Meksikolainen keittiö ja ruokakulttuuri

Meksiko on Latinalaisen Amerikan väkiluvultaan toiseksi suurin maa Brasilian jälkeen ja suurta on myös sen ruokakulttuuri. Monet tuntevat Meksikolaisen keittiön sen amerikkalaisesta texmex-muunnoksesta, mutta alkuperäinen meksikolainen keittiö tarjoaa paljon muutakin. Suurena maana Meksikossa on tietysti myös monenlaisia paikallisia ruokaperinteitä ja omia ruokalajeja.

Meksikolaisen ruoan raaka-aineet

Meksikolaisen keittiön historia ulottuu mayoihin ja atsteekkeihin asti ja siitä lähtien maissi ollut erityisen tärkeä perusraaka-aine. Nykyään maissi tunnetaan erityisesti maissipohjaisten nachojen, tacojen ja tortillojen raaka-aineena, mutta sitä käytetään muillakin lailla monipuolisesti.

Toinen erityisen tunnettu perusraaka-aine on tietysti chili, joka toimii usein ruokia määrittelevien kastikkeiden pääelementtinä. Chilit voivat olla miedompiakin lajikkeita, mutta yhtä hyvin myös hyvin tulisia lajikkeita kuten vaikkapa hanabero. Mausteista myös tuore korianteri on suosittu.

Meksikolainen keittiö chili

Muita tyypillisen meksikolaisia perusraaka-aineita ovat pavut, kurpitsa, avokado, bataatti ja kaktus. Lihana toimii niin nauta, possu lammas kuin kanakin. Rannikoilla tietysti myös kala. Suomalaisille eksoottisempi juttu on hyönteisten syönti, joka on myös Meksikossa kohtuullisen suosittua. Paikalisia hedelmiä ovat esimerkiksi guava, mango, banaani, ananas, opuntia ja annoona.

Meksikolaisia ruokia

 • Burritto on tortillaruoka, jossa isomman tortillaan sisään laitetaan täytteet ja se kääritään kunnon rullaksi.
 • Chili con carne on papuja sisältävä chilillä maustettu lihapata.
 • Chile relleno on jauhelihalla täytetty vihreä paprika, joka leivitetään paistetaan öljyssä.
 • Huevos rancheros on aamiaistortilla, jossa tortillaan sisään laitetaan paistetut kananmunat, paputahnaa ja tomaattipohjaista salsaa. Toki näiden perustäytteiden ohella muutakin voidaan tietysti laittaa.
 • Pozole on perinteinen meksikolainen lihapata, johon käytetään yleensä porsaanlihaa.
 • Quesadilla on ruoka, jossa kahden tortillapuoliskon väliin laitetaan juustoa, joka sitoo ne ja sisällä olevat täytteet yhteen.
 • Tortillakeitto on Meksikon varmaakin suosituin keitto. Tomaattia, sipulia ja chiliä sisältävään keittoon laitetaan myös tortillanpaloja.
 • Tostada on tortillaruoka, jossa tortillapohja on paahdettu rapeaksi.
Meksikolainen keittiö

Meksikolaiset salsat ja kastikkeet

Salsat ja kastikkeet ovat usein jopa tärkeimpiä meksikolaisen ruoan makumaailmaa määrittä elementti.

