Italian viinialueet

Italia on on maailman tunnetuimpia viinintuottajia ja maassa on viime vuosina tuotettu määrällisesti enemmän viiniä kuin missään muussa maailman maassa. Tuotantovolyymien ohella Italia tunnetaan kuitenkin myös viinien laadusta. Maassa tuotetaan monia maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista viineistä kuten Barolo, Barberesco ja Chianti. Tunnettu italialainen kuohuviini on puolestaan Prosecco.

Viinejä tuotetaan laajasti ympäri lähes koko Italiaa, Alppien juurilta aina Sisiliaan asti. Kaikkein tunnetuimmat viinialueet sijaitsevat kuitenkin maan pohjoisosassa. Laajemmat viinialueet on jaoteltu 20 Italian hallinnollisen alueen perusteella.

Apulian (Puglian) viinut

Apulia (ital Puglia) on alue Italian saappaan korossa. Se ei ole perinteisesti Italian arvostetuimpia viinintuotantoalueita, mutta varsinkin tuotantomääriltään se on Italian tärkeimpiä viinintuotantoalueita.

Piemonten viinit

Piemonte on alue Luoteis-Italiassa ja se on koko maan tunnetuimpia viinilueita. Ehkä parhaiten se tunnetaan nebbiolo-rypäleestä valmistetutuista Barolo– ja Barbaresco-viineistään. Muita alueen tärkeimpiä rypälelajikkeita ovat Barbera ja Dolcetto. Piemontessa tuotetaan myös esimerkiksi Asti spumante-kuohuviiniä. Alueen viinipääkaupungeiksi voisi kutsua Albaa ja Astia, jotka ovat pieniä kaupunkeja viinintuotantoalueen keskellä.

Sisilian viinit

Sisilia on Italian omaleimaisimpia alueita ja tuotantomääriltään myös merkittävä viinialue ja siellä on tuotettu viinejä jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Viimeisten vuosikymmenten aikana Sisiliassa on alettu tuottaa enemmän myös suoranaisia laatuviinejä. Ehkä tunnetuin spesifisti sisilialainen viini Marsalan kaupungin mukaan nimetty väkevä viini. Muuten Sisilia tunnetaan parhaiten Etnan rinteillä tuotetuista valkoviineistään.

Toscanan viinit

“Keski-Italiassa” sijaitseva Toscana on Italian tunnetuimpia alueita ja Firenzen kaupungin läheisyydessä sijaitsee myös tunnettu Chiantin viinialue. Toisena hyvin arvostettuna toscanalaisena punaviininä voisi mainita Montalcinon. Valkoviineistään ehkä tunnetuin on Vernaccia di San Gimignano. Toscanan arvostetuimpiin viineihin viitataan joskus sanalla supertoskanalainen, (super toscano). Toscanan viinien tärkein rypäle on Sangiovese.

Veneton viinit

Veneto on alue melko keskellä Pohjoisinta Italiaa. Viinintuotannon osalta se tunnetaan erityisesti Prosecco-kuohuviineistään ja Amarone- ja Ripasso-punaviineistään. Amaroneissa käytetty appasimento-tekniikka on lähtöisin Veneton alueelta. Tunnistettavia rypäleitä ovat proseccoon käytetty glera sekä Corvina ja Rondinella. Ehkä tunnetuin ala-alue sen sisällä on Valpolicella lähellä Veronan kaupunkia.