Korealainen keittiö

Etelä-Korea on koko Aasian mittakaavassa pieni maa, jonka keittiössä on samoja elementtejä Kiinan ja Japanin kanssa, mutta sen ruokakulttuurissa on myös omia uniikkeja elementtejään. Mausteita käytetään ronskisti, erityisesti chili, valkosipuli ja inkivääri ovat suosittuja. Hochujang on hyvin suosittu tulinen tahna, jonka pääraaka-aineita ovat chili ja soijapavut. Riisi, useimmiten höyrystämällä valmistettuna on ilmeisen tärkeä perusraaka-aine ja maitotuotteita ei juurikaan käytetä.

Lihaa ja kanaa käytetään monissa muodoissa, mutta myös kala ja merenelävät ovat hyvin tärkeitä. Liharuoista tunnetuin on varmaankin bulgogi, joka kääntyy kirjaimellisesti tulilihaksi. Ne ovat hyvin ohuita porsaan- tai naudanlihasuikaleita. Koreassa grillaukseen viitataan sanalla gogi-gu-i. Ravintolassa pöytään saatetaan tuoda grilli ja ruokailijoiden tulee valita haluamansa liha ja grillaavat se itse haluamaansa kypsyyteen.

Kimchi – Korean epävirallinen kansallisruoka

Korean ulkopuolella varmaankin laajimmin tunnettu korealaisen ruokakulttuurin elementti on kimchi. Se saatetaan tarjota sekä lämpimänä tai kylmänä. Pääraaka-aineena toimii hapatettu kiinankaali, jota on maustettu chilillä, sipulilla, valkosipulilla ja inkiväärillä. Kimchiä voidaan tarjota Koreassa melkein jokaisen ruoan lisäkkeenä. Sitä pidetään myös ”superruokana”, mutta on se aidosti suht terveellinen ruokalaji. Se on myös hyvin säilyvää ja sitä voidaan tarjota joko melko tuoreena tai useita vuosia vanhanakin. Sittemmin kimchi on levinnyt myös länsimaihin, joissa sitä on käytetty monipuolisena lisäkkeenä myös ei aasialaisvaikutteisia katuruokia.

Bibimbap

Bibimbap on toinen Korean tunnetuimmista ruokalajeista. Kyseessä on käytännössä riisi- ja kasvissekoitus. Riisin päälle laitetaan kimchiä(yllätysyllätys), Gochujang-chilitahnaa ja kasviksia. Perus bibimpapin päälle voidaan laittaa myös kananmuna tai lihaa.

Korealainen barbecue

Korea on myös yksi grilliruokien maista ja englanninkielessä viitataan usein sanalla korean barbecue.

Soju – Korealainen riisiviina

Soju on Korean tärkein viina. Se valmistetaan yleensä riisistä.

Amerikankorealaiset fuusiosruoat

Korealainen keittiö on siirtolaisten myötä noussut myös suosituksi myös Yhdysvalloissa ja tuottanut siellä ehkä yllättäviä fuusioruokalajeja kuten korealaiset tacot. USA:n länsirannikolla meksikolaisten ja korealaisten tapaamisesta ovat syntyneet myös esim. kimchi enchilladat.