 • Pico de Gallo on mahdollisesti tärkein meksikolaisessa keittiössä käytetty salsa. Perinteisesti Pico de Gallo on tehty tomaatista, sipulista ja chilistä. Mausteina suolaa, kuminaa, limemehua ja korianteria. Pico de Gallo on melko kiinteää ja soveltuu siksi hyvin vetisten tortillantäytteiden seuraksi.
 • Salsa Brava on suhteellisen tulinen salsavaihtoehto. Raaka-aineina toimivat tomaatit, sipulit, valkosipulit erilaisten chilien kanssa.
 • Salsa Diabla on nimensä mukaisesti naispaholaisen salsa, eli kyseessä on Meksikon tulisempia salsoja. Erona perussalsoihin on lähinnä suurempi chilien määrä ja tulisempien laatujen käyttäminen.
 • Salsa Verden(vihreän salsan) pääraaka-aineita ovat tomatillot ja vihreät chilit. Se on miedohko salsa, joka sopii hyvin suosituimpien meksikolaisten tortillaruokien täytteeksi, mutta sitä voi käyttää myös grilliruokien kanssa.
 • Guacamole dippi/kastike on meksikolaisen keittiön tunnetuimpia tuotoksia. Nimi guacamole tuleekin intiaanien avokadoon viittaavasta sanasta ahuacat. Guacamolen valmistukseen käytetään Avokadon ohella kuitenkin muitakin mausteita.

Meksikolainen katuruoka (Antojitos)

Varsinkin länsimaissa monet tuntevat Meksikolaisen ruoan erityisesti sen katuruoasta, jossa usein tarjoillaan tortilloja erilaisissa olomuodoissaan ja erilaisilla täytteillä. Tyypillisin on simppeli taco, jossa maissitortillan sisään kääräistään halutut kasvikset ja lihat. Näihin erikoistunutta ravintolaa tai kojua kutsutaan nimellä Taqueria. Enchilada on puolestaan juustokuorrutettu uunitortilla.

Meksikolainen katuruoka

Länsimaissa vähemmän tunnettu on Torta, joka täytetty leipä, josta suosittuja variaatioita ovat mm. Torta de jamón(kinkkuleipä), Torta de aguacate(avokadoleipä) ja Torta de huevo(kananmunaleipä).

Texmex-ruoka

Texmexin (Tex = Texas, Mex = Meksiko), jonka ovat luoneet alun perin ”tejanot” eli Texasin osavaltion latinot. Nykyään se on kuitenkin levinnyt alkuperäistä aluettaan laajemmin ympäri Yhdysvaltoja ja ympäri koko maailmaa. Meksikolaisesta keittiöstä texmexin erottaa ehkä selvimmin juustoraasteen käyttö ja runsaampi lihan käyttö. Lisäksi maustepaletissa tärkeämmässä roolissa on esimeriksi kumina, jota ei juuri ollenkaan käytetä perinteisessä meksikolaisessa keittiössä. Ehkä kaikkein amerikkalaisimpiä viritelmä ovat aamiaisburrito, johon voidaan laittaa esimerkiksi munakokkelia ja pekonia ja uppopaistettu burritto Chimichanga.

Meksikolaiset jälkiruoat

Lämpimän ilmaston ansiosta Meksikossa on usein hyvin tarjolla tuoreita hedelmiä ja niitä syödään joko sellaisenaan tai käytetään jälkiruokien osana kuten hedelmäsalaatti Bionicossa. Flan on suosittu Crème Brûléen tyyppinen paahtovanukas ja espanjalaislähtöisiä churroja syödään myös Meksikossa. Leivonnaisista suosittuja ovat esim buñuelo-munkit ja kookosta sisältävä cocada.

Juomat ja alkoholi Meksikossa

Meksikon ulkopuolella varsin tuntemattomat maissipohjaiset juomat kuten lämmin atole ja kylmä tejuino ovat maassa yllättävän suosittuja. Kaakon juomisen historia ulottuu myös atsteekkien ja mayajoen aikaan saakka.

Meksikon tunnetuin alkoholijuoma on tietysti tequila, jota valmistetaan spesifisti Tequila-agaave-kasvista. Muista agaavelajikkeista valmistettuihin viinoihin viitataan sanalla Mezcal. Näiden vahvojen alkoholijuomien ohella olut on tietysti varsin suosittu alkoholijuoma Meksikossa. Historiallisesti agaavesta tuotettu pulque oli merkittävä oluentyyppinen mieto alkoholijuoma, mutta nykyään sitä ei juoda enää yhtä yleisesti.