Italialaiset juustot

Italia on yksi maailman merkittävimpiä juustomaita. Erikoisjuustoja on sadoittain, mutta tällä sivulla on listattu vain tunnetuimpia italialaisia juustoja. Esim. Ranskaan verrattuna italialaisia juustoja ei kuitenkaan yleensä ole tapana syödä ruuanpäätteeksi jälkiruokina, ja tosin harvemmin myöskään leivän päällä. Ne toimivat vain luontevana osana ruokia ja ruoanlaiton ruoka-aineena.

Italialainen juusto

Tunnetuimmat italialaiset juustot aakkosjärjestyksessä

  • Burrata valmistetaan mozzarellasta. Burrata syödään mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, eikä sitä kannata ylimäärin käsitellä eikä varsinkaan kuumentaa. Erityisen suosittua se on Italian saappaan korossa Apuliassa.
  • Castelmagno on Piemonten alueella tuotettu puolikova juusto, jota käytetään usein esim. fonduessa ja Velouté-kastikkeessa.
  • Gorgonzola on lehmän täysmaidosta tehty tunnettu sinihomejuusto ja se on saanut nimensä Lombardian Gorgonzolan kaupungin mukaan. Sitä käytetään sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi kastikkeissa ja salaatissa.
  • Grana Padano on kova raakamaidosta valmistettu juusto, joka muistuttaa kalliimpaa parmesaania.
  • Mascarpone on rasvaista lehmänmaidosta valmistettua tuorejuustoa. Se tunnetaan ehkä parhaiten jälkiruokien esim. tiramisu raaka-aineena. Pehmeää tuorejuustoa voidaan kuitenkin käyttää myös pääruuissa.
  • Mozzarella valmistetaan vesipuhvelin(Mozzarella di bufala) tai lehmän maidosta. Mozzarella on maailman tunnetuimpien juustotyyppien joukossa ja sitä käytetään usein salaateissa ja pitsassa. Yksi klassisimmista ruoka-annoksista on Insalata caprese, eli yksinkertainen mozzarellasta, tomaatista ja basilikasta tehty alkuruokasalaatti. Mozzarella pakataan suolaveteen pieninä tai suurempina palloina, mutta sitä on nykyään saatavissa myös raasteena.
  • Parmesaani (Parmigiano Reggiano): Parmesaani on Italian tunnetuimpia juustoja. Kymmenien kilojen kokoisia, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettuja juustokiekkoja kypsytetään vähintään vuoden verran. Se on nimensä mukaisesti lähtöisin Emilia-Romagnan alueelta. Parmesaaniraaste soveltuu mausteeksi varsin moniin italialaisiin ruokiin.
  • Pecorino on lampaanmaidosta valmistettua juustoa ja siitä on kirjattuja merkintöjä jo antiikin Rooman ajoilta. Se on suosittu juusto erityisesti muutamissa Rooman pastaruoissa kuten cacio e pepessä.
  • Provolone on lehmänmaidosta Lombardian alueella valmistettava kova juusto.
  • Ricotta on herasta valmistettu tuorejuusto. Hieman makea ricotta soveltuu erityisesti jälkiruokiin, mutta sitä voi käyttää muuhunkin.