Saksalainen ruoka- ja juomakulttuuri

Saksalainen ruoka ei kuulu aivan maailman tai Euroopan tunnetuimpiin. Vaikka Saksan ruokakulttuuri ei kulinaristien arvostuksessa ole Ranskan tai Italian keittiöiden tasolla, on Euroopan suurimmalla maalla kuitenkin paljon tarjottavaa ruokiensa ja juomakulttuurinsa puolesta. 

Tuttu Peruna (Kartoffel) saksalaisissa muodoissaan

Suomalaisille tuttuna elementtinä peruna on saksalaisissakin ruoissa erittäin tärkeässä roolissa. Suosittuja variaatioita ovat perussuolavedessä keitetyt perunat (Salzkartoffeln), perunamuusi (Kartoffelpüree), pannulla rasvassa paistetut perunalohkot (Bratkartoffeln), majoneesiton saksalainen perunasalaatti (Kartoffelsalat)  ja toki myös ranskalaiset perunat (Pommes frites).

Vieraat ruokavaikutteet Saksassa

Suuressa maassa on tietysti myös erilaisia paikallisia erikoisuuksia ja maan eri osissa näkyvät usein eri naapurimaiden vaikutteet. Esim. Ranskan läheisillä aluilla suosittu ruokalaji on Flammkuchen samoin näillä alueilla Viinin suosio korostuu.

Turkkilaisten maahanmuuttajien myötä döner-kebab on myös noussut täysin koko Saksan läpäiseväksi suosituksia pikaruoaksi, mutta Turkin ja Lähi-Idän keittiöin antimia on tarjolla Saksan kaupungeissa paljon kebabia laajemminkin. Erityisesti italialaisia, kreikkalaisia ja balkanilaisia siirtolaisia on maassa paljon ja näiden luomia etnisiä ravintoloita myös.

Saksalaiset liharuoat ja makkarat

Vaikka nykyään varsinkin Saksan suurempien kaupunkien ravintoloissa on hyvin tarjolla kasvisruokaa, on saksalainen keittiö perinteisesti luottanut merkittäviltä osin lihaan. Kuitenkin liharuokien ulkopuolelta knöödelit ovat Saksassa muiden Keski-Euroopan maiden tapaan tunnettu ruokalaji.

Saksalainen ruoka
Sakslaisia makkaroita ja perunamuusia

Saksa tunnetaan ehkä erityisen hyvin makkaroistaan, joita tarjoillaan pikaruokana paikallisissa nakkikioskeissa(Imbiss), mutta myös perinteisemmissä ravintoloissa. Tunnetuin perusmakkara on bratwurst, jota saa kojuista läpi maan, mutta erilaisia makkaroita on tarjolla monissa muodoissa.

Esimerkkejä näistä ovat baijerilainen Weißwurst ja berliiniläinen pikaruoka currywurst. Kaverina joko sämpylää tai perunaa ja usein lisäksi hapankaalia.

Saksalainen ruoka makkara

Muita tunnettuja saksalaisia liharuokia ovat esimerkiksi sianpotka Eisbein, baijerilainen Leberkäse ja sianniska Kassler.

Saksalaiset Leivät

Saksa on leipien (Brot) luvattu maa ja paikallisten pienleipomoiden kulttuuri on edelleen vahva. Moneen muuhun maahan verrattuna, suomalaisesta näkökulmasta tummempia ja vähemmän ”vehnähöttöisiä” leipiäkin kyllä löytyy, mutta vaaleammat vehnäleivät ovat Suomeen verrattuna kuitenkin suositumpia. Leipiin liittyen saksan ehkä tunnetuin on suolainen solmunmuotoinen Pretzel.

Saksalainen olut

Olut on varmasti saksalainen juomakulttuurin tunnetuin tuote. Maassa on edelleen suuri määrä panimoita ja paikallisesti suosittuja olutmerkkejä ja Oktoberfest tunnetaan ympäri maailmaa Aivan perusoluista eroaviin oluisiin kuuluu ainakin vehnäolut (Weissbier) ja erikoisempi savuolut.

Saksalainen olut

Laajasti tunnettuja paikallisia oluterikoisuuksia ovat mm. Kölnin Kölsch ja Düsseldorfin Altbier. Kirjaimellisesti omenaviiniksi kääntyvä Apfelwein on taas esim. Frankfurtissa suosittu paikallinen siiderityyppi.

Saksalainen viini

Saksa on Välimeren maiden jälkeen Euroopan tärkein viinintuottajamaa ja sitä voidaan pitää myös maailman pohjoisimpana merkittävänä viinintuottajamaana. Saksalaisista viineistä varmasti parhaiten tunnetaan Riesling. Muita tärkeimpiä rypäletyyppejä ovat mm. Silvaner ja Rivaner. Riesling-alueet kuten muutkin Saksan tärkeimmät viinintuotantoalueet sijaitsevat maan länsiosassa lähellä Ranskan rajaa. Talvisin Saksassa suosittu juoma on paikallinen glögi eli glühwein.

Vahvemmista alkoholijuomista Saksan tunnetuimpia lienevät Jägermeister, Killepitsch ja Kirschwasser.