Italialaiset viinat

Italia tunnetaan vahvoja alkoholijuomia paremmin muista juomistaan, mutta saapasvaltiosta on lähtöisin myös joitain tunnettuja väkevien juomien brändejä.

Apertol ja Campari

Tunnetuimmat italialaiset viinat

  • Amaretto: Amaretto on karvasmantelilla maustettu makea likööri. Nimi Amaretto tulee italian kielen karvasta tarkoittavasta sanasta karvas (amaro).
  • Aperol: Aperol on matalan alkoholipitoisuuden aperatiivi, joka on viime vuosina tullut tunntuksi Aperol Spritz cocktailin ansiosta.
  • Campari: Campari on usein aperatiivina nautittava katkero. Se on melko suosittu erilaisissa cocktaileissa, joista ehkä kaikkein tunnetuin on Negroni.
  • Fernet-Branca: Fernet-Branca on katkero, jota käytetään erityisesti digestiivinä ja myös cocktailien osana.
  • Galliano: Galliano on vaniljan makuinen yrttilikööri. Se on nimetty kenraali Giuseppe Gallianon mukaan.
  • Grappa: Grappa on viinien puristusjäämistä tislattu viina. Pitkään köyhempien ihmisten viinana tunnettu grappa on muuttunut myös suorastaan trendikkääksi juomaksi. Grappa on varsin samankaltainen juoma brandyjen kanssa, mutta se tislataan käyneestä kuorimassasta, eikä tislaamista varten valmistetusta viinistä. Italiassa grappa on ennen kaikkea jälkiruokajuoma.
  • Limoncello: Limoncello on Etelä-Italiasta lähtöisin oleva sitruunalikööri. Tyypillisimmin sitä tarjoillaan kylmänä jälkiruokajuomana.
  • Sambuca: Sambuca on aniksen makuinen likööri.