Vietnamilainen ruoka

Vietnamilainen keittiö on yksi Aasian hieman vähemmän tunnetuista keittiöistä. Vietnamilaiset ruoat muistuttavat jossain määrin kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa, mutta spesifeillä paikallisilla eroilla. Vietnamilainen ruoka on myös saanut joitain spesifejä vaikutteita entiseltä siirtomaaisäntä Ranskalta. Vietnamissa ruoka syödään lähtökohtaisesti puikoilla, mutta keittoruoissa käytetään toki lusikkaa. Tyypillisesti ruokapöydässä kaikki erilaiset ja usein runsaat ruokalajit keitosta lähtien ovat tarjolla samaan aikaan.

Vietnamilainen nuudelikeitto

Riisi on monien muiden Aasian maiden tapaan tärkein yksittäinen perusraaka-aine. Mekong-joen laakso on ideaalia riisinkasvatusaluetta ja riisiä on viljelty alueella tuhansia vuosia. Vietnam itseasiassa kuuluu myös maailman viiden suurimman riisintuottajamaan joukkoon. Riisistä tehdään myös riisinuudeleita tai riisijauhoja. Jälkimmäistä käytetään esim. Bánh mì-leipään ja riisinuudelit ovat keskeinen osanen, jota voidaan tarjota pastan tapaan monenlaisten ruokien kanssa.

Lihojen osalta vietnamilaisessa keittiössä käytetään monipuolisesti niin nauta, possua kuin kanaakin ja lisäksi myös kalaa sekä äyriäisiä. Tuoreita kasviksiakin käytetään monipuolisesti, usein myös raakana ilman ihmeellisempää valmistusta. Vaikka lihaa on ruossa usein mukana, on lihapalojen määrä kasvisvaltaisten ruokien seassa usein pienehkö.

Ilmaston ansiosta myös tuoreita hedelmiä ananasta, mangoa ja papaijaa käytetään paljon ja myös suomalaisittain oudompia hedelmiä kuten guavaa hyödynnetään. Niitä voidaan käyttää pääruoissa, mutta usein erilaisia hedelmäpalalajitelmia tarjoillaan jälkiruoaksi.

Voimakkaita mausteita ei Vietnamissa käytetä kovin rankalla kädellä ja esimerkiksi chiliä laitetaan ruokiin maltillisesti. Myös rasvoja ja öljyjä käytetään ruoan valmistuksessa vähänlaisesti. Tuoreita yrttejä kuten korianteria, minttua ja basilikaa sen sijaan hyödynnetään runsaanlaisesti. Keskeisiä kastita on kalakastike, jota käytetään myös lukuisten muiden kastikevariaatioiden yhtenä osana.

Tunnettuja vietnamilaisia ruokalajeja

  • Goi cuon on vietnamilainen versio kevätrullista. Ohuen riisikuoren sisällä on lihaa tai äyriäisiä ja salaattia sekä korianteria.
  • Bánh mì on vietnamilainen riisijauhoa sisältävä patonki joka on täytetty monipuolisilla paikallisilla täytteillä. Se on sittemmin levinnyt suosituksi leiväksi myös monissa länsimaissa.
  • Bánh xèo on vietnamilainen versio letuista. Vietnamilaisen keittiön tapaan käytetään riisijauhoa ja makua tuodaan kurkumalla.
  • Bún riêu on keitto, jonka perusraaka-aineet ovat riisinuudelit, ravut, sipuli ja tomaatti.
  • Phở on nuudelikeitto, jossa käytetään riisinuudeleita. Yleisimmin lihana keitossa on nautaa. Lähes pakollisen kasviksena toimii sipuli ja mausteina tähtianis, kaneli ja inkivääri.