Turkkilainen ruoka

Ruokakulttuurin osalta Turkki yhdistetään ennen kaikkea kebabin, mutta turkkilainen keittiö tarjoaa luonnollisesti laajan kattauksen mielenkiintoisia ruokia. Turkkilaisessa keittiössä näkyy vaikutteita Välimeren maista, Balkanilta, arabimaista ja Itä-Euroopasta. Erilaisia mausteita ja yrttejä käytetään paljon, mutta ruoat eivät yleensä kuitenkaan ole kovin tulisia.

Adana kebab

Muslimimaana sianlihaa ei Turkissa syödä ja kebabin ohella maassa muut lammasruoat ovat suosittuja. Tärkeimpiä turkkilaisia kebabvariaatioita ovat adana-kebab, iskender-kebab, Dürüm-kebab ja shis-kebab. Lihapulliin viitataan Turkissa sanalla köfte.

Kasvisten osalta Turkissa pienenä erikoisuutena on etikkasäilöttyjen vihannesten (Turşu) suuri suosio. Turkista helposti löytyviä kasvisruokia ovat mm. erilaiset sosekeitot, jossa on usein esim. linssejä.

Monien Turkin lähialueen maiden tapaan mezet ovat suosittu, hieman espanjalaisia tapaksia muistuttava alkuruokalajitelma. Suosittuihin mezeihin kuuluvat esimerkiksi viinilehtikääryleet (dolma ja sarma), munakoison sekä paprikan palat ja leivät joiden kanssa tarjotaan valkosipulilla maustettua jogurttia. Erilaiset kasvistahnat ovat myös suosittuja. Oliivit ovat myös meze-ruokaa, mutta niitä nautitan paljon myös muissa yhteyksissä.

Jogurtti on tietysti myös periturkkilainen lisäke, jota voidaan tarjota melkein minkä tahansa ruoan lisäkekastikkeena, maustamalla sitä esimerkiksi juuri valkosipulilla, sitruunalla tai viinietikalla. Hunajalla tai sokerilla maustettua jogurttia syödään myös välipalana tai aamupalana. Juotavampaan muotoon laimennettu ayran on myös suosittu jogurttijuoma.

Suolaisia turkkilaisia leivonnaisia ovat esimerkiksi börek, bazlama, simit ja pogača. Börek on suolainen yleensä lihaa sisältävä “turkkilainen pasteija”. Bazlama on ohut rieskamainen vehnäleipä, pogača foccacia muistuttava täytetty leipä ja simit hieman baagelia muistuttava leipänen.

Turkkilaisista jälkiruoista tunnettuja ovat baklava-pähkinäleivonnaiset eri variaatioissaan sekä lokum ja halva. Myös tuoreita hedelmiä tarjotaan jälkiruokana.

Turkkilaiset juomat

Juomien osalta tee (şay) on erittäin suosittua ja teepaikkoja löytyy joka toiselta kadulta, joskin sitä tarjotaan myös vähän kaikenlaisten sosiaalisten tilaisuuksien yhteydessä. Vahva tee tarjoillaan pienehköstä lasista sokeripalojen kanssa.

Vahvoista paikallisista alkoholijuomista suosituin on raki.