Kylmä ranskalainen leikkelelautanen – Charcuterie-lauta 

Charcuterie on ranskankielinen termi kylmille leikkeleille. Sanalla charcutiers puolestaan viitata pikkukauppaan, joka on erikoistunut juuri näihin kylmiin leikkeleisiin. Näihin kuuluvat monenlaiset kinkut(jambon) ja makkarat.

Kylmä ranskalainen leikkelelautanen - Charcuterie-lauta 

Ranskan ulkopuolella sanaa käytetään yleensä charcuterie-lankusta puhuttaessa. Kyseessä erityisesti leikkeleitä, mutta myös muita kylmiä alkupaloja sisältävä lankku tai puinen leikkuulaita. Charcuterie-lautanen muistuttaa italialaista antipasti-lautasta. 1900-luvulla ne levisivät myös osaksi amerikkalaista ruokakulttuuria.

Leikkeleiden ohella charcuterie-laudalle laitetaan tyypillisimmin pateita, terrineä, rilletteä, juustoja ja leipää. Tarjolla voi olla kuitenkin myös hedelmiä, oliiveja, pikkelöityjä kasviksia sekä dippejä kuten sinappia ja hunajaa. Osaava tekijä tietysti miettii tarkemmin, mitkä erilaiset yhdistelmät toimivat samalla laudalla. Usein leikkelelautasen kanssa on tapana juoda viiniä.