Napolilainen pizza (Pizza napoletana) on alkuperäinen pizzavariaatio ja siksi monien mielestä se maailman aidoin pizza. Olennainen asia on oikeasti ja riittävän pitkään kohotettu tehty taikina. Siitä syntyvän pizzapohjan tulee olla ohut ja rapea.
Juustona toimii Mozzarella di Bufala Campana ja vähäisenä rikoksena pidetään jonkin samankaltaisen mozzarellan käyttöä. Tomaattikastikkeessa käytetään San Marzano-tomaatteja. Juuston ja tomaattikastikkeen ohella normaalissa napolilaisessa pizzassa ei tarvitse olla täytteenä enää mitään muuta kuin tuoretta basilikaa, jolloin saadaan perinteinen Pizza Margherita.

Tämä kokonaisuus paistetaan nopeasti parissa minuutissa erittäin kuumassa pizzauunissa, jonne se laitetaan ”pizzalapiolla” ja saadaan aito napolilainen pizza. Näiden lisäksi täytteeksi voidaan kyllä laittaa muutakin, mutta riittävän varovaisesti, ettei itse pizzaa tukahduteta suurella täytteiden määrällä. Perinteisimpiin muihin täytevaihtoehtoihin kuuluvat anjovis, sardelli, oliivi ja kaprikset.
Napolilainen pizza kuuluu myös UNESCON aineettoman kulttuuriperintö listaan. Jos haluaa syödä mahdollisimman aitoa ja alkuperäistä napolilaista pizzaa, kannattaa etsiä pizzeria, joka on saanut tunnustuksen ”Associazione Verace Pizza Napoletana” -järjestöltä, joka varmistaa pizzan aitouden ja laadun.