Pasta on tunnetusti keskeisessä roolissa italialaisessa keittiössä. Pasta taipuu moneen ja siitä voi loihtia monenlaisia moderneja ja epäitalialaisia variaatioita, mutta tähän on listattu tärkeimpiä ja klassisempia italialai pastaruokia.
Cacio e pepe
Cacio e pepe on pastaruuista yksinkertaisimpia. Aineksina vain spagettia, pecorino-juustoa ja mustapippuria. Spagetti voidaan tarvittaessa korvata myös jollain muulla pitkulaisella ouhuella pastatyypillä.
Carbonara
rRooman ruokakulttuuriPasta alla carbonara on erityisesti Rooman alueella suosittu pancetasta (tai muusta pekonista), pecorinosta(tai parmesaani)-juustosta ja kananmunista valmistettava kastike. Italialaiseen Carbonaraan ei lisätä kermaa.
Fettuccine Alfredo
Fettuccine Alfredo on pasta-annos, jossa paksun nauhapastan kuten fettucinen tai tagliatellen kanssa tarjoillaan simppeliä voiparmesaanipohjaista kastiketta. Mausteina käytetään usein persiljaa ja valkosipulia.
Pasta all’amatriciana
Amatriciana on Lazion alueelta tuleva pastakastike, johon tulee paikallista savustamatonta pekonia eli Guancialae, pecorino-juustoa, tomaattia ja sipulia.
Pasta alla Norma
Pasta alla Norma on perinteinen sisilialainen pasta. Pastan raaka-aineina ovat makaroni, tomaatit, munakoiso, ricotta-juusto ja basilika.
Penne all’arrabbiata
Arrabiata kastike on simppeli pastakastike, johon tulee valkosipulia, tomaattia, chiliä ja oliiviöljyä. Tyypillisesti kastikkeen kanssa tarjotaan pennepastaa.
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca on Napolin alueelta lähtöisin oleva hävyttömästi nimetty pastaruoka. Tärkeimmät raaka-aineet ovat spagetin ohella anjovis, tomaatti, valkosipuli ja kaprikset.
Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole on suosittu simpukkapasta. Simpukkapastasta on hieman erilaisia variaatioita Campanian ja Ligurian alueilla. Siihen tulee oliiviöljyn ohella ainakin persiljaa ja valkosipulia, mutta usein myös tomaattia ja basiliaa.