Venäläinen keittiö

Venäjä on Euroopan ja Aasian raja-aluetta ja tämä näkyy myös sen keittiössä. Venäjän oman historian ja ilmasto-olojen ohella venäläisessä keittiössä näkyvät sekä eurooppalaiset että keskiaasialaiset vaikutteet. Perinteisesti venäläisessä keittiössä tärkeässä roolissa ovat olleet erilaiset uuniruoat kuten padat ja piirakat. Suomessa tunnetaan hyvin myös erityisesti keittojen kanssa suosittu smetana sekä monissa eri muodoissa nautittavat blinit. Neuvosto-aika toi kuitenkin tiettyä harmautta myös maan ruokakulttuuriin, josta palattiin vasta 90-luvulta lähtien.

Zakuski – Venäläiset alkupalat

Kunnon venäläinen ateria alkaa runsaalla zakuskien muodostamasta alkupalapöydästä. Tyypillisiä alkupalalautasten osasia ovat erilaiset marinoidut kasvikset(tunnetuimpana suolakurkut), sienet, piirakat, kaviaari ja kylmät kalaruoat. Zakuskit luonnollisesti huuhdotaan tyypillisesti alas vodkalla.

Venäläiset keitot

Kunnon venäläisellä aterialla tarjotaan alkuruokien jälkeen keitto. Pitkän kaavan mukaan nautitulla venäläisellä aterialla nämä keitot ovat usein kaikkein tunnetuimpia keittoja kevyempiä.

Kaikkein tunnetuin venäläinen keittö on varmaankin punajuurikeitto borssi, jossa on punajuuren ohella ainakin sipulia ja kaalia. Toinen tunnetuin keitto on varmaakin tomaatilla maustettu keitto Seljanka, joka mielletään usein kalakeitoksi, mutta jossa voi olla lihaakin. Myös kaalikeitot ovat Venäjällä suosittuja.

Venäläisiä pääruokkia

Tunnetuimpia venäläisiä lihapääruokia ovat esimerkiksi

  • Saslik-lihavartaat, ideaalisti avotulella grillatuja
  • Stroganov eli voissa paustetut naudanlihakuutiot
  • Kotletit eli ohuet leivitetyt pihvit
  • Pelmeenit ovat taikinanyyttejä joiden sisään tungetaan esim jauhelihaa

Erilaiset tuhdit piirakat voivat toimia myös pääruokana. Täytteenä voi olla esimerkiksi erilaisia vihanneksia (kaali klassisena täytteenä), sieniä, kalaa, lihaa.

Venäläiset juomat

Venäjäisistä juomista parhaiten tunnetaan varmaankin vodka, jota nautitaan usein pitkin ateriaa. Kuitenkin myös teellä on venäjällä tärkeä rooli ja mainita kannattaa myös kvassi, joka on kotikaljaa muistuttava juoma, jossa on kuitenkin prosentti tai pari alkoholia.