Espanjalainen keittiö

Voidaan puhua espanjalaisesta keittiöstä, mutta kuten maassa yleensänkin, sen keittiössä on varsin merkittäviä alueellisia eroja. Valencian alueen tunnetuin ruoka on varmasti paella. Andalusia tunnetaan ehkä parhaiten gazpachostaan. Rannikkoalueilla korostuu tietysti kalan ja merenelävien merkitys.

Tärkeimpiä koko maata yhdistäviä tekijöitä ovat ehkä viinit, juustot ja leikkeleet. Juustoista tunnetuin on ehkä manchego ja leikkeleistä varmaankin Jamón. Myös esimerkiksi perunamunakas eli espanjalainen tortilla on suosittua ympäri maan. 

Espanjan ruokakultuurin kansainvälisesti tunnetuimmat tuotokset lienevät kuitenkin tapakset. Baskimaassa ja Pohjois-Espanjassa tapaksista käytetään myös sanoja pincho ja pintxo. Perinteisesti tapas on usein ollut juoman kanssa saatava ilmainen pikkupurtava, mutta varsinkin nykyään tapakset ovat useammin maksullisia. 

Varsinaiset pääateriat lounas ja illallien syödään Suomen verratuna tyypillisesti tunnin tai parikin myöhemmin. Esimerkiksi Ranskan tapaan aamiainen on myös Espanjassa perinteisesti, sisältäen ehkä vain maitokahvin ja palan leipää.

Tunnettuja espanjalaisia ruokia

  • Escalivada on Kataloniassa ja muualla Länsi-Espanjassa suosittu kasvislisäke, jonka tärkeimpiä raaka-aineita ovat paprika ja munakoiso.
  • Fideua on paellan kaltainen pataruoka, mutta riisin sijaan käytetään pastaa ja lihana yleisesti kalaa tai mereneläviä.
  • Gazpacho on klassinen kylmä keitto Andalusiasta. Alkuperäiseen leipäkeitön osaksi tuli Amerikan löytymisen jälkeen tomaatti
  • Paella on tunnettu Valenciasta lähtöisin oleva riisipohjainen pataruoka, jonka lihana käytetään perinteisesti kanaa tai mereneläviä.
  • Romesco on Kataloniasta lähtöisin oleva paprikaa sisältävä kastike, jota on tarjoiltu perinteisesti erityisesti kalan kanssa.
  • Patatas bravas tarkoittaa öljyssä paistettuja perunoita, jotka tarjoillaan yleisemmin tulisen kastikkeen kanssa.
  • Tortilla de patatas on espanjalainen perunamunakas.

Espanjan viinit ja viinintuotantoalueet

Espanja kuuluu koko maailman suurimpiin viinintuottajamaihin, mutta se ei ole aivan samalla tavalla tunnettu laatuviineistään kuin läheiset Ranska ja Italia. Viiniä tuotetaan aikalailla ympäri maata. Kaikkein suurimmat viinituotantoalueet sijaitsevat kuitenkin Kastillia La Manchassa ja Kataloniassa, jossa tuotetaan paikallista kuohuviiniä Cavaa. Sherrya tuotetaan pienellä alueella Etelä-Andalusiassa. Huokea peri-espanjalainen juomasekoitus on tietysti punaviiniä ja hedelmiä sisältävä sangria.