Ranskan viinialueet: Bordeaux, Champagne, Loire

Ranska on varmaankin maailman tunnetuin viinimaa. Sen sisälläkin viininviljely kuitenkin keskittyy selkeästi tietyille viinialueille. Näiden alueiden välillä varsinkin asianharrastajat näkevät tietysti myös hyvin selkeitä eroja.

Ranskan viinialueet kartta

Ranskan tärkeimmät viinialueet

Alsace

Alsace sijaitsee Länsi-Ranskassa lähellä Saksan rajaa, viinejä kuitenkin viljellään vain varsin kapealla kaistaleella, jotakuinkin Strasbourgin ja Mulhousen kaupunkien välissä, mutta pienen alueen sisällä maaperässä on paljon vaihtelua. ”Alueen” viinipääkaupunkina tunnetaan kuitenkin pieni Colmarin kaupunki. Viinitienä alueen läpi kulkeva tie on kokonaisuudessaan kuitenkin 170 kilometriä pitkä. Alsace toimii pääasiallisesti valkoviinin tuotantoalueena ja viiniä tuotetaan erityisesti riesling-rypäleistä, jota ei viljellä muualla Ranskassa. Muita käytetyimpiä rypälelajikkeita ovat Gewürztraminer, Pinot gris ja Auxerrois blanc.

Beaujolais

Beaujolais sijaitsee hieman länteen Alpeilta ja pohjoiseen Lyonin kaupungista. Useimpiin muihin viinialueisiin verrattuna se on kukkulaisempi tai suorastaan vuoristoisempi. Se voidaan myös laskea osaksi Burgundin viinialuetta, koska se alkaa heti sen eteläpuolelta. Beaujolaisen alueen viinit ovat kevyitä ja tyypillisesti ne valmistetaan Gamay-rypäleestä. Alue tunnetaan erityisen hyvin kevyestä ja vähätanniinisesta Beaujolais Nouveau-punaviinistä, joka tulee markkinoille vuosittain aina marraskuun kolmantena torstaina.

Beaujolais viinialue ranska

Bordeaux

Bordeaux-viinit kuuluvat Ranskan tunnetuimpien joukkoon ja niitä tuotetaan laajalla alueelle samannimisen kaupungin ympäristössä Luoteis-Ranskassa. Yli 90% alueen viineistä on punaviinejä. Bordeaux-punaviinit ovat tummia, varsin tanniinista ja maultaan usein täyteläisiä. Alueella tuotetaan myös joitain maailman kalleimmista viineistä. Alueen punaviineihin käytettyjä rypälelajikkeita ovat Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Carmenere ja Petit Verdot. Kaikkein tunnetuimmista nimikkeistä mainittakoon Château Petrus.

Burgundi

Burgundi(Bourgogne) on myös yksi Ranskan tunnetuimmista viinien tuotantoalueista, joka sijaitsee hieman Pariisista kaakkoon. Burgundin viisi ala-aluetta ovat valkoviineistään tunnettu Chablis, kalliimmista punaviineistään tunnettu Côte de Nuits, Côte de Beaunessa jossa tuotetaan kalliita valkoviinejä mutta määrällisesti enemmän punaviinejä, Côte Chalonnaise ja lähinnä chardonnaysta valkoviinejä tuottava Mâconnais. Pinot Noir on Burgundin päärypälelajike.

Alueen tunnetuimmat punaviinit tehdään Pinot noir-rypäleistä ja valkoviinit puolestaan Chardonnaysta. Viiniä sisältävä burgundinpata ei nimestään huolimatta ole kuitenkaan täältä lähtöisin vaikka siihen ja toiseen klassikkopataruokaa, Coq au vin’iin se on suosituin viinivaihtoehto.

Ranskan viinit

Champagne

Noin 150 kilometriä Pariisista itään sijaitseva Champagnen alue on ainoa paikka maailmassa, jossa tuotetaan aitoa samppanjaa. Samppanjaa valmistamiseen käytetään normaalisti kolmea eri rypälelajiketta, vaaleaa Chardonnayta ja tummia Pinot Noiria ja Pinot Meunieria. Muitakin viinejä tuotetaan, mutta samppanja dominoi vahvasti alueen viinituotantoa. Champagne jakautuu viiteen ala-alueseen: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims ja Vallée de la Marne. Tärkeimpiä kaupunkeja viinintuotantoalueella ovat Reims ja pikkukaupunki Epernay.

Rhonen laakso

Rhonen laakson viinintuotantoalueet sijaitseva joen ympäristössä Lyonisa etelään. Alue jaetaan usein kahtia. Pohjoisosissa tuotetaan tyypillisimmin punaviinejä Syrahista, mutta myös valkoviinejä. Eteläosa tunnetaan erityisesti roséviineistään.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon on Etelä-Ranskan suuri viinintuotantoalue. Tuotantomäärät ovat suuria, mutta yleisesti alueen viinejä ei pidetä yhtä elegantteina kuin Ranskan tunnetuimpien alueiden viinejä.

Loiren laakso

Loiren laakson viinialue sijaitsee Länsi-Ranskassa Nantesin kaupungista itään. Loire tunnetaan erityisesti valkoviineistään, mutta alue on myös Champagnen jälkeen Ranskan toiseksi suurin kuohuviinien (Crémant de Loire) tuottaja. Tärkeimpiä rypälelajikkeita Loiren alueella ovat Cabernet Franc, Chenin Blanc, Melon de Bourgogne ja Sauvignon Blanc.