Antipastot – Italialaiset alkupalat

Antipasti (monikko Antipasto) on italialainen alkuruokaan viittaava sana, joka nautitaan aperitiivin jälkeen. Kirjaimellisesti se kääntyy muotoon ”ennen ateriaa”. Antipasti on pientä sormiruoan tyyppistä naposteltavaa, jota voisi karkeasti verrata muun Välimeren alueen mezeihin tai espanjalaisiin tapaksiin. Italialaisina alkupaloina tarjoiltavat ruoat ovat useimmiten kuitenkin kylmiä. Ruokailijoille saatetaan annostella valmiiksi omat lautasensa tai antipastot voivat olla pöydän keskellä niin, että jokainen saa kasailla itselleen haluamansa määrän haluamiaan osasia.

Irtonaisista osista eroava italialainen antipasto-vaihtoteho on caprilainen salaatti, eli simppeli oliiviöljyllä kuorrutettu tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa sisältävä salaatti.

italialaiset alkupalat antipasti

Tyypillisiä antipasti-pöydän osasia ovat esimerkiksi erilaiset leikkeleet kuten kinkku, tai muut raa’at lihat kuten salami, bresaola, carpaccio ja mortadella. Monilla alueilla äyriäiset ovat suosittuja. Juustoista tyypillisiä ovat esim. mozzarella ja provolone. Tyypillisiä leipävaihtoehtoja ovat crostini ja ciabata-palaset tai leipätikut.

Kasviksista oliivit ovat varmaankin yleisimpiä, mutta myös monenlaisia muitakin, varsinkin marinoituja kasviksia tai sieniä saatetaan tarjota. Jopa makeahkot hedelmän palatkin ovat vaihtoehto.

Kuten italialaisessa keittiössä muutenkin, myös alkupaloissa on yhteisistä elementeistä huolimatta paljon alueellista vaihtelua. Esimerkiksi etelässä suosittuja leikkeleitä tai makkaroita kuten soppressataa ja ’Ndujaa ei löydy Pohjois-Italian alkupalapöydästä.

italialaiset alkupalat