Ranskan viinialueet: Bordeaux, Champagne, Loire

Ranska on varmastikin maailman tunnetuin viinimaa. Sen sisälläkin viininviljely kuitenkin keskittyy selkeästi tiettyille viinialueille, joiden välillä varsinkin asianharrastajat näkevät myös selkeitä eroja.

Ranskan viinialueet kartta

Ranskan tärkeimmät viinialueet

Alsace

Alsace sijaitsee Länsi-Ranskassa lähellä Saksan rajaa, viinejä kuitenkin viljellään vain varsin kapealla kaistaleella, jotakuinkin Strasbourgin ja Mulhousen kaupunkien välissä. Alsace toimii pääasiallisesti valkoviinin tuotantoalueena, jota tuotetaan erityisesti riesling-rypäleistä. Muita käytetyimpiä rypälelajikkeita ovat Gewürztraminer, Pinot gris ja Auxerrois blanc.

Beaujolais

Beaujolais sijaitsee hieman länteen Alpeilta ja pohjoiseen Lyonin kaupungista. Se voidaan myös laskea osaksi Burgundin viinialuetta. Beaujolaisen alueen viinit ovat kevyitä ja tyypillisesti ne valmistetaan Gamay-rypäleestä. Alue tunnetaan ehkä erityisen hyvin Beaujolais Nouveau-punaviinistä, joka tulee markkinoille vuosittain aina marraskuun kolmantena torstaina.

Bordeaux

Bordeaux-viinit kuuluvat Ranskan tunnetuimpien joukkoon ja niitä tuotetaan laajalla alueelle samannimisen kaupungin ympäristössä Luoteis-Ranskassa. Bordeaux-punaviinit ovat tummia, varsin tanniinista ja maultaan usein täyteläisiä. Alueella tuotetaan myös joitain maailman kalleimmista viineistä.

Burgundi

Burgundi(Bourgogne) on myös yksi Ranskan tunnetuimmista viinien tuotantoalueista, joka sijaitsee hieman Pariisista kaakkoon. Burgundin viisi ala-aluetta ovat Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise ja Mâconnais.

Alueen tunnetuimmat punaviinit tehdään Pinot noir-rypäleistä ja valkoviinit puolestaan Chardonnaysta. Viiniä sisältävä burgundinpata ei nimestään huolimatta ole kuitenkaan täältä lähtöisin.

Champagne

Noin 150 kilometriä Pariisistä itään sijaitseva Champagnen alue on ainoa paikka maailmassa, jossa tuotetaan aitoa shampanjaa. Samppanjaa valmistamiseen käytetään normaalisti kolmea eri rypälelajiketta, vaaleaa Chardonnayta ja tummia Pinot Noiria ja Pinot Meunieria. Muitakin viinejä tuotetaan, mutta sampanja dominoi vahvasti alueen viinituotantoa.

Rhonen laakso

Rhonen laakson viinintuotantoalueet sijaitseva joen ympäristössä Lyonisa etelään. Alue jaetaan usein kahtia. Pohjoisosissa tuotetaan tyypillisimmin punaviineja Syrahista, mutta myös valkoviinejä. Eteläsosa tunnetaan erityisesti roseviineistään.

Languedoc

Languedoc on Etelä-Ranskan suuri viinintuotantoalue. Tuotantomäärät ovat suuria, mutta yleisesti alueen alueen viinejä ei pidetä yhtä elegantteina kuin Ranskan tunnetuimpien alueiden viinejä.

Loiren laakso

Loiren laakson viinialue sijaitsee Länsi-Ranskassa Nantesin kaupungista itään. Loire tunnetaan erityisesti valkoviineistään, mutta alue on myös Champagnen jälkeen Ranskan toiseksi suurin kuohuviinien tuottaja.