Venäläinen ruoka – Itänaapurin ruokakulttuuri

Venäjä on Euroopan ja Aasian raja-aluetta ja tämä näkyy myös sen keittiössä. Venäjän oman historian ja ilmasto-olojen ohella venäläisessä ruokakulttuurissa näkyvät sekä eurooppalaiset että kaukasialaiset ja aasialaiset  vaikutteet. Ortodoksinen kirkko puolestaan toi ruokakulttuurin osaksi paastot ja uskonnollisten juhlapäivien  tuhdimmat ruokapöydät.

Perinteisesti venäläisessä keittiössä tärkeässä roolissa ovat olleet melko yksinkertaiset erilaiset ruoat kuten padat ja piirakat. Sienet ovat myös perinteisesti olleet tärkeä raaka-aine, joita käytetään mm. pelmenien täytteinä. Suomessa tunnetaan hyvin myös erityisesti keittojen kanssa suosittu smetana, mutta myös majoneesi on ollut suosittu lisuke aterialla. Erityisen kuuluisa ruokalaji on myös blinit eli täytetyt letut.

Venäläiset suolakurkut ovat hyvin tunnettu zakuski, muutenkin Venäjällä on perinteisesti käytetty paljon etikkasäilöttyjä kasviksia.

Neuvosto-aika toi kuitenkin tiettyä harmautta myös maan ruokakulttuuriin, josta palattiin vasta 90-luvulta lähtien. Perinteisessä venäläisessä keittiössä pääruoat ovat usein pitkään uunissa haudutettuja ruokalajeja.

Jälkiruokien osalta kondensoitu maito, on monille suomalaisille vähän tunnettu, mutta usein Venäjällä käytetty raaka-aine. Perinteisemmässä venäläisessä keittiössä hunaja oli hyvin tärkeä makeutusaine. Rahkapohjoiset jälkiruoat, erityisesti tietyisti pääsiäisajan pasha ovat Venäjällä suosittuja. 

Zakuski – Venäläiset alkupalat

Kunnon venäläinen ateria alkaa runsaalla zakuskien muodostamasta alkupalapöydästä. Tyypillisiä alkupalalautasten osasia ovat erilaiset marinoidut kasvikset(tunnetuimpana suolakurkut), sienet, suolaiset sekä makeat piirakat, kaviaari ja kylmät kalaruoat. Zakuskit luonnollisesti huuhdotaan tyypillisesti alas vodkalla.

Venäläiset keitot

Kunnon venäläisellä aterialla tarjotaan alkuruokien jälkeen keitto. Pitkän kaavan mukaan nautitulla venäläisellä aterialla nämä keitot ovat usein kaikkein tunnetuimpia keittoja kevyempiä.

Kaikkein tunnetuin venäläinen keittö on varmaankin punajuurikeitto borssi, jossa on punajuuren ohella ainakin sipulia ja kaalia. Toinen tunnetuin keitto on varmaakin tomaatilla maustettu keitto Seljanka, joka mielletään usein kalakeitoksi, mutta jossa voi olla lihaakin. Kolmantena voisi mainita kasviskeitto rassolnikin. Myös kaalikeitot ovat Venäjällä suosittuja.

Venäläisiä ruokia

Tunnetuimpia venäläisiä lihapääruokia ovat esimerkiksi

  • Kiovan kana on nimestään huolimatta nykyisen venäjän alueella 1900-luvulla luotu kanaruoka, jossa kanafileen sisään laiteen valkosipulivoita tai vastaavaa täytettä.
  • Saslikit ovat ideaalisti avotulella grillattuja kebabia muistuttavia lihavartaita. Perinteisimmin se on tehty lampaasta, mutta myös lihoja voidaan käyttää.
  • Stroganov on liharuoka, jossa naudanlihakuutiot paistetaan voissa ja tarjoillaan smetanan kanssa.
  • Kotletit ovat pannulla paistettuja ohuita ja leivitettyjä pihvejä.
  • Pelmeenit ovat taikinanyyttejä joiden sisään tungetaan esim. jauhelihaa tai sieniä.

Erilaiset tuhdit piirakat voivat toimia myös pääruokana. Täytteenä voi olla esimerkiksi erilaisia vihanneksia kuten kaalia, sieniä, kalaa, lihaa.

Venäläiset juomat

Venäjäisistä juomista parhaiten tunnetaan varmaankin vodka, jota nautitaan usein pitkin ateriaa. Kuitenkin myös teellä on venäjällä tärkeä rooli ja mainita kannattaa myös kvassi, joka on kotikaljaa muistuttava juoma, jossa on kuitenkin prosentti tai pari alkoholia.