Aperitiivi / alkudrinkki – Tuo ruohalun kasvattaja

Aperitiivi on ennen ateriaa tarjottava alkudrinkki. Sana juontaa juurensa latinan avaamista tarkoittavaan sanaan aperire ja siitä johdettuun ranskan sanaan apéritif. Aperitiivit syntyivät alun perin Euroopassa 1800-luvulla ja nousivat suosioon erityisesti Ranskassa ja Italiassa.

Aperatiivi

Usein aperitiivina tarjotaan juomia, joiden pitäisi periaatteessa kasvattaa ruokahalua, mutta toimivathan ne seurassa myös jäänmurtajana. Erityisesti hyvin makeita juomia olisi kuitenkin hyvä välttää eikä alkoholin kokonaismäärä saisi nousta kovin korkeaksi. Aperitiivi voidaan joskus tarjota myös kylmien alkupalojen yhteydessä.

Tyypillisiä aperitiiveja ovat esimerkiksi viinit: erityisesti samppanja ja väkevät viinit kuten vermutti tai sherry. Aperativiina tarjotaan kuitenkin usein myös väkevämpiä alkoholijuomia kuten esim. gini tai pastis. Eri maissa saatetaan kuitenkin tarjota tiettyjä omaan maan juomia. Esimerkiksi Kreikassa Ouzo on suosittu ja Itäisen Välimeren maissa saatetaan tarjota Arakia.