Espanjalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Voidaan puhua espanjalaisesta keittiöstä, mutta kuten maassa yleensäkin, sen keittiössä on varsin merkittäviä alueellisia eroja. Valencian alueen tunnetuin ruoka on varmasti paella. Andalusia tunnetaan ehkä parhaiten gazpachostaan. Rannikkoalueilla korostuu tietysti kalan ja merenelävien merkitys, esimerkiksi erityisen galicialainen ruoka on mustekalakeitto polbo á feira ja ruokakulttuuri on hyvin samankaltaista kuin Portugalissa. Tärkeimpiä koko maata yhdistäviä tekijöitä ovat viinit, oliivit, valkosipuli, juustot ja leikkeleet. Juustoista tunnetuin on ehkä manchego ja leikkeleistä varmaankin Jamón. Myös esimerkiksi perunamunakas eli espanjalainen tortilla on suosittua ympäri maan. Espanjalainen ruoka ei tyypillisesti ole erityisen tulista, vaan mausteina toimivat esimerkiksi sipuli, valkosipuli ja paprika. Toki esim. espanjalainen chorizo voi olla makkaraksi melko mausteistakin. Muiden Välimeren ruokakulttuurien tapaan Espanjassa käytetään oliiviöljyä runsaasti sekä ruoanlaitossa että kastikkeena ja suositaan sesongin raaka-aineksia ja tuoreita kasviksia sekä hedelmiä. Espanjan ruokakulttuurin kansainvälisesti tunnetuin elementti lienee kuitenkin tapakset. Baskimaassa ja Pohjois-Espanjassa tapaksista käytetään myös sanoja pincho ja pintxo. Perinteisesti tapas on usein ollut juoman kanssa saatava ilmainen pikkupurtava, joka voidaan helposti kokata vaikka ilman liettä, mutta varsinkin nykyään tapakset ovat useammin maksullisia joskin myös runsaampia ja ruokaisempia. Varsinaiset pääateriat lounas ja illallinen syödään Suomen verrattuna tyypillisesti tunnin tai parikin myöhemmin. Varsinkin illallisen tulisi olla koko perheen yhteinen ateria. Leipä on Espanjassa melko välttämätön elementti osa ateriaa. Esimerkiksi Ranskan tapaan aamiainen on myös Espanjassa perinteisesti kevyt, sisältäen ehkä vain maitokahvin ja palan leipää.

Tunnettuja espanjalaisia ruokia

  • Churrot ovat munkkitankoja, jotka nautitaan usein suklaakastikkeen kanssa.
  • Escalivada on Kataloniassa ja muualla Länsi-Espanjassa suosittu kasvislisäke, jonka tärkeimpiä raaka-aineita ovat paprika ja munakoiso.
  • Fideua on paellan kaltainen pataruoka, mutta riisin sijaan käytetään pastaa ja lihana yleisesti kalaa tai mereneläviä.
  • Gazpacho on klassinen kylmä keitto Andalusiasta. Alkuperäiseen leipäkeiton osaksi tuli Amerikan löytymisen jälkeen tomaatti.
  • Paella on tunnettu Valenciasta lähtöisin oleva riisipohjainen pataruoka, jonka lihana käytetään perinteisesti kanaa tai mereneläviä.
  • Papas arrugadas eli ryppyperunat ovat ehkä Kanarian saarten tunnetuin ruokalaji.
  • Patatas bravas tarkoittaa öljyssä paistettuja perunoita, jotka tarjoillaan yleisemmin tulisen kastikkeen kanssa.
  • Romesco on Kataloniasta lähtöisin oleva paprikaa sisältävä kastike, jota on tarjoiltu perinteisesti erityisesti kalan kanssa.
  • Tortilla de patatas on espanjalainen perunamunakas.

Espanjan viinit ja viinintuotantoalueet

Espanja kuuluu koko maailman suurimpiin viinintuottajamaihin, mutta se ei ole aivan samalla tavalla tunnettu laatuviineistään kuin läheiset Ranska ja Italia. Viiniä tuotetaan aikalailla ympäri maata. Kaikkein suurimmat viinituotantoalueet sijaitsevat kuitenkin Kastillia La Manchassa, Riojassa ja Kataloniassa, jossa tuotetaan paikallista kuohuviiniä Cavaa. Sherrya tuotetaan pienellä alueella Etelä-Andalusiassa. Huokea peri-espanjalainen juomasekoitus on tietysti punaviiniä ja hedelmiä sisältävä sangria. Paikallinen siideri on myös erittäin suosittu juoma Pohjois-Espanjassa, joka alueena luonnostaan soveltuu hyvin omenien kasvattamiseen.
Espanjalainen ruoka paella