Klassiset italialaiset pastaruoat

Pasta on tunnetusti keskeisessä roolissa italialaisessa keittiössä. Pasta taipuu moneen ja siitä voi loihtia monenlaisia moderneja ja epäitalialaisia variaatioita, mutta tähän on listattu tärkeimpiä ja klassisempia pastaruokia.

Cacio e pepe

Cacio e pepe on pastaruuista yksinkertaisimpia. Aineksina vain spagettia, pecorino-juustoa ja mustapippuria.

Carbonara

Pasta alla carbonara on erityisesti Rooman alueella suosittu pekonista, pecorino-juustosta ja kananmunista valmistettava kastike. Italialaiseen Carbonaraan ei lisätä kermaa.

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo on pasta-annos, jossa paksun nauhapastan kuten fettucinen tai tagliatellen kanssa tarjoillaan simppeliä voiparmesaanipohjaista kastiketta. Mausteina käytetään usein persiljaa ja valkosipulia.

Pasta all’amatriciana

Amatriciana on Lazion alueelta tuleva pastakastike, johon tulee paikallista savustamatonta pekonia eli Guancialae, pecorino-juustoa, tomaattia ja sipulia.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma on perinteinen sisilialainen pasta. Pastan raaka-aineina ovat makaroni, tomaatit, munakoiso, ricotta-juusto ja basilika.

Penne all’arrabbiata

Arrabiata kastike on simppeli pastakastike, johon tulee valkosipulia, tomaattia, chiliä ja oliiviöljyä. Tyypillisesti kastikkeen kanssa tarjotaan pennepastaa.

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca on Napolin alueelta lähtöisin oleva pastaruoka. Tärkeimmät raaka-aineet ovat anjovis, tomaatti ja kaprikset.

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole on suosittu simpukkapasta. Simpukkapastasta on hieman erilaisia variaatioita Campanian ja Ligurian alueilla.