Sveitsiläiset juustot

Pieni Sveitsi on juustojen suhteen lähes suurvalta ja monet sveitsiläiset juustot ovat maailmankuuluja. Tässä tunnetuimpia sveitsiläisiä juustoja.

Tunnetuimmat sveitsiläiset juustot aakkosjärjestyksessä

  • Appenzeller: Appenzeller on pastöroimattomasta lehmän maidosta valmistettava juusto, jota voidaan valmistaa vain hyvin tiukasti rajatulla alueella. Appenzeller on makunsa puolesta voimakas ja kermaisen pähkinäinen. Sitä käytetään erityisesti esim. fonduessa, mutta se soveltuu hyvin myös esim. salaatteihin ja muuhunkin käyttöön. Se on lähtöisin samannimiseltä Appenzellin alueelta.

  • Emmental: Emmental on varmastikin kaikkein tunnetuin sveitsiläinen juusto, joka on lähtöisin Emmejoen alueelta, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Sveitsin ulkopuolella. Emmental tehdään tahkokiveä muistuttaviksi noin 100 gramman harkoksi.

Emmental juusto

  • Gruyère: Gruyère on lehmänmaidosta valmistettava kova, tiivis, puristettu sekä keitetty juusto, jota tehdään myös Ranskan puolella. Se on hieman murukoloista ja lisäksi siinä on usein pieniä halkeamia. Se on myös suosittu fondyyjuusto ja perinteinen raaka-aine ranskalaiseen juustokastike Mornayhyn.

  • Sbrinz: Sbrinz on perinteinen, rakenteeltaan hyvin kova lehmänmaitojuusto. Kypsytyksen tulisi kestää vähintään 18 kuukautta.

  • Tête de Moine: Tête de Moine, jonka nimi kääntyy suomeksi munkin pääksi, on puolikova, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettava juusto. Se on rakenteeltaan hyvin hienojakoista ja varsin konkreettisesti sulaa suussa.

  • Vacherin: Vacherin on erityisen pehmeä lehmänmaidosta valmistettava valkohomejuusto. Sen maku tulee parhaiten esiin tarjoamalla huoneenlämpöisenä lusikalla.