Kiina on maailman suurin maa ja suurta on myös sen ruokakulttuuri. Kiinalainen ruoka on tunnettua lähes ympäri maailma. Aasiassa kiinalaiset muuttajat ovat vaikuttaneet paikallisiin ruokakulttuureihin, tavoilla joita kauempaa katsottuna länsimaista ei eroteta. Länsimaissa ja Suomessa yleensä syöty ”kiinalainen ruoka”, on lähinnä ulkokiinalaiseen makuun tehty versio kantonilaisesta keittiöistä.
Suurena maana Kiina jakautuu neljään laajempaan alakeittiöön, jotka ovat kantonin keittiö(Etelä-Kiina), Pekingin keittiö(Pohjois-Kiina), Sichuanin keittiö(Länsi-Kiina) ja Shanghain keittiö(Itä-Kiina). Kaikilla näillä alueilla kuitenkin asuu satoja miljoonia asukkaita, joten erilaisia paikallisia ruokaerikoisuuksia on paljon.
Kaikille alueille riisi on kuitenkin enemmän tai vähemmän tärkeä perusraaka-aine, joskin paikallisesti nuudelit saattavat olla jossain riisiä tärkeämpiä. Muita tunnistettavia elementtejä ovat soijakastikkeen, tofun ja chilin käyttö. Länsimaisille hieman oudompia, mutta melko laajasti Kiinassa käytettyjä vihanneksia ovat esimerkiksi pikkumaissi, pinaattikiinankaali, isovesikrassi, bambunversot ja idut.
Monet ruoat valmistetaan vokkipannulla ja ruoka syödään tietysti puikoilla ja keitot lusikalla. Haarukkaa ja veistä on perinteisesti pidetty barbaarisina aseita muistuttavina välineinä. Ruokailu on usein kollektiivinen tapahtuma, jossa on useita ruokalajeja eri lautasilla ja näistä napataan tavaraa omaan jo riisiä sisältävään kulhoon.
Tunnettuja kiinalaisia ruokia
- Baozi tai bao on höyrytetty sämpylä, jonka täytteinä voi olla monenlaista lihaa tai kasvista.
- Guoqiao mixian eli sillanylitysnuudelit on Yunnan alueelta lähtöisin oleva riisinuudelikeitto.
- Kung Po-kana on tulinen kanaruoka, jossa on kanan ohella maapähkinöitä, chiliä ja erilaisia kasviksia.
- Kevätrullat ovat monien muiden Aasian maiden tapaan suosittuja myös Kiinassa. Riisijauhosta tehdyn taikinan sisään laitetaan erilaisia paistettuja kasviksia.
- Mykyt (dumplingit) ovat höyrytettyjä tai haudutettuja taikinapalloja, jotka voivat sisältää lihaa, kalaa tai kasviksia.
- Pekingin Ankka tunnettu, mutta työteliäs ja lähinnä ravintoloissa tarjoiltu ruokalaji, jossa on lähes kokonainen ankka
- Rou jia mo on perinteinen kiinalainen katuruoka, joka on tavallaan kiinalainen hampurilainen tai lämmin voileipä. Rapean kuumassa tandoriuunissa paistetun sämpylän ohella tärkein elementti tuhdisti maustettu sämpylän väliin menevä possunliha.
Kiinan paikalliset keittiöt
Kantonin keittiö (Etelä-Kiinan keittiö)
Kantonin keittiö on Etelä-Kiinan ja osaa Länsi-Kiinan alueita hallitseva keittiö. Tärkeimpiä keskuksia ovat Kanton ja Hong Kong. Suomessa ja monessa muussakin paikassa Suomen ulkopuolella kiinalaiset ravintolat tarjoavat ruokaa, joka on Kiinan eri ruoka-alueista lähimpänä Kantonia.
Kantonilainen ruoka on kiinalaiseksi ruoaksi usein vähemmän mausteista. Merenläheisyyden ansiosta tuoreet merenelävät ovat myös erityisen tärkeä raaka-aine. Yksittäisistä ruoista maininnanarvoinen on soijapohjainen Hoisin-kastike, joka toimii monipuolisena lisäkkeenä monenlaisille ruoille.
Pekingin keittiö (Pohjois-Kiinan keittiö)
Kiinan pääkaupunkina pekingiläinen keittiö on saanut laajimmin vaikutteita läpi maan, mutta siinä näkevät paikallisesti Pohjois-Kiinan ruokatraditiot. Riisin sijaan nuudelit ovat täällä suositumpia. Tunnetuin yksittäinen ruoka lienee Pekingin ankka.
Sichuanin keittiö (Länsi-Kiinan keittiö)
Sichuanin keittiö on ”Keski-Kiinan” tai Länsi-Kiinan sisämaa-alueiden perinteitä noudattava ruokatraditio. Ruoka on tulista ja siinä maistuvat valkosipuli, chili ja paikallinen sichuaninpippuri. Possu on suosituin liha, mutta nautaa syödään hieman enemmän kuin muualla Kiinassa. Tunnettuja paikallisia ruokalajeja ovat Kung Po-kana, mapo tofu ja dan dan -nuudelit.
Shanghain keittiö (Itä-Kiinan keittiö)
Shanghain keittiön tunnistettavana piirteenä ovat makeat piirteet. Ruokaa kypsytetään hitaammin, tarjolla on paljon öljyssä paistettuja kasviksia ja soijakastiketta käytetään varsin ronskisti.
Kiinalaisia fuusioruokia ulkomailla
Kiinalaisten siirtolaisten ansiosta kiinalainen ruoka on levinnyt ympäri maailmaa. Kiinalaisen diasporan seurauksena on monissa paikoissa Kiinan ulkopuolella syntynyt myös kiinalaisvaikutteisia fuusioruokalajeja, joita ei kuitenkaan itse Kiinasta löydy. Näitä ovat esimerkiksi amerikkalaiset chop suey ja onnenkeksit sekä perulainen lomo saltado.
Juomat kiinassa
Tee on kulttuurisesti merkittävä juoma Kiinassa ja sitä on juotu tuhansia vuosia. Vihreä tee on suosituinta, mutta esim. jasmiinitie myös paikallisesti tärkeä erikoisuus. Alkoholijuomien osalta Baijiu(valkoviina) on maan suosituin vahva alkoholijuoma ja epävirallisen kansallisjuoman maineessa. Maan suuren koon takia Kiina kuuluu myös ehkä hieman yllättäen maailman 10 suurimman viinintuottajamaan joukkoon, mutta kiinassa tuotetut juodaan viinit käytännössä kokonaan maan sisällä.
Kiinalaiset jälkiruoat
Hieman vuodenajasta riippuen hedelmät ovat ehkä kaikkein yleisimpiä jälkiruokia Kiinassa. Toki tee on myös usein osa jälkiruokaakin, varsinkin jos tarjoillaan leivonnaisia kuten esim. kuukakkua.