Unkarilainen ruoka

Suomen “veljeskansan” Unkarin keittiö on lihapainotteinen ja makumaailmaltaan varsin mausteinen versio keskieurooppalaisesta ruosta. Nimenomaan mausteiden osalta hyvin tärkeässä roolissa unkarilaisessa ruokakulttuurissa on paprikajauhe, mutta paprikaa käytetään paljon myös muissa muodoissaan. Tämän myötä unkarilainen ruoka on välillä myös miedon tulista.

Tunnetuimpia unkarilaisia ruokia

Gulassi

Gulassi on liharuoka, joka voi olla keittoa tai pataruoka. Unkarissa gulassi valmistetaan naudanlihasta ja se maustetaan sipulilla, paprikajauheella sekä kasviksilla.

Pörkölt

Pörkölt on gulassia muistuttava pataruoka tai käristys, johon ei gulassin tapaan lisätä yhtä paljon vettä.

Halászlé 

Halászlé (kalastajan keitto) on paprikalla maustettu kalakeitto. Raaka-aineisiin kuuluu myös tomaattia ja sipulia.

Lángos

Lángos on leipäpohjainen pikaruoka. Lángos on uppopaistettu leipä, jonka täytteeksi laitetaan usein esimerkiksi juustoa, mutta täytevariaatioita on monenlaisia. Se on kohtuullisen suosittu pikaruoka myös monissa Unkarin naapurivaltioissa.

Unkarilaiset Juomat

Unkarilaiset viinit

Unkari on viinintuottajamaa, mutta maan viinit eivät maineiltaan tunnetumpien viinimaiden luokkaa. Tunnetuimpia viinejä ovat valkoviini Tokaji ja punaviini Eger. Isompia ja pienempiä viininviljelyalueita on lähes ympäri maata, itäisempää Unkaria lukuun ottamatta. Kaikkein tunnetuin Unkarin viinialue lienee kuitenkin Tokaj-Hegyalja.

Unicum

Unicum on yli 200 vuotta vanha, lähes kansallisjuoman maineessa oleva tumma yrttilikööri.

Pálinka

Pálinka on usein kotipolttoinen hedelmäviina, joissa