Italialaiset viinat

Italia tunnetaan vahvoja alkoholijuomia paremmin muista juomistaan, mutta saapasvaltiosta on lähtöisin myös joitain tunnettuja väkevien juomien brändejä. Liköörejä, katkeroita ja muutakin.

Apertol ja Campari

Tunnetuimmat italialaiset viinat

  • Amaretto on karvasmantelilla maustettu makea likööri. Nimi Amaretto tulee italian kielen karvasta tarkoittavasta sanasta (amaro). Alkoholipitoisuus on yleensä välillä 21-28%.
  • Aperol on matalan alkoholipitoisuuden aperitiivi, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi erityisesti Aperol Spritz-cocktailin ansiosta. Aperolin mausteita ovat appelsiini, raparperi ja erilaiset yrtit.
  • Campari on usein aperitiivina nautittava katkero. Se on melko suosittu erilaisissa cocktaileissa, joista ehkä kaikkein tunnetuin on Negroni. Camparin alkoholipitoisuus vaihtelee välillä 20-30%.
  • Fernet-Branca on katkero, jota käytetään erityisesti digestiivinä ja myös cocktailien osana. Sen maustamiseen on käytetään 27 eri yrttiä tai muuta makua antavaa ainetta.
  • Galliano on vaniljan makuinen yrttilikööri. Se on nimetty kenraali Giuseppe Gallianon mukaan.
  • Grappa on viinien puristusjäämistä tislattu viina. Pitkään köyhempien ihmisten viinana tunnettu grappa on muuttunut myös suorastaan trendikkääksi juomaksi. Grappa on varsin samankaltainen juoma brandyjen kanssa, mutta se tislataan käyneestä kuorimassasta, eikä tislaamista varten valmistetusta viinistä. Italiassa grappa on ennen kaikkea jälkiruokajuoma.
  • Limoncello on Etelä-Italiasta lähtöisin oleva sitruunalikööri. Tyypillisimmin sitä tarjoillaan kylmänä jälkiruokajuomana.
  • Sambuca on aniksen makuinen likööri.