Kiinalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Kiina on maailman suurin maa ja suurta on myös sen ruokakulttuuri. Kiinalainen ruoka on tunnettua lähes ympäri maailma. Aasiassa kiinalaiset muuttajat ovat vaikuttaneet paikallisiin ruokakulttuureihin, tavoilla joita kauempaa katsottuna länsimaista ei eroteta. Länsimaissa ja Suomessakin, mutta täällä se on lähinnä ulkokiinalaiseen makuun tehty versio kanttonilaisesta keittiöistä.

Suurena maana Kiina jakautuu neljään laajempaan alakeittiöön, jotka ovat kantonin keittiö(Etelä-Kiina), Pekingin keittiö(Pohjois-Kiina), sichuanin keittiö(Länsi-Kiina) ja Shanghain keittiö(Itä-Kiina). Kaikilla näillä alueilla kuitenkin asuu satoja miljoonia asukkaita, joten erilaisia paikallisia ruokaerikoisuuksia on paljon.

Kaikille alueille riisi on kuitenkin enemmän tai vähemmän tärkeä perusraaka-aine, joskin paikallisesti nuudelit saattavat olla jossain tärkeämpiä. Muita tunnistettavia elementtejä ovat soijakastikkeen, tofun ja chilin käyttö.

Länsimaisille hieman oudompia, mutta melko laajasti Kiinassa käytettyjä vihanneksia ovat esimerkiksi pikkumaissi, pinaattikiinankaali, isovesikrassi bambunversot ja idut.

Monet ruoat valmistetaan vokkipannulla ja ruoka syödään tietysti puikoilla ja keitot lusikalla. Haarukkaa ja veistä on perinteisesti pidetty barbaarisina aseita muistuttavina välineinä. Ruokailu on usein kollektiivinen tapahtuma, jossa on useita ruokalajeja eri lautasilla ja näistä napataan tavaraa omaan jo riisiä sisältävään kulhoon

Tunnettuja kiinalaisia ruokia

  • Baozi tai bao on höyrytetty sämpylä, jonka täytteinä voi olla monenlaista lihaa tai kasvista.
  • Guoqiao mixian eli sillanylitysnuudelit on Yunnan alueelta lähtöisin oleva riisinuudelikeitto.
  • Kung Po-kana on tulinen kanaruoka, jossa on kanan ohella maapähkinöitä, chiliä ja erilaisia kasviksia.
  • Kevätrullat ovat monien muiden Aasian maiden tapaan suosittuja myös Kiinassa. Riisijauhosta tehdyn taikinan sisään laitetaan erilaisia paistettuja kasviksia.
  • Mykyt (dumplingit) ovat höyrytettyjä tai haudutettuja taikinapalloja, jotka voivat sisältää lihaa, kalaa tai kasviksia.
  • Pekingin Ankka tunnettu, mutta työteliäs ja lähinnä ravintoloissa tarjoiltu ruokalaji, jossa on lähes kokonainen ankka

Kiinan paikalliset keittiöt

Kantonin keittiö (Etelä-Kiinan keittiö)

Kantonin keittiö on Etelä-Kiinan ja osaa Länsi-Kiinan alueita hallitseva keittiö. Tärkeimpiä keskuksia ovat Kanton ja Hong Kong.

Pekingin keittiö (Pohjois-Kiinan keittiö)

Kiinan pääkaupunkina pekingiläinen keittiö on saanut laajimmin vaikutteita läpi maan, mutta siinä näkevät paikallisesti Pohjois-Kiinan ruokatraditiot. Riisin sijaan nuudelit ovat täällä suositumpia. Tunnetuin yksittäinen ruoka lienee Pekingin ankka.

Sichuanin keittiö (Länsi-Kiinan keittiö)

Sichuanin keittiö on ”Keski-Kiinan” tai Länsi-Kiinan sisämaa-alueiden perinteitä noudattava ruokatraditio. Ruoka on tulista ja siinä maistuvat valkosipuli, chili ja sichuaninpippuri. Tunnettu ruokalaji on Kung Po-kana.

Shanghain keittiö (Itä-Kiinan keittiö)

Shanghain keittiön tunnistettavana piirteenä ovat makeat piirteet. Ruokaa kypsytetään hitaammin, tarjolla on paljon öljyssä paistettuja kasviksia ja soijakastiketta käytetään varsin ronskisti.

Kiinalaisia fuusioruokia ulkomailla

Kiinalaisen diasporan seurauksena on monissa paikoissa Kiinan ulkopuolella syntynyt kiinalaisvaikutteisia fuusioruokalajeja, joita ei kuitenkaan itse Kiinasta löydy. Näitä ovat esimerkiksi amerikkalainen chop suey ja perulainen lomo saltado.

Juomat kiinassa

Tee on kulttuurisesti merkittävä juoma Kiinassa ja sitä on juotu tuhansia vuosia. Vihreä tee on suosituinta, mutta esim. jasmiinitie myös paikallisesti tärkeä erikoisuus. Alkoholijuomien osalta Baijiu(valkoviina) on maan suosituin vahva alkoholijuoma ja epävirallisen kansallisjuoman maineessa. Maan suuren koon takia Kiina kuuluu myös ehkä hieman yllättäen maailman 10 suurimman viinintuottajamaan joukkoon, mutta kiinassa tuotetut viinit käytännössä kokonaan maan sisällä.

Kiinalaiset jälkiruoat

Hieman vuodenajasta riippuen hedelmät ovat ehkä kaikkein yleisimpiä jälkiruokia Kiinassa. Toki tee on myös usein osa jälkiruokaakin, varsinkin jos tarjoillaan leivonnaisia kuten esim. kuukakkua.