Unkarilainen ruoka

Unkarin keittiö on lihapainotteinen ja makumaailmaltaan mausteisempi versio keskieurooppalaisesta ruosta. Nimenomaan mausteiden osalta erityisen tärkeässä roolissa unkarilaisessa ruokakulttuurissa on paprikajauhe, mutta paprikaa käytetään paljon myös muissa muodoissaan. Tämän myötä unkarilainen ruoka on välillä myös miedon tulista.

Tunnetuimpia unkarilaisia ruokia

  • Gulassi on lähes kansallisruoan asemassa oleva liharuoka, joka voi olla keittoa tai pataruoka. Unkarissa gulassi valmistetaan naudanlihasta ja se maustetaan sipulilla, paprikajauheella sekä kasviksilla.
  • Pörkölt on gulassia muistuttava pataruoka tai käristys, johon ei gulassin tapaan lisätä yhtä paljon vettä. Se mitä monet pitävät gulassina on Unkarissa vetisempi versio pörköltistä.
  • Halászlé (kalastajan keitto) on paprikalla maustettu kalakeitto, jonka kalana voi olla mitä vaan paikallisesta järvestä tai joesta saatua kalaa. Raaka-aineisiin kuuluu myös tomaattia ja sipulia.
  • Lecsó on paprikahöystö ja Unkarin parhaita kasvisruokavaihtoehtoja. Siihen käytetään yleisimmin keltaisia paprikoita ja lisäksi tomaattia ja paprikaa sekä paprikajauhetta pienen tulisen potkun saamiseksi.
  • Csirkepaprikás on paprikaa (kuinkas muuten) ja sipulia sisältävä kanapata, joka tarjoillaan usein saksalaistyyppisen Spätzlen kanssa.
Unkarilainen paprikakana
  • Lángos on leipäpohjainen pikaruoka. Lángos on uppopaistettu leipä, jonka täytteeksi laitetaan usein esimerkiksi juustoa, mutta täytevariaatioita on monenlaisia. Se on kohtuullisen suosittu pikaruoka myös monissa Unkarin naapurivaltioissa.
  • Dobos torta on ehkä tunnetuin unkarilainen jälkiruoka. Kyseessä kerroksittain ladottu suklaa-karamellikakku.

Unkarilaiset Juomat

Unkarilaiset viinit

Unkari on viinintuottajamaa, mutta maan viinit eivät maineiltaan ole tunnetumpien viinimaiden luokkaa. Tunnetuimpia viinejä ovat valkoviini Tokaji ja punaviini Eger. Isompia ja pienempiä viininviljelyalueita on lähes ympäri maata, itäisempää Unkaria lukuun ottamatta. Kaikkein tunnetuin Unkarin viinialue lienee kuitenkin Tokaj-Hegyalja.

Unicum

Unicum on yli 200 vuotta vanha, lähes kansallisjuoman maineessa oleva tumma yrttilikööri, joka sopii makeahkona juomana myös aperitiiviksi.

Unkarilainen viina

Hedelmäviina Pálinka

Pálinka on usein kotipolttoinen paikallinen hedelmäviina, jota voidaan tehdä päärynöistä, omenoista, luumuista tai aprikooseista.