Vietnamilainen ruoka

Vietnamilainen keittiö on yksi Aasian hieman vähemmän tunnetuista keittiöistä. Vietnamilaiset ruoat muistutavat jossain määrin kiinalaista ja thaimaalaista ruokaa, mutta spesifeillä paikallisilla eroilla. Ruokaa syödään lähtökohtaisesti puikoilla, mutta keittoruoissa käytetään toki lusikkaa. Yksi erottava tekijä ovat ranskalaisvaikutteet, jotka jäivät osaksi maan ruokakulttuuria siirtomaa-ajoilta.

Riisi on monien muiden Aasian maiden tapaan tärkein yksittäinen perusraaka-aine. Mekong-joen laakso on ideaalia riisinkasvatusaluetta ja riisiä on viljelty alueella tuhansia vuosia. Vietnam itseasiassa kuuluu myös maailman viisimmän riisintuottajamaan joukkoon. Riisistä tehdään myös riisinuudeleita tai riisijauhoja.

Lihojen osalta vietnamilaisessa keittiössä käytetään monipuolisesti niin nauta, possua kuin kanaakin ja lisäksi myös kalaa sekä äyriäisiä. Tuoreita kasviksiakin käytetään monipuolisesti, joskin usein raakana ilman ihmeellisempää valmistusta. Ilmaston ansiosta myös tuoreita hedelmiä ananasta, mangoa ja papaijaa käytetään paljon. Voimakkaita mausteita ei Vietnamissa käytetä kovin rankalla kädellä ja esimerkiksi chiliä laitetaan ruokiin maltillisesti. Myös rasvoja ja öljyjä käytetään ruoan valmistuksessa vähänlaisesti.

Tunnettuja vietnamilaisia ruokalajeja

Gỏi cuốn

Goi cuon on vietnamilainen versio kevätrullista. Ohuen kuoren sisällä on lihaa tai äyriäisiä ja salaattia sekä korianteria.

Bánh mì

Bánh mì on vietnamilainen täytetty patonki, joka on sittemmin levinnyt suosituksi leiväksi myös monissa länsimaissa.

Phở

Phở on nuudelikeitto, jossa käytetään riisinuudeleita. Yleisimmin lihana keitossa on nautaa. Lähes pakollisen kasviksena toimii sipuli ja mausteina tähtianis, kaneli ja inkivääri.