Italialainen ruoka – Saapasmaan ruokakulttuuri

Italialainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista keittiöistä, jonka tuotteet ovat levinneet ympäri maailmaa. Ilmeisimmin tietysti pitsan ja pastojen muodossa. Italialinen ruokakulttuuri on kuitenkin valtaisan paljon laajempi ja maan eri osissa eri ruokatyypit ovat suositumpia. Esimerkiksi risotto on korostetusti pohjoisitalialainen ruokalaji, pizzan alkukoti on Campanian Napoli ja Arancinit ovat kotoisin Sisiliasta. Hyperlokaaleja paikallisia erikoisuuksiakin löytyy eri maakunnista ja kaupungeista. 

Yhteistä on kuitenkin sesonkien ja sitä kautta tuoreiden raaka-aineiden merkitys. Monet  ruokalajit ovat raaka-aineidensa osalta hyvin yksinkertaisia.

Italialainen keittiö levisi siirtolaisten myötä myös uuteen maailmaan ja erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös Latinalaisessa Amerikassa on syntynyt omia italialaisvaikutteisia ruokalajeja.

Pasta Italiassa

Italia tunnetaan erityisesti pastoistaan. Toisaalta ihan vaan lukuisista tunnetuista eri pastatyypeistään: tagliatelle, penne, cannelloni jne. Mutta ehkä ennen kaikkea pastaruoistaan kuten Spaghetti cacio e pepe, Spaghetti alle vongole ja Carbonara.

Italialaiset juustot

Italia on myös maailman tunnetuimpia juustomaita. Tärkeimpia juustoja lienevät pitsassakin suosittu mozzarella ja monikäyttöinen, usein pastojen päälle laitettava parmesaani (Parmigiano-Reggiano).  Tunnettuja ovat kuitenkin myös esim. sinihomejuusto gorgonzola ja tuorejuusto ricotta.

Kahvi ja alkoholi Italiassa

Juomien puolella Italia tunnetaan erityisesti kahveistaan, espressosta, cappucinosta ja latte macchaitosta.

Alkoholijuomien puolella Italiaa pidetään vahvasti viinimaana ja monenlaisia viinejä tuotetaan pitkin maata. Kaikkien tunnetuimmat viinialueet löytyvät kuitenkin maan pohjoisosista: Piemonten, Lombardian, Veneton aja Toscanan alueilta. Italialainen kuohuviini tunnetaan nimellä Prosecco. Maa tuottaa kuitenkin myös mielenkiintoisia vahvempia alkoholijuomia kuten sitruunalikööri Limoncelloa, mantelilikööri Amarettoa, katkero Camparia.

Italian erikoisuuksia