Ranskalaiset viinat

Ranska tunnetaan luonnollisesti parhaiten viineistään, mutta maassa tuotetaan konjakkia ja myös useita kokeilemisenarvoisia, enemmän ja vähemmän tunnettuja vahvempia alkoholijuomia.

Ranskalaiset viinat aakkosjärjestyksessä

Armanjakki

Armanjakin valmistukseen käytetään periaatteessa samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa ja se on on monilla tavoilla samankaltainen juoma kuin konjakki, eli se on brandyn alalaji. Armanjakkiin pätevät jotakuinkin samat laatumääreet kuin konjakkiin ja se on tuotenimisuojattu, mutta armanjakkia kypsytetään tyypillisesti pidempään kuin vastaavia konjakkilaatuja. Valmiin armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia. Armanjakkia tuotetaan Bordeauxin ja Toulousen välisellä Armagnacin alueella Lounais-Ranskassa. Armanjakista on myös erityisen arvostettuja vuosikertoja.

Bénédictine

Bénédictine on yhteensä 27:ää eri yrttiä ja maustetta sisältävä yrttilikööri.

Calvados

Calvados on omenasiideristä tislattava omenaviina. Calvadokseksi voidaan kutsua vain tietyillä Normandian alueilla tuotettua juomaa. Juoman alkoholipitoisuus on yleensä noin 40 prosenttia.

Cointreau

Cointreau on appelsiinin ja pomeranssin kuorista valmistettu likööri. Sitä valmistetaan Länsi-Ranskassa lähellä Angersin alueella.

Konjakki – Ranskan tunnetuin väkevä juoma

Konjakki, ranskaksi cognac, lienee Ranskan tunnetuin väkevä alkoholijuoma. Konjakkia tehdään käyttämällä ja tislaamalla valkoisista viinirypäleistä tehtyä mehua. Toisin kuin useimmat brändyt, konjakki tislataa kahdesti. Konjakkia tulee kypsyttää tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta.

Konjakki jaetaan kypsytysaikojensa perusteella kolmeen laatuluokkaan:

  • VS: Nuorin konjakki, jota on kypsytetty vähintään kaksi vuotta
  • VSOP: kypsytetty vähintään neljä vuotta
  • XO: kypsytetty vähintään kuusi vuotta

Konjakki on sanana suojattu ja varattu vain Länsi-Ranskassa sijaitsevan Cognacin alueen tuottajille.

Pastis – Anisviina

Pastis on anisviina, joka on suosittu erityisesti aperatiivina. Tarjoiltaessa juomaan sekoitetaan vettä, jolloin sen väri muuttuu valkoiseksi.