Venäjä on Euroopan ja Aasian raja-aluetta ja tämä näkyy myös sen keittiössä. Venäjän oman historian ja ilmasto-olojen ohella venäläisessä ruokakulttuurissa näkyvät sekä eurooppalaiset että kaukasialaiset ja aasialaiset vaikutteet. Ortodoksinen kirkko puolestaan toi ruokakulttuurin osaksi paastot ja uskonnollisten juhlapäivien tuhdimmat ruokapöydät.
Neuvostoaikana muiden tasavaltojen keittiöt tulivat tutuimmiksi myös Venäjällä ja esimerkiksi georgialaiset ja azerbaijanilaiset ravintolat ovat tulleet näkyviä Venäjän kaupungeissa.
Perinteisesti venäläisessä keittiössä tärkeässä roolissa ovat olleet melko yksinkertaiset ruoat kuten padat, keitot ja piirakat. Sienet ovat myös perinteisesti olleet tärkeä raaka-aine, joita käytetään mm. pelmenien täytteinä. Suomessa tunnetaan hyvin myös erityisesti keittojen kanssa suosittu smetana, mutta myös majoneesi on ollut suosittu lisuke aterialla. Erityisen kuuluisa ruokalaji on myös blinit eli täytetyt letut.
Venäläiset suolakurkut ovat hyvin tunnettu zakuski, muutenkin Venäjällä on perinteisesti käytetty paljon etikkasäilöttyjä kasviksia.
Neuvosto-aika toi kuitenkin tiettyä harmautta myös maan ruokakulttuuriin, josta palattiin vasta 90-luvulta lähtien. Perinteisessä venäläisessä keittiössä pääruoat ovat usein pitkään uunissa haudutettuja ruokalajeja.
Jälkiruokien osalta kondensoitu maito, on monille suomalaisille vähän tunnettu, mutta usein Venäjällä käytetty raaka-aine. Perinteisemmässä venäläisessä keittiössä hunaja oli hyvin tärkeä makeutusaine. Rahkapohjoiset jälkiruoat, erityisesti tietyisti pääsiäisajan pasha ovat Venäjällä suosittuja.
Zakuski – Venäläiset alkupalat
Kunnon venäläinen ateria alkaa runsaalla zakuskien muodostamasta alkupalapöydästä. Tyypillisiä alkupalalautasten osasia ovat erilaiset marinoidut kasvikset(tunnetuimpana suolakurkut), sienet, suolaiset sekä makeat piirakat, kaviaari ja kylmät kalaruoat. Zakuskit luonnollisesti huuhdotaan tyypillisesti alas vodkalla.
Venäläiset keitot
Kunnon venäläisellä aterialla tarjotaan alkuruokien jälkeen keitto. Pitkän kaavan mukaan nautitulla venäläisellä aterialla nämä keitot ovat usein kaikkein tunnetuimpia keittoja kevyempiä.
Kaikkein tunnetuin venäläinen keittö on varmaankin punajuurikeitto borssi, jossa on punajuuren ohella ainakin sipulia ja kaalia. Toinen tunnetuin keitto on varmaakin tomaatilla maustettu keitto Seljanka, joka mielletään usein kalakeitoksi, mutta jossa voi olla lihaakin. Kolmantena voisi mainita kasviskeitto rassolnikin. Myös kaalikeitot ovat Venäjällä suosittuja.
Venäläisiä ruokia
Tunnetuimpia venäläisiä lihapääruokia ovat esimerkiksi
- Kiovan kana on nimestään huolimatta nykyisen venäjän alueella 1900-luvulla luotu kanaruoka, jossa kanafileen sisään laiteen valkosipulivoita tai vastaavaa täytettä.
- Saslikit ovat ideaalisti avotulella grillattuja kebabia muistuttavia lihavartaita. Perinteisimmin se on tehty lampaasta, mutta myös muita lihoja voidaan käyttää ja nykyään porsas on yleisin.
- Stroganov on liharuoka, jossa naudanlihakuutiot paistetaan voissa ja tarjoillaan smetanan kanssa.
- Kotletit ovat pannulla paistettuja ohuita ja leivitettyjä pihvejä.
- Pelmeenit ovat taikinanyyttejä joiden sisään tungetaan esim. jauhelihaa tai sieniä.
- Oliver-salaatti on mm. perunaa, erilaisia kasviksi ja kanamunaa sisältävä Venäjän varmaankin suosituin salaatti.
Erilaiset tuhdit piirakat voivat toimia myös pääruokana. Täytteenä voi olla esimerkiksi erilaisia vihanneksia kuten kaalia, sieniä, kalaa, lihaa.
Venäläiset juomat
Venäjäisistä juomista parhaiten tunnetaan varmaankin vodka, jota saatetaan nauttia pitkin ateriaa. Kuitenkin myös teellä on venäjällä tärkeä rooli ja mainita kannattaa myös kvassi, joka on kotikaljaa muistuttava juoma, jossa on kuitenkin prosentti tai pari alkoholia.