Italialaiset juustot

Italia on yksi maailman merkittävimpiä juustomaita. Erikoisjuustoja on sadoittain, mutta tällä sivulla on listattu vain tunnetuimpia italialaisia juustoja. Italialaisia juustoja ei kuitenkaan yleensä ole tapana syödä ruuanpäätteeksi jälkiruokina ja harvemmin myöskään leivän päällä.

Tunnetuimmat italialaiset juustot aakkosjärjestyksessä

  • Burrata: Burrata valmistetaan mozzarellasta. Burrata syödään mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, eikä sitä kannata ylinmäärin käsitellä eikä varsinkaan kuumentaa.
  • Gorgonzola: Gorgonzola lehmän täysmaidosta tehty sinihomejuusto ja se on saanut nimensä Lombardian Gorgonzolan kaupungin mukaan. Sitä käytetään sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi kastikkeissa ja salaatissa.
  • Grana Padano: Gdana Padano on kova raakamaidosta valmistettu juusto, joka muistuttaa kalliimpaa parmesaania.
  • Mascarpone: Mascarpone on rasvaista lehmänmaidosta valmistettua tuorejuustoa. Se tunnetaan ehkä parhaiten jälkiruokien esim. tiramisu raaka-aineena. Pehmeä tuorejuustoa voidaan kuitenkin käyttää myös pääruuissa.
  • Mozzarella: Mozzarella valmistetaan vesipuhvelin(Mozzarella di bufala) tai lehmän maidosta. Mozzerlla on maailman tunnetuimpien juustotyyppein joukossa ja sitä käytetään usein salaateissa ja pitsassa. Yksi klassisimmista ruoka-annoksista on Insalata caprese, eli yksinkertainen Mozzarellasta, Tomaatista ja basilikasta tehty alkuruokasalaatti. Mozzarella pakataan suolavetaan pieninä tai suurempina palloina, mutta sitä on nykyään saatavissa myös raastena.
  • Parmesaani (Parmigiano Reggiano): Parmesaani on Italian tunnetuimpia juustoja. Kymmenien kilojen kokoisia, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettuja juustokiekkoja kypsytetään vähintään vuoden verran. Se on nimensä mukaisesti lähtöisin Emilia-Romagnan alueelta. Parmesaaniraaste soveltuu mausteeksi varsin moniin italialaisiin ruokiin.
  • Pecorino: Pecorino on lampaanmaidosta valmistettua juustoa ja siitä on kirjattuja merkintöjä jo antiikin Rooman ajoilta.
  • Provolone: Provolone on lehmänmaidosta Lombardian alueella valmistettava kova juusto.
  • Ricotta: Ricotta on herasta valmistettu tuorejuusto. Hieman makea ricotta soveltuu erityisesti jälkiruokiin, mutta sitä voi käyttää muuhunkin.