Argentiinalainen keittiö – Pihvejä, grillausta, punaviiniä ja muutakin

Argentiinaan saapui maahanmuuttaja aikoinaan erityisesti Espanjasta ja Italiasta ja tämä näkyy tähän päivään asti Argentiinalaisessa keittiössä. Argentiina tunnetaan ruoan osalta ennen kaikkea pihveistä ja punaviinistään, mutta argentiinalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu paljon muutakin.

Asado – Grillausta argentiinalaisittain

Argentiinan Pampa on luonnostaan alue, joka soveltuu hyvin laidunmaaksi. Eli karjankasvatusta on harjoitettu alueella isosti viimeiset vuosisadat ja tämä heijastuu argentiinalaiseen ruokakulttuuriin. Stereotyyppisesti vain nautaa on sanottu lihaksi, possu on possua, kana kanaa jne., mutta vain nauta on lihaa.

Erityisen tärkeässä roolissa Argentiinassa on asado, joka viittaa yhteisölliseen grillaukseen ja jossa hyödynnetään tehokkaasti, mutta myös herkullisesti kaikki osat teurastetusta karjasta. Tyypillisesti asadon yhteydessä grillataan useampaa eri lihalaatua, mukana voi olla myös kanaa, makkaroita tai muutakin. Olennaista on kuitenkin että grillaus tapahtuu puuhiilloksella, eli ruoan valmistus myös kestää hieman pidempään, mutta mahdollistaa myös sosiaalisoimisen ruon valmistuksen yhteydessä. Varsinaiset lisukkeet lihan kanssa ovat usein kuitenkin melko kevyitä.

Asado Argenttiina

Argentiinan suosituimpiin, usein esimerkiksi jalkapallo-otteluissa myytäviin pikaruokiin kuuluu myös lihaisa choripan. Nimi on yhdistelmä espanjan kielen sanoista pan(leipä) ja chorizo (makkara. Kyseessä on siis argentiinalainen versio hodarista.

Chimichurri-kastike lihalle

Chimichurri on argentiinalaisen keittiön varmasti tärkein kastike, jota tarjotaan tyypillisesti aina lihan yhteydessä. Sitä voidaan käyttää myös lihan marinoimiseen. Aidon chimichurrin välttämättömimmät ainekset ovat yksinkertaisesti etikka, valkosipuli ja yrtit kuten oregano ja persilja.

Italialaisvaikutteet

Italialaisten maahanmuuttajien seurauksena pizza on myös erittäin suosittu ruokalaji Argentiinassa. Argentiinalainen pizza Fugaza kuitenkin eroaa hieman perinteisemmästä italialaisesta pizzasta. Italialaisvaikutteiden takia myös pastaruoat ovat maassa varsin suosittuja.

Fugazetta Argentiina

Juustot ovat Italian tapaan myös Argentiinassa tärkeässä roolissa ja muutamista tunnetuista italialaisjuustoista on Argentiinassa hyvin samankaltaiset versiot. Sardo muistuttaa pecorinoa, Reggianito parmesaania ja provoleta provolonea.

Empanada

Empanada-piirakat ovat suosittuja välipaloja ja alkuruokia. Empanadat voidaan täyttää erilaisilla lihoilla tai kasviksilla ja eri maakunnissa on omat empanada-erikoisuutensa.

Argentiinalaiset viinit

Argentiina kuuluu myös maailman tunnetuimpien viinimaiden joukkoon. Viinintuotanto määrissä se on maailman viidenneksi suurin maa. Argentiinan varmasti tunnetuin viinialue on Mendoza. Mendoza kuten muutkin maan merkittävämmät viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella, lähellä Chilen rajaa. Eniten argentiinalaisissa viineissä käytetty rypäle on malbec. Maan ruokakulttuuriin liittyen maan viinit sopivat erityisen hyvin pihvin kanssa nautittavaksi.

Argentiinan viinialueet kartta