Vehnäolut: Saksalainen Weißbier, Belgialainen Witbier

Vehnäolut on varsinkin kesäaikaan sopiva hedelmäinen oluttyyli, joka maussa kuvaillaan usein olevan hieman banaanisuutta. Vehnäolut on tyypillisesti pintahiivaolut, jossa käytetään ohran ohella nimensämukaisesti myös vehnää. .Kaikkein tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta(Weißbier) ja Belgiasta (Witbier). Näiden välillä on pieniä koulukuntaeroja.

Saksalainen vehnäolut Weißbier

Saksalaisen vehnäoluen alkoholipitoisuus vaihtelee tyypillisesti 4,5 – 5,5 prosentin välillä. “Normaalin” weißbierin(Hefeweizen) alakategoriana on, kristallweizen eli “kristallisempi” kirkas ja suodatettu vehnäolut, joka on “raikkaampi”, mutta samalla myös mauttomampi. Toinen alatyyli on weizebock, joka viittaa vahvempiin, alkoholipitoisuudeltaan 6,5 – 8 prosentin vahvuisiin vehnäoluisiin.

Saksalainen Weißbier tarjoillaan puolen litran, hieman tiimalasia muistuttavasta tuopista, johon kaadetaan myös pullon pohjalla oleva hiiva. Yleisesti ottaen Suomessa vehnäolutta tilatessa saari juuri saksalaistyyppistä vehnäolutta.

Tunnettuja ja laajasti Suomessakin tarjolla olevia vehnäolutbrändejä ovat esimerkiksi Erdinger, Paulaner, Franziskaner ja Weihenstephaner

Belgialainen vehnäolut Witbier

Belgialaisen samean witbierin ominaisen vivahteen saamiseksi käytetään mausteita kuten korianteria ja appelsiininkuorta, mutta jotkut käyttävät maustamiseen muutakin. Witbierin alkoholipitoisuus vaihtelee tyypillisesti 4,5 – 5,2 prosentin välillä. Belgialaiset vehnäoluet tarjotaan pienemmistä, usein vain 0,25 tai 0,33 litran kokoisista laseissa.

Varmaankin kaikkein tunnetuin Witbier brändi on Hoegaarden. Toinen Suomessa laajasti tarjolla oleva brändi on ranskalaisen Kronenbourgin witbier.

Muut vehnäoluet

Vehnäoluiden sisälta voidaan poimia myös pienempiä erikoisalakategorioita (Berliner Weiße, Gose ja Lambic).

Berliner Weiße on alkoholipitoisuudeltaan hyvin matala hapan olut, jota maustetaan usein erilaisilla makusiirapeilla. Se nimensä mukaisesti suosittu juoma lähinnä Berliinissä.