Antipastot – Italialaiset alkupalat

Antipasti (monikko Antipasto) on italialainen alkuruokaan viittaava sana, joka nautitaan aperitiivin jälkeen. Kirjaimellisesti se kääntyy muotoon ”ennen ateriaa”. Antipasti on pientä sormiruoan tyyppistä naposteltavaa, jota voisi karkeasti verrata muun Välimeren alueen mezeihin tai espanjalaisiin tapaksiin. Antipastilla tarjoiltavat ruoat ovat useimmiten kuitenkin kylmiä. Ruokailijoille saatetaan annostella valmiiksi omat lautasensa tai antipastot voivat olla pöydän keskellä niin, että jokainen saa kasailla itselleen haluamansa määrän haluamiaan osasia.

Tyypillisiä antipasti-pöydän osasia ovat esimerkiksi erilaiset leikkeleet kuten kinkku, tai muut raa’at lihat kuten salami, bresaola, carpaccio ja mortadella, sekä juustot kuten mozzarella ja provolone. Kasviksista oliivit ovat ehkä yleisimpiä, mutta myös monenlaisia muitakin, varsinkin marinoituja kasviksia tai sieniä saatetaan tarjota. Leipätikkuja, crostini-leipiä tai ciabata-palasia voidaan myös tarjota.

Kuten italialaisessa keittiössä muutenkin, myös alkupaloissa on yhteisistä elementeistä huolimatta paljon alueellista vaihtelua. Esimerkiksi etelässä suosittuja leikkeleitä kuten soppressataa ja ’Ndujaa ei löydy Pohjois-Italian alkupalapöydästä.