Saksalainen keittiö

Saksalainen keittiö ei kuulu aivan maailman tai Euroopan tunnetuimpiin. Vaikka Saksan ruokakulttuuri ei kulinaristien arvostukessa ole Ranskan tai Italian keittiöiden tasolla, on Euroopan suurimmalla maalla kuitenkin paljon tarjottavaa ruokiensa ja juomakulttuurinsa puolesta.

Suuressa maassa on tietysti myös erilaisia paikallisia erikoisuuksia ja maan eri osissa näkyvät usein eri naapurimaiden vaikutteet. Esim. Ranskan läheisillä aluilla suosittu ruokalaji on Flammkuchen.

Turkkilaisten maahanmuuttajien myötä döner-kebab on myös noussut täysin koko Saksan läpäiseväksi suosituksia pikaruoaksi, mutta Turkin ja Lähi-Idän keittiöin antimia on tarjolla kebabia laajemminkin.

Saksalaiset liharuoat ja makkarat

Vaikka nykyään varsinkin Saksan suurempian kaupunkien ravintoloissa on hyvin tarjolla kasvisruokaa, on saksalainen keittiö perinteisesti luottanut merkittäviltä osin lihaan.

Saksa tunnetaan ehkä erityisen hyvin makkaroistaan. Tunnetuin perusmakkara on bratwurst, jota saa kojuista läpi maan, mutta erilaisia makkaroita on tarjolla monissa muodoissa. Esimerkkejä näistä ovat baijerilainen weißwurst ja berliiniläinen pikaruoka currywurst.

Muita tunnettuja saksalaisia liharuokia ovat esimerkiksi sianpotka Eisbein, baijerilainen Leberkäse ja sianniska Kassler.

Saksalaiset Leivät

Saksa on leipien (Brot) luvattu maa ja paikallisten pienleipomoiden kulttuuri on edelleen vahva. Leipiin liittyen saksan ehkä tunnetuin on suolainen solmunmuotoinen Pretzel.

Saksalainen olut

Olut on varmasti saksalainen juomakulttuurin tunnetuin tuote. Aivan perusoluista eroaviin oluisiin kuuluu varmasti ainakin vehnäolut (Weissbier). Laajasti tunnettuja paikallisia oluterikoisuuksia ovat mm. Kölnin Kölsch ja Düsseldorfin Altbier. Kirjaimellisesti omenaviiniksi kääntyvä Apfelwein on taas esim. Frankfurtissa suosittu paikallinen siiderityyppi.

Saksalainen viini

Saksalaisista viineistä varmasti parhaiten tunnetaan Riesling. Muita tärkeimpiä rypäletyyppejä ovat mm. Silvaner ja Rivaner. Riesling-alueet kuten muutkin Saksan tärkeimmät viinintuotantoalueet sijaitsevat maan länsiosassa lähellä Ranskan rajaa.