Argentiinalainen keittiö – Pihvejä, grillausta punaviiniä ja italaisvaikutteita

Argentiinaan saapui maahanmuuttaja aikoinaan erityisesti Espanjasta ja Italiasta ja tämä näkyy tähän päivään asti Argentiinalaisessa keittiössä. Argentiina tunnetaan ruoan osalta ennen kaikkea pihveistä ja punaviinistään, mutta argentiinalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu paljon muutakin.

Asado – Grillausta argentiinalaisittain

Erityisen tärkeässä roolissa Argentiinassa on asado, joka viittaa yhteisölliseen grillaukseen. Tyypillisesti asadon yhteydessä grillataan useampaa eri lihalaatua, mukana voi olla myös kanaa, makkaroita tai muutakin. Olennaista on kuitenkin että grillaus tapahtuu puuhiilloksella, eli ruoan valmistus myös kestää hieman pidempään, mutta mahdollistaa myös sosiaalisoimisen ruon valmistuksen yhteydessä. Varsinaiset lisukkeet lihan kanssa ovat usein kuitenkin melko kevyitä.

Asado Argenttiina

Argentiinan suosituimpiin, usein jalkapallo-otteluissa myytäviin pikaruokiin kuuluu myös lihaisa choripan. Nimi on yhdistelmä espanjan kielen sanoista pan(leipä) ja chorizo (makkara. Kyseessä on siis argentiinalainen versio hodarista.

Chimichurri-kastike lihalle

Chimichurri on argentiinalaisen keittiön varmasti tärkein kastike, jota tarjotaan tyypillisesti aina lihan yhteydessä. Sitä voidaan käyttää myös lihan marinoimiseen. Kastikkeet välttämättömimmät ainekset ovat yksinkertaisesti etikka, valkosipuli ja yrtit.

Italialaisvaikutteet

Italialaisten maahanmuuttajien seurauksena pizza on myös erittäin suosittu ruokalaji Argentiinassa. Fugazza, tyypillinen argentiinalainen pizza kuitenkin eroaa hieman perinteisemmästä italialaisesta pizzasta. Italaisvaikutteiden takia myös pastaruoat ovat maassa varsin suosittuja.

Fugazetta Argentiina

Juustot ovat Italian tapaan myös Argentiinassa tärkeässä roolissa ja muutamista tunnetuista italialaisjuustoista on Argentiinasss hyvin samankaltaiset versiot. Sardo muistuttaa pecorinoa, Reggianito parmesaania ja provoleta provolonea.

Argentiinalaiset viinit

Argentiina kuuluu myös maailman tunnetuimpien viinimaiden joukkoon. Viinintuotanto määrissä se on maailman viidenneksi suurin maa. Argentiinan varmasti tunnetuin viinialue on Mendoza. Mendoza kuten muutkin maan merkittävämmät viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella, lähellä Chilen rajaa. Eniten argentiinalaisissa viineissä käytetty rypäle on malbec.

Argentiinan viinialueet kartta

Empanada

Empanada-piirakat ovat suosittuja välipaloja ja alkuruokia. Empanadat voidaan täyttää erilaisilla lihoilla tai kasviksilla.