Italialaiset leivonnaiset ja jälkiruuat

Tähän on listattu jotain tunnetuimpia ja mielenkiintoisimpia italialaisia jälkiruoka ja leivonnaisia.

  • Cannolli: Cannolli on Sisiliasta lähtöisin oleva jälkiruoka. Cannolli on leivonnainen, jonka täytteenä runaasti on tyypillisimmin ricotta-juustoa, mutta muitakin täytteitä voidaan käyttää.
  • Gelato: Gelato eli italialainen jäätelö. Tavallisesta jäätelöstä se eroaa siinä, että on hienojakoisempaa eikä siinä ole suuria jääkiteitä.
  • Panna cotta: Panna cotta on alunperin Piemonten alueelta lähtöisin oleva kermavanukas. Suora käännös italiasta on keitetty kerma. Sitä voidaan maustaa vapaavalintaisilla marjoilla tai hedelmillä.
  • Panettone: Panettone on Milanon alueelta tuleva pullamainen kakku. Panettonen valmistaminen kestää kohottamisineen kaikkineen useamman päivän.
  • Panforte: Panforte on toscanasta tuleva hedelmäkakkua muistuttava jälkiruoka.
  • Tiramisu: Tiramisu on ehkä tunnetuin italialainen jälkiruoka, jonka keskeisiä raaka-aineita ovat mascarpone-juusto ja kahvi. Tiramisu muodostuu kerroksittain espresso-marsalaseoksella kostutettuista kakkupohjista tai kekseistä ja mascarponesta.
  • Zabaglione: Zabaglione on munankeltuaisesta, sokerista ja viinistä valmistettava jälkiruoka, jota voisi kutsua viinivaahdoksi.