Kreikkalainen keittiö

Kreikkalainen keittiö muistuttaa paljon muita Välimeren alueen keittiöitä, siinä tosin näkyy hieman vahvemmin Balkanin alueen vaikutus ja muuhun Euroooppaan verrattuna Turkin ja Lähi-Idän vaikutus on myös suurempi.

Kreikkalaisen keittiön raaka-aineet

Oliiviöljy on hyvin keskeisessä osassa kreikkalaista ruokakulttuuria. Kuivattut ja voimakkaammat mausteet ovat vähäisemmässä käytössä sillä tuoreet yrtit ovat keskeisemmässä roolissa. Kasviksista munakoiso ja kesäkurpitsa ovat tärkeämmässä roolissa moniin muihin maihin verrattuna.

Välimeren rantamaana kala ja merenelävät ovat tärkeitä raaka