Aperatiivi / alkudrinkki – Tuo ruohalun kasvattaja

Aperatiivi on ennen ateriaa tarjottava juoma. Sana juontaa juurensa latinan avaamista tarkoittavaan sanaan aperire ja siitä johdettuun ranskan sanaan apéritif. Aperatiivit syntyivät alunperin Euroopassa 1800-luvulla ja nousivat suosioon erityisesti Ranskassa ja Italiassa.

Aperatiivi

Usein aperatiivina tarjotaan juomia, joiden pitäisi periaatteessa kasvattaa ruokahalua. Erityisesti hyvin makeita juomia olisi hyvä välttää eikä alkoholin kokonaismäärä saisi nousta kovin korkeaksi. Aperatiivi voidaan joskus tarjota myös kylmien alkupalojen yhteydessä.

Tyypillisiä aperatiiveja ovat esimerkiksi viinit: erityisesti samppanja ja väkevät viinit kuten vermutti tai sherry. Aperativiina tarjotaan kuitenkin usein myös väkevämpiä alkoholijuomia kuten esim. gini tai pastis. Myös kuivat ovat suosittuja aperatiiveja.Eri maissa saatetaan kuitenkin tarjota tiettyjä omaan maan juomia. Esimerkiksi Kreikassa Ouzo on suosittu ja Itäisen Välimeren maissa saatetaan tarjota Arakia.