Italialaiset juustot

Italia on yksi maailman merkittävimpiä juustomaita. Erikoisjuustoja on sadoittain, mutta tällä sivulla on listattu vain tunnetuimpia italialaisia juustoja.

Tunnetuimmat italialaiset juustot aakkosjärjestyksessä

  • Burrata: Burrata valmistetaan mozzarellasta. Burrata syödään mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, eikä sitä kannata ylinmäärin käsitellä eikä varsinkaan kuumentaa.
  • Gorgonzola: Gorgonzola lehmän täysmaidosta tehty sinihomejuusto ja se on saanut nimensä Lombardian Gorgonzolan kaupungin mukaan.
  • Grana Padano: Gdana Padano on kova raakamaidosta valmistettu juusto, joka muistuttaa kallimpaa parmesaania.
  • Mascarpone: Mascarpone on rasvaista lehmänmaidosta valmistettua tuorejuustoa. Se tunnetaan ehkä parhaiten jälkiruokien esim. tiramisu raaka-aineena. Pehmeä tuorejuustoa voidaan kuitenkin käyttää myös pääruuissa.
  • Mozzarella: Mozzarella valmistetaan vesipuhvelin(Mozzarella di bufala) tai lehmän maidosta. Mozzerlla on maailman tunnetuimpien juustotyyppein joukossa ja sitä käytetään usein salaateissa ja pitsassa. Yksi klassisimmista ruoka-annoksista on Insalata caprese, eli yksinkertainen Mozzarellasta, Tomaatista ja basilikasta tehty alkuruokasalaatti. Mozzarella pakataan suolavetaan pieninä tai suurempina palloina, mutta sitä on nykyään saatavissa myös raastena.
  • Parmesaani (Parmigiano Reggiano): Parmesaani on Italian tunnetuimpia juustoja. Kymmenien kilojen kokoisia, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettuja juustokiekkoja kypsytetään vähintään vuoden verran. Se on nimensä mukaisesti lähtöisin Emilia-Romagnan alueelta. Parmesaaniraaste soveltuu mausteeksi varsin moniin italialaisiin ruokiin.
  • Pecorino: Pecorino on lampaanmaidosta valmistettua juustoa ja siitä on kirjattuja merkintöjä jo antiikin Rooman ajoilta.
  • Provolone: Provolone on lehmänmaidosta Lombardian alueella valmistettava kova juusto.
  • Ricotta: Ricotta on herasta valmistettu tuorejuusto. Hieman makea ricotta soveltuu erityisesti jälkiruokiin, mutta sitä voi käyttää muuhunkin.