Pizzatyypit

Pizza on yksi globaalisti laajimmalle levinneitä pikaruokia. Samalla pizza on kuitenkin saanut lisää eri muotoja varsinkin Yhdysvalloissa, vaikka toki ihan Italiassakin pizzasta on olemassa erilaisia variaatioita.

Lista pizzatyypeistä

  • Calzone on perustaltaan perinteistä pizzaa muistuttava pizzatasku, mutta siinä pizzapohjan toinen puoli taitetaan toisen päälle ja nipistellään kiinni. Calzone on myös lähtöisin itse pizzan kotikonnuilta Napolista. Tyypillisimpiä täytteitä ovat salami ja kinkku. Perinteisempien pizzajuustojen ohella myös ricottaa ja pecorinoa käytetään usein calzonessa.
  • Chicago-tyyppinen pizza on USA:n Chicagosta lähtöisin oleva pannupizzatyyppi. Sen keskeisenä piirteenä on hyvin paksu pohja. Juustoa on myös hyvin reilusti.
  • Detroit-tyyppinen pizza USA:n detroitista lähtöisin oleva muodoltaan neliskanttinen pannupizza.
  • Flamkuchen on Alscacen alueelta lähtöisin oleva pizzaa muistuttava ruokalaji. Pizzantyyppisen taikinan päälle laitetaan ranskankermaa, sipulia ja pekonia.
  • Fugazza on argentiinalainen pizzatyyppi. Pohja on italialaista pizzapohjaa paksumpi, ehkä jopa focaccia-leipää muistuttava ja juustoa (tai juustoja) on usein runsaammin. Argentiinalainen fugazza muistuttaakin hieman myös amerikkalaista pannupizzaa.
  • Napolilainen pizza on monille aidoin pizza. Taikina täytyy tehdä oikeista jauhoista ja kohottaa riittävän pitkään, käytättää mozzarellaa, laittaa täyteitä maltillisesti ja paistaa pizza pikaisesti todella kuumassa uunissa.
  • Roomalainen pizza tai pizza al taglio on ohut erittäin ohut ja rapeapohjainen peltipizza, jota on napolilaista pizzaa helpompaa valmistaa myös kotioloissa.
  • New Yorkilainen pizza on italialaiseen pizzaan verrattuna paksupohjaisempi ja sitä ostetaan tyypillisesti sliceina. Se ei ole kovin kaukana suomalaisissa pizzerioissa myytävistä pizzoista.
  • Pizza Marinara on napolilaistyyppinen pizza, jossa ei kuitenkaan ole juustoa, vaan pelkästään tomaattikastiketta, oliiviöljyä ja valkosipulia.