Vehnäolut: Saksalainen Weißbier, Belgialainen Witbier

Vehnäolut on varsinkin kesäaikaan sopiva hedelmäinen oluttyyli, jonka maussa kuvaillaan usein olevan hieman banaanisuutta. Vehnäolut on tyypillisesti pintahiivaolut, jossa käytetään ohran ohella nimensä mukaisesti myös vehnää. Kaikkein tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta(Weißbier) ja Belgiasta (Witbier). Näiden välillä on pieniä koulukuntaeroja.

Saksalainen vehnäolut Weißbier

Saksalaisen vehnäoluen alkoholipitoisuus vaihtelee tyypillisesti 4,5 – 5,5 prosentin välillä. ”Normaalin” weißbierin(Hefeweizen) alakategoriana on, kristallweizen eli ”kristallisempi” kirkas ja suodatettu vehnäolut, joka on ”raikkaampi”, mutta samalla myös ”mauttomampi”. Toinen alatyyli on weizebock, joka viittaa vahvempiin, alkoholipitoisuudeltaan 6,5 – 8 prosentin vahvuisiin vehnäoluisiin.

Saksalainen Weißbier tarjoillaan puolen litran, vähän tiimalasia muistuttavasta tuopista, johon on olennaista kaataa myös pullon pohjalla oleva hiiva. Yleisemmin Suomessa vehnäolutta tilatessa saa juuri saksalaistyyppistä vehnäolutta. Saksalaiset vehnäoluet myydään yleensä kaupoissa puolen litran pulloissa tai tölkeissä.

Saksalainen vehnäolut weihenstephaner
Saksalainen vehnäolut

Tunnettuja ja laajasti Suomessakin tarjolla olevia saksalaisia vehnäolutbrändejä ovat esimerkiksi Erdinger, Paulaner, Franziskaner ja Weihenstephaner.

Belgialainen vehnäolut Witbier

Belgialaisen samean witbierin ominaisen vivahteen saamiseksi käytetään mausteita kuten korianteria ja appelsiininkuorta, mutta jotkut käyttävät maustamiseen muutakin. Witbierin alkoholipitoisuus vaihtelee tyypillisesti 4,5 – 5,2 prosentin välillä. Belgialaiset vehnäoluet tarjotaan pienemmistä, usein vain 0,25 tai 0,33 litran kokoisista laseissa.

Varmaankin kaikkein tunnetuin Witbier brändi on Hoegaarden. Toinen Suomessa laajasti tarjolla oleva brändi on ranskalaisen Kronenbourgin witbier.

Belgialainen venhäolut Hoegaarden

Muut vehnäoluet

Vehnäoluiden sisälta voidaan poimia myös pienempiä erikoisalakategorioita (Berliner Weiße, Gose ja Lambic).

Berliner Weiße on alkoholipitoisuudeltaan hyvin matala hapan olut, jota maustetaan usein erilaisilla makusiirapeilla. Se nimensä mukaisesti suosittu juoma lähinnä Berliinissä.