Texasilainen keittiö ja ruokakulttuuri

Texas tunnetaan ruokakulttuurin osalta parhaiten kahdesta asiasta: texmexistä ja barbecuesta. Suurella etelän osavaltiolla on kuitenkin näiden kahden mielenkiintoisen aspektin ohella vielä muutakin tarjottavanaan.

Kuten jo texmexistä voi päätellä, meksikolaiset vaikutteet ovat olleet merkittävässä roolissa Meksikossa. Esim. chiliä, tabascoa ja cayanepippuria käytetään paljon. Näiden ohella kuitenkin läheisen Louisianan omalaatuinen ruokakulttuurien mixi on valunut myös Texasiin asti. Soul-food on tietysti tärkeä osa erityisesti paikallista afroamerikkalaista kulttuuria.

Texmex-ruoka

Texmex muodostuu tietysti sanoista Texas(Tex) ja Mexico(Mex). Eli se viittaa meksikolaisvaikutteiseen ruokaan, joka on kuitenkin syntynyt Texasissa ja jollaista ei Meksikosta yleensä saa. Meksikolaisesta keittiöstä texmeksin erottaa ehkä selvimmin juustoraasteen käyttö ja runsaampi lihan käyttö. Lisäksi maustepaletissa tärkeämmässä roolissa on esimeriksi kumina, jota ei juuri ollenkaan käytetä perinteisessä meksikolaisessa keittiössä. Hyvin amerikkalainen viritelmä on esimerkiksi aamiaisburrito, johon voidaan laittaa esimerkiksi munakokkelia ja pekonia.

Texasilainen ruoka

Texmesissä keskeisiä raaka-aineita ovat mm. avokado, chili, korianteri, maissi, tomaatti, pavut ja sipuli. Tärkeimpiä kastikkeita ovat usein tomaattipohjaiset ja tuliset salsat kuten Pico del Gallo, Salsa Brava ja Salsa Diabla sekä avokadosta valmistettu guacamole.

Näitä raaka-aineita sitten kääritään mahdollisesti myös lihan tai kanan kanssa maissitortilloihin eri tavoilla, jolloin saadaan burrito, tai täytetään niillä rapeampia tacojaQuesadilla saadaan kun tortilla täytetään juustolla ja paistetaan pannulla. Chimichanga on puolestaan uppopaistettu burrito.

Texas barbecue

Barbecue(BBQ) käännetään usein grillaukseksi, mutta ”normaalista” grillauksesta se eroa siten, että kypsennys tapahtuu hitaammin ja epäsuorassa lämmössä. Barbecue-valmistustapaan viitataan myös sanayhdistelmällä low & slow. Tämän seurauksena ruoan valmistamiseen menee enemmän aikaa ja jo itse ruonvalmistusprosessi on yhteinen sosiaalinen tapahtuma.

Texas bbq

Texasilaisessa barbecuessa erityisesti brisket on tärkeä elementti.Trendikkäitä Barbecue-paikkoja löytyy sekä osavaltion suurkaupungeista kuten Dallasista, Houstonista ja Austinista, mutta totisesti myös pikkukylistä ja harvemmin asutuilta alueilta.