Ranskan viinialueet: Bordeaux, Champagne, Loire

Ranska on varmastikin maailman tunnetuin viinimaa. Sen sisälläkin viininviljely kuitenkin keskittyy selkeästi tiettyille viinialuielle, joiden välillä varsinkin asianharrastajat näkevät myös selkeitä eroja.

Ranskan tärkeimmät viinialueet

Alsace

Alsace sijaitsee Länsi-Ranskassa lähellä Saksan rajaa, viinejä kuitenkin viljellään vain varsin kapealla kaistaleella, jotekuinkin Strasbourgin ja Mulhousen kaupunkin välissä. Alsace toimii pääasiallisesti valkoviinin tuotantoalueena ja tunnetaan erityisesti kuivista Rieslingeistään.

Beaujolais

Beaujolais sijaitsee hieman länteen Alpeilta ja pohjoiseen Lyonin kaupungista. Beaujolaisen alueen viinit ovat kevyitä ja tyypillisesti ne valmistetaan Gamay-rypäleestä. Alue tunnetaan ehkä erityisen hyvin Beaujolais Nouveau-viinistä, joka tulee markkinoille vuosittain aina marraskuun kolmantena torstaina.

Bordeaux

Bordeaux-viinit kuuluvat Ranskan tunnetuimpien joukkoon ja niitä tuotetaan laajalla alueelle samannimisen kaupungin ympäristössä Luoteis-Ranskassa. Bordeaux-punaviinit ovat tummia, varsin tanniinista ja maultaan usein täyteläisiä. Alueella tuotetaan myös joitain maailman kalleimmista viineistä.

Burgundi

Burgundi on myös yksi Ranskan tunnetuimmista viinien tuotantoalueista, joka sijaitsee hieman Pariisista luoteeseen. Alueen tunnetuimmat punaviinit tehdään Pinot noir-rypäleistä ja valkoviinit puolestaan Chardonnaysta.

Champagne

Noin 150 kilometriä Pariisistä itään sijaitseva Champagnen alue on ainoa paikka maailmassa, jossa tuotetaan aitoa shampanjaa.

Rhonen laakso

Rhonen laakson viinintuotantoalueet sijaitseva joen ympäristössä Lyonisa etelään. Alue jaetaan usein kahtia. Pohjoisosissa tuotetaan tyypillisimmin punaviineja Syrahista, mutta myös valkoviinejä. Eteläsosa tunnetaan erityisesti roseviineistään.

Languedoc

Languedoc on Etelä-Ranskan suuri viinintuotantoalue. Tuotantomäärät ovat suuria, mutta yleisesti alueen alueen viinejä ei pidetä yhtä elegantteina kuin Ranskan tunnetuimpien alueiden viinejä.

Loiren laakso

Loiren laakson viinialue sijaitsee Länsi-Ranskassa Nantesin kaupungista itään. Loire tunnetaan erityisesti valkoviineistään, mutta alue on myös Champagnen jälkeen Ranskan toiseksi suurin kuohuviinien tuottaja.