Arancini – Sisilialaiset täytetyt riisipallot

Arancini on perinteinen sisilialaisen keittiön ruokalaji. Nimi viittaa epäsuorasti italiankielen appelsiini-sanaan, arancinin appelsiinia muistuttavan muodon ja värin takia. Perusrakenteeltaan kyse on riisipallosta, joka on kieritetty korppujauhossa ja tämän jälkeen uppopaistettu. Käytännössä riisipallo on usein kotioloissa ylijäämärisottoa, jossa on täytteenä myös usein muuta ylijäämäruokaa, perinteisimmin ragua.

sisilialainen riisipallo arancini

Arancinin täytteet

Riisin sisällä arancinissa voi kuitenkin olla hyvin monenlaisia täytteitä, tyypillisiä täytteitä ovat jauheliha, mozzarella tai muut juustot sekä herneet. Sisilian ulkopuolella muut italialaiset voivat täyttää arancineja myös oman alueensa erikoisuuksilla, vaikkapa sienillä tai munakoisolla. Italiassa Aracineja voidaan tarjota aterian osana tai tuhtina välipalana katukeittiöistä.

Arancini-reseptejä

Arancini eli täytetyt riisipallot (Meillä Kotona)

Arancini eli täytetyt riisipallo (Anna)

Arancinit (K-Ruoka)

Arancini-pallot (Koti ja keittiö)