Saksalainen ruoka

Saksalainen ruoka ei kuulu aivan maailman tai Euroopan tunnetuimpiin. Vaikka Saksan ruokakulttuuri ei kulinaristien arvostuksessa ole Ranskan tai Italian keittiöiden tasolla, on Euroopan suurimmalla maalla kuitenkin paljon tarjottavaa ruokiensa ja juomakulttuurinsa puolesta. Suomalaisille tuttuna elementtinä peruna on saksalaisissakin ruoissa tärkeässä roolissa. Liharuokien ulkopuolelta knöödelit ovat Saksassa muiden Keski-Euroopan maiden tapaan tunnettu ruokalaji.

Suuressa maassa on tietysti myös erilaisia paikallisia erikoisuuksia ja maan eri osissa näkyvät usein eri naapurimaiden vaikutteet. Esim. Ranskan läheisillä aluilla suosittu ruokalaji on Flammkuchen.

Turkkilaisten maahanmuuttajien myötä döner-kebab on myös noussut täysin koko Saksan läpäiseväksi suosituksia pikaruoaksi, mutta Turkin ja Lähi-Idän keittiöin antimia on tarjolla kebabia laajemminkin. Erityisesti italialaisia, kreikkalaisia, puolalaisia ja balkanilaisia siirtolaisia on maassa paljon ja näiden luomia etnisiä ravintoloita myös.

 

Saksalaiset liharuoat ja makkarat

Vaikka nykyään varsinkin Saksan suurempien kaupunkien ravintoloissa on hyvin tarjolla kasvisruokaa, on saksalainen keittiö perinteisesti luottanut merkittäviltä osin lihaan.

Saksa tunnetaan ehkä erityisen hyvin makkaroistaan. Tunnetuin perusmakkara on bratwurst, jota saa kojuista läpi maan, mutta erilaisia makkaroita on tarjolla monissa muodoissa. Esimerkkejä näistä ovat baijerilainen weißwurst ja berliiniläinen pikaruoka currywurst.

Muita tunnettuja saksalaisia liharuokia ovat esimerkiksi sianpotka Eisbein, baijerilainen Leberkäse ja sianniska Kassler.

 

Saksalaiset Leivät

Saksa on leipien (Brot) luvattu maa ja paikallisten pienleipomoiden kulttuuri on edelleen vahva. Moneen muuhun maahan verrattuna, suomalaisesta näkökulmasta tummempia ja vähemmän “vehnähöttöisiä” leipiäkin kyllä löytyy, mutta vaaleammat vehnäleivät ovat Suomeen verrattuna kuitenkin suositumpia. Leipiin liittyen saksan ehkä tunnetuin on suolainen solmunmuotoinen Pretzel.

 

Saksalainen olut

Olut on varmasti saksalainen juomakulttuurin tunnetuin tuote. Maassa on edelleen suuri määrä panimoita ja paikallisesti suosittuja olutmerkkejä. ja Oktoberfest tunnetaan ympäri maailmaa Aivan perusoluista eroaviin oluisiin kuuluu ainakin vehnäolut (Weissbier). Laajasti tunnettuja paikallisia oluterikoisuuksia ovat mm. Kölnin Kölsch ja Düsseldorfin Altbier. Kirjaimellisesti omenaviiniksi kääntyvä Apfelwein on taas esim. Frankfurtissa suosittu paikallinen siiderityyppi.

 

Saksalainen viini

Saksalaisista viineistä varmasti parhaiten tunnetaan Riesling. Muita tärkeimpiä rypäletyyppejä ovat mm. Silvaner ja Rivaner. Riesling-alueet kuten muutkin Saksan tärkeimmät viinintuotantoalueet sijaitsevat maan länsiosassa lähellä Ranskan rajaa. Talvisin Saksassa suosittu juoma on paikallinen glögi eli glühwein.

Vahvemmista alkoholijuomista Saksan tunnetuimpia lienevät Jägermeister, Killepitsch ja Kirschwasser.