Puolalainen ruoka

Puolalainen keittiö on ruokiensa osalta varsin perinteinen keski- tai itäeurooppalainen keittiö, muistuttaen joltain osin saksalaista keittiötä perunan toimiessa keskeisenä perusraaka-aineena. Myös liha ja erityisesti possu on Puolan ruokakulttuurissa tärkeässä roolissa, eikä kasvisruokavaihtoehtoja ole aina välttämättä kovin paljon tarjolla. Rasvaakin käytetään Puolassa runsaanpuoleisesti. Toki varsinkin alkuruokina tarjottavat keitot ja piirakat sopivat usein hyvin kasvisyöjillekin.

Esimerkiksi borssikeitto (puolaksi barszcz) on myös Puolassa suosittu ruokalaji. Sieniä käytetään ehkä yllättävän paljon ja venäläisen keittiön tapaan etikassa säilötyt vihannekset ovat suosittuja ja joitain muitakin yhtäläisyyksiä venäläiseen ruokakulttuurin on. Vähemmän käytetty, mutta hyvin puolalainen lisäkevaihtoehto on kasha, eli ”tattaripuuro”. Myös bagelit ovat alun perin Puolan juutalaisten luoma ruokalaji.

Katolinen kalenteri rytmittää puolalaista vuotta ja esimerkiksi paastoaikaa edeltävä munkkien mutusteltua sisältävä rasvatorstai on maassa yllättävän tärkeä päivä. Pääsiäislauantaina syödään paikalliseen katolilaiseen perinteeseen kuuluva Święconka. Katolisena maana leivällä on myös uskonnollinen symboliikkansa. Ravintoloiden osalta puolalaisen ruokakulttuurin ilmentymänä toimivat halpoja paikallisia ruokia tarjoavat maitobaarit.

Puolalainen keittiö

Tärkeitä puolalaisia ruokia

  • Bigos eli ”metsästäjän pata” on puolalainen pataruoka, joka lähes Puolan kansallisruoka. Siihen tulee lihan tai makkaran lisäksi kaalia, sipulia ja sieniä. Pataruokana se on myös mahdollista valmistaa etukäteen ja tarjota vasta seuraavana päivänä ilman, että laatu liikaa kärsii.
  • Czernina on verta sisältävä keitto, johon käytetään joko ankan tai hanhen verta.
  • Gołąbki on puolalainen versio kaalikääryleistä. Täytteinä on kaikkein yleisimmin jauhelijaa, sipulia ja sieniä.
  • Kabanos ja Kielbasa ovat Puolan tunnetuimpia makkaratyyppejä. Kabanos ohut sianlihasta tehty savustettu kestomakkara. Kielbasassa puolestaan maistuvat valkosipuli ja paprika.
  • Pierogi on ”piirakka” tai ”pasteija”, joka on Puolan lisäksi suosittu myös monissa muissa Itä-Euroopan maissa.
  • Rosół on kanaa ja nuudeleita sisältävä lihakeitto.
  • Oscypek on ehkä Puolan tunnetuin oma juustotyyppi, joka muistuttaa maultaan hieman mozzarellaa.
  • Zalewajka on soseutettu puolalainen perunakeitto.
  • Zapiekanka on Puolan oma pikaruoka, jossa halkaistun patongin päälle laitetaan tyypillisesti sieniä, juustoa ja ketsuppia. Päällisiksi voidaan kuitenkin laittaa monenlaista muutakin.
  • Zurek on suosittu keittoruoka.
Puolalainen ruoka

Alkoholijuomat Puolassa

Puola on Euroopan alkoholikartalla olut- ja vodkavyöhykkeen keskellä. Sekä olut että vodka ovatkin Puolan suosituimpia alkoholijuomia. Puolalaisista vodrabrändeistä tunnetuin lienee Żubrówka. Puolalaisen oluen osalta suosituimpia merkkejä ovat Żywiec, Okocim ja Tyskie.

Puolalaiset jälkiruoat

Tunnettuja puolalaisia jälkiruokia ovat mm. unikonsiemeninä sisältävä kääretorttu makowiec, kermaleivos napoleonka, paikallinen donitsi pączek ja omenatorttu szarlotka.