Klassiset italialaiset pastaruoat

Pasta on tunnetusti keskeisessä roolissa italialaisessa keittiössä. Pasta taipuu moneen ja siitä voi loihtia monenlaisia moderneja ja epäitalialaisia variaatioita, mutta tähän on listattu tärkeimpiä ja klassisempia pastaruokia.

Cacio e pepe

Cacio e pepe on pastaruuista yksinkertaisimpia. Aineksina vain spagettia, pecorino-juustoa ja mustapippuria.

Carbonara

Pasta alla carbonara on erityisesti Rooman alueella suosittu pekonista, pecorinosta ja kananmunista valmistettava kastike. Italialaiseen Carbonaraan ei lisätä kermaa.

Pasta all’amatriciana

Amatriciana on Lazion alueelta tuleva pastakastike, johon tulee Guancialia, pecorino-juustoa, tomaattia ja sipulia.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma on perinteinen sisilialainen pasta. Pastan ainena ovat makaroni, tomaatit, munakoiso, ricotta-juusto ja basilika.

Penne all’arrabbiata

Arrabiata kastike on simppeli pastakastike, johon tulee valkosipulia, tomaattia, chiliä ja oliiviöljyä. Tyypillisesti kastikkeen kanssa tarjotaan pennepastaa.

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca on Napolin alueelta lähtöisin oleva pastaruoka. Tärkeimmät raaka-aineet ovat anjovis, tomaatti ja kaprikset.

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole on suosittu simpukkapasta. Simpukkapastasta on hieman erilaisia variaatioita Campanian ja Ligurian alueilla.