alueilta. Selvästi tunnetuin italialainen kuohuviini tunnetaan nimellä Prosecco. Maa tuottaa kuitenkin myös mielenkiintoisia vahvempia alkoholijuomia kuten sitruunalikööri Limoncelloa, mantelilikööri Amarettoa ja katkero Camparia. Cocktailien osalta italialainen Aperol Spritz on viime vuosina tehnyt pienimuotoisen maailmanvalloituksen.