Polenta – Pohjois-Italialainen lisäke

Polenta on italialainen ja spesifisti Pohjois-Italiassa suosittu lisäke. Sitä käytetään periaatteessa aterioilla samoin kuin esimerkiksi perunaa. Eteläitalialaiset saattavat joskus jopa käyttää sana polentona (polentan syöjä) viitatessaan pohjoisitalialaisiin ihmisiin. Polentaa voidaan tarjota joko tuoreena vastakeitettynä tai sitä voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa myöhemminkin.

italialainen polenta

Polentan raaka-aineena voidaan käyttää monenlaisia eri viljoja, mutta kaikkein yleisimmin se valmistetaan maissista. Puuromainen polenta valmistetaan keittämällä hitaasti. Vaikkei sen valmistaminen ole vaikeaa, kannattaa valmistautua keittämään polentapuuroa puolen tunnin ajan ja hämmentämään sitä riittävän usein, ettei se pala pohjaan. Vettä tulisi laittaa noin 4 kertaa enemmän kuin polennan varsinaista raaka-ainetta.

Välttämättä muuta ei tarvitse, mutta makua saa enemmän käyttämällä pelkän veden sijaan kanalientä tai käyttämällä veden sijaan maitoa. Simppeleimpinä perusmausteina käytetään suolaa, mustapippuria tai oliiviöljyä, mutta usein käytetään myös yrttejä kuten rosmariinia tai salviaa. Juustoja kuten parmesaania ja gorgonzolaa laitetaan myös sekaan makua tuomaan.

Polenta-ohjeita

Polenta on helppo maustaa mieleisekseen (Kotiliesi)

Polenta (Anna)