Antipasti – Italialaiset alkupalat

Antipasti (monikko Antipasto) on italialainen alkuruokaan viittaava sana. Kirjaimellisesti se kääntyy muotoon “”ennen ateriaa. Antipasti on pientä sormiruoan tyyppistä naposteltavaa, jota voisi karkeasti verrata muun Välimeren alueen mezeihin tai espanjalaisiin tapaksiin. Ruokailijoille saatetaan annostella valmiiksi omat lautasensa tai antipastot voivat olla pöydän keskellä niin, että jokainen saa kasailla itselleen haluamansa määrän haluamiaan osasia.

Tyypillisiä antipasti-pöydän osasia ovat esimerkiksi erilaisia leikkeleitä kuten kinkkua ja salamia sekä juustoja kuten mozzarellaa ja provolonea. Kasviksista oliivit ovat ehkä yleisimpiä, mutta myös monenlaisia varsinkin marinoituja kasviksia saatetaan tarjota. Leipätikkuja tai ciabata-palasia voidaan myös tarjota.

Kuten italialaisessa keittiössä muutenkin, myös alkupaloissa on yhteisistä elementeistä huolimatta paljon alueellista vaihtelua. Esimerkiksi etelässä suosittuja leikkeleitä kuten soppressataa ja ‘Ndujaa löydy Pohjois-Italian alkupalapöydästä.