Pastalajit ja laadut

Pasta on varmaankin tunnetuin italialaisen keittiön raaka-aine. Pastaa saa kuitenkin lukuisissa eri muodoissa, joista osa on meille normaaleille suomalaisille tuttuja. Osa pastoista on kuitenkin harvinaisempia ja enemmän alueellisia erikoisuuksia. Toisaalta osalle pastalajeista on kuitenkin spesifempiä käyttötarkoituksia.

Italialaiset pastatyypit

Tunnetuimpia pastalajeja aakkosjärjestyksessä.

  • Cannelloni: Cannelonit ovat suurehkoja putkimuotoisia pastoja, joiden sisään on tarkoituksena laittaa erilaisia täytteitä.
  • Capellini: “Pikku hiuksia”, käytännössä hyvin ohuita, pitkiä pastalankoja
  • Farfalle: Farfelle on perhosenmuotoinen pastalaji, joka on historiallisesti lähtöisin Pohjois-Italiasta.
  • Fusilli: Fusilli on kierteinen makaroni, joka kierremuotonsa ansiosta sitoo erityisen hyvin pastaa itseensä.
  • Gnochi: Gnochit ovat ns. pastamykyjä jotka sisältävät usein myös perunaa. Mukaan voi olla leivottu muutakin.
  • Lasagne:  Pastalajin ohella on myös samanniminen pastaruoka, jonka kaikki varmaankin tuntevat. Litteitä isoja pastalevyjä.
  • Makaroni: Pieni ohut ja ontto makaroniputkilo on varsinkin suomessa tunnetuin pastamuoto.
  • Orecchiette: Orechiette on Apulian alueelta tuleva korvanmuotoinen pasta.
  • Penne: Penne on putkimainen vinoon leikattu pastamuoto. Sopii luontaisesti erityisesti kastikkeiden kanssa.
  • Spagetti: Spagetti on tunnetuimpia pastalajeja, jonka kaikki tunnistavat. Se on kirjaimellisesti käännettynä ohut nauhanpätkä.
  • Tagliatelle: Tagliatelle on litteä mutta leveähkö nauhamuotoinen pasta. Tagliatellä erityisen keskeinen asema Bolognan ruokakulttuurissa.
  • Tortellini: Tortellini on renkaan muotoinen täytetty pasta, joka lähtöisin Emilia-Romagnan alueelta.