Napolilainen ruoka

Napolilainen keittiö muistuttaa monella tavoilla laajempaa italialaista ruokakulttuuria, mutta siihen liittyy myös paikallisia erikoisuuksia ja erityispiirteitä. Monet ruoat ovat simppeleitä ja ne rakentuvat vain muutamista, mutta ehdottoman tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Tomaatti on kriittisen tärkeä raaka-aine. Muita tärkeitä kasviksia ovat munakoiso, kevätkurpitsa, pavut ja paprika.

Merellinen sijainti ja Välimeren vaikutus näkyvät myös napolilaisessa keittiössä. Meren antimet ovat keskeisessä roolissa, ja kalaa ja äyriäisiä käytetään monissa perinteisissä ruoissa.

Juustoista keskeisimpiä ovat mozzarella, provolone ja ricotta.

Napolilainen pizza

Napoli on pizzan syntymäpaikka ja monet pitävät edelleen napolilaistyyppistä pitsaa maailman parhaana. Olennaisinta on riittävän pitkään kohotettu taikina ja siitä syntyvän pizzapohjan tulee olla ohut ja rapea. Oikeana juustona toimii Mozzarella di Bufala Campana. Tomaattikastikkeessa käytetään San Marzano-tomaatteja.

Muuten täytteenä enää mitään muuta kuin tuoretta basilikaa ja loraus oliiviöljyä. Lisäksi täytteeksi voidaan aittaa muutakin kuten anjovista ja oliiveja, mutta riittävän varovaisesti, ettei itse pizzaa tukahduteta. Kokonaisuus paistetaan kuitenkin nopeasti parissa minuutissa erittäin kuumassa pizzauunissa

napolilainen pizza

Muita tunnettuja napolilaisia ruokia

  • Cuoppo Napoletano: on napolialista katuruokaa, jossa friteerattuja perunoita, kalaa, äyriäisiä ja vihanneksista kasataan mukaan otettavaan paperikääröön.
  • Parmigiana di melanzane on munakoisopohjainen ruoka, jossa munankoiso siivut tarjoillaan tomaattikastikkeen ja juuston kanssa.
  • Ragu alla Napoletana on napolilainen lihakastike, joka valmistetaan yleensä naudan- tai sianlihasta, tomaateista, sipulista, porkkanasta ja selleristä. Sitä haudutetaan hitaasti miedolla lämmöllä.
  • Spaghetti alla puttanesca on tunnettu pastaruoka, jonka tärkeimmät raaka-aineet ovat anjovis, tomaatti ja kaprikset.
  • Spaghetti alle vongole on suosittu simpukkapasta

Kahvi Napolissa

Napoli on ylpeä kahvikulttuuristaan. Kahvi nautitaan useimmiten seisovilta tiskeiltä kahviloissa. Tyypillinen napolilainen kahvi on ”espresso”, joka tarjoillaan pienestä kahvikupista, voimakkaan aromikkaana ja täyteläisenä. Sitä voi tilata ”ristrettona” (lyhyempänä ja vahvempana) tai ”lungona” (pidempänä ja lievempänä).