Puolalainen keittiö

Puolalainen keittiö on ruokiensa osalta varsin perinteinen keski- ja itäeurooppalainen keittiö. Liha on puolalaisessa keittiössä tärkeässä roolissa, eikä kasvisruokavaihtoehtoja ole perinteisesti kovin paljon tarjolla. Toki varsinkin alkuruokina tarjottavat keitot ja piirakat sopivat kasvisyöjillekin. Rasvaakin käytetään runsanpuoleisesti.

Tärkeitä puolalaisia ruokalajeja

  • Bigos eli “metsästäjän pata” on puolalainen lähes kansallisruoan asemassa oleva pataruoka, johon tulee lihan tai makkaran lisäksi kaalia, sipulia ja sieniä.
  • Kabanos ja Kielbasa ovat Puolan tunnetuimpia makkaratyyppejä.
  • Pierogi. Pierogit ovat “piirakoita” tai pasteijoita, jotka ovat Puolan lisäksi suosittuja myös monissa muissa Itä-Euroopon maissa.
  • Oscypek on ehkä Puolan tunnetuin oma juustotyyppi, joka muistuttaa maultaan hieman mozzarellaa.
  • Zapiekanka on Puolan oma pikaruoka, jossa halkaistun patongin päälle laitetaan sieniä, juustoa ja ketsuppia.
  • Zurek on suosittu keittoruoka