Sormiruokaa illanistujaisiin

Maailmalta löytyy monenlaisia mielenkiintoisia ideoita illanistujaisissa tarjottavaksi sormiruoaksi. Alle listattu näitä.

Sormiruokia maailmalta

 • Buffalo-siivet(Buffalo wings) on tunnettu variaatiota kanansiivistä. Uppopaistetut kanapalat maustetaan tulisella etikkakastikkeella, johon makua tuo ennen kaikkea Cayennepippuri. Niiden kanssa tarjoillaan usein selleritikkuja ja sinihomejuustodippiä.
 • Croquetas viittaa rapeakuorisiin espanjalaisiin kroketteihin, joiden ominaispiirteisiin kuuluu bechamel-kastiketäyte. Jamon lienee suosituin täyte, mutta myös monenlaisia muita lihoja tai kasviksia voidaan käyttää.
 • Dolma on Lähi-Idän ja Itäisen Välimeren alueella suosittu viinilehtikääryle, jonka yleisiä täytevaihtoehtoja ovat tomaatti, sipuli, paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa.
sormiruokaa buffalosiivet
 • Empanada on espanjalainen ja latinalaisamerikkalainen versio pasteijoita. Empanadan kuori valmistetaan tyypillisesti simppelisti vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja rasvasta. Täytteenä voi olla niin lihaa, kanaa, kasviksia kuin juustoakin
 • Jalopeno poppers texmex-keittiöstä lähtenyt sormiruoka, jossa jalopenot täytetään juustolla ja mahdollisesti lihalla sekä leivitetään, jonka jälkeen ne uppopaistetaan tai friteraataan. Toimivat kevyen tulisena naposteltavana.
Sormiruokaa jalopenot
 • Nachot ovat alun perin Meksikosta peräisin olevia juustokuorrutettuja tortillalastuja. Alunperin nachot olivat simppeli ruokalaji, jossa tortillalastujen päälle laitettiin sulatettua juustoa ja jalopenoja. Nykyään päälle laitetaan usein myös esim. jauhelihaa, tulisia kastikkeita, guacamolea, salsoja ja papuja.
 • Pimientos de padron on kasvitapas, jossa Galiciasta lähtöisin olevia vihreitä pikkupaprikoita paistetaan oliiviöljyssä pannulla ja päälle ripotellaan reilusti suolaa.
Sormiruokaa vihreät paprikat
 • Pincho(espanja) ja pintxo(baski) ovat sanoja, joilla viitataan hammastikulla lävistettyihin tapaksiin.
 • Pizza Marinara on vegaaninen pizzavariaatio, jonka palat sopivat juustottomana hyvin sormin syötäviksi. Siihen tulee tomaattikastikkeen lisäksi oliiviöljyä, valkosipulia ja oreganoa.
 • Sipulirenkaat on amerikkalainen pikaruokapaikkojen klassikko. Paksu leikattu sipulinrengas paneroidaan sipulirengas sitten uppopaistetaan, tai kotioloissa paistetaan runsaassa öljyssä pannulla. Sipulinrenkaiden dippinä käytetään yleensä hapankerma- tai majoneesipohjaisia dippejä.
sipulirenkaat sormiruoka
 • Slider on pikkuruinen hampurilainen. Sliderit ovat läpimitaltaan tyypillisesti viitisen senttiä. Perus-sliderin välissä on tyypillisen hampurilaisen tapaan jauhelihapihvi, mutta siinä missä tavallisessa hampurilaisessa, voi sliderissakin olla täytteenä monenlaista, mitä slideriin vain mahtuu.
Sormiruokaa slider
 • Smørrebrød on tunnettu tanskalainen avoin voileipä. Tummaan hapanjuuren leivotun leivän päälle ladotaan leikkeleitä, lihaa, kalaa, tai levitteitä kuten maksatahnaa. Kasvikset ovat melko usein pikkelöityjä, mutta tuoreita kasviksiakin käytetään. Olennaista kuitenkin on, että täytteitä on paljon.
 • Yakitori on pieni japanilainen kanavarras. Bambuvartaassa grillatut palat on tapana maustaa melko maltillisesti, lähinnä tarekastikkeella tai pelkällä suolalla. Muita joskus käytettyjä mausteita ovat erilaiset pippurit, shichimi tai wasabi.