Italialaiset leivonnaiset ja jälkiruuat

Tähän on listattu jotain tunnetuimpia ja mielenkiintoisimpia italialaisia jälkiruokia ja leivonnaisia.

  • Cafe Affogato on vaniljajäätelön ja espresson yhdistelmästä syntyvä jälkiruoka.
  • Cannolli: Cannolli on Sisiliasta lähtöisin oleva jälkiruoka. Cannolli on leivonnainen, jonka täytteenä runaasti on tyypillisimmin ricotta-juustoa, mutta muitakin täytteitä voidaan käyttää.
  • Gelato: Gelato eli italialainen jäätelö. Tavallisesta jäätelöstä se eroaa siinä, että on hienojakoisempaa eikä siinä ole suuria jääkiteitä ja lisäaindein määrä on yleisesti ottaen pienempi. Rakenne on myös pehmeämpi ja kananmunan maku saattaa olla selvemmin havaittavissa.
  • Panna cotta: Panna cotta on alunperin Piemonten alueelta lähtöisin oleva kermavanukas. Suora käännös italiasta on keitetty kerma. Sitä voidaan maustaa vapaavalintaisilla marjoilla tai hedelmillä.
  • Panettone: Panettone on Milanon alueelta tuleva pullamainen kakku, jota syödään erityisesti joulun aikoihin. Panettonen valmistaminen kestää kohottamisineen kaikkineen useamman päivän.
  • Panforte: Panforte on toscanasta tuleva hieman hedelmäkakkua muistuttava jälkiruoka.
  • Tiramisu: Tiramisu on ehkä tunnetuin italialainen jälkiruoka, jonka keskeisiä raaka-aineita ovat mascarpone-juusto ja kahvi. Tiramisu muodostuu kerroksittain espresso-marsalaseoksella kostutettuista kakkupohjista tai kekseistä ja mascarponesta.
  • Zabaglione: Zabaglione on munankeltuaisesta, sokerista ja viinistä valmistettava jälkiruoka, jota voisi kutsua viinivaahdoksi. Alunpeirn lähtöisin Toscanasta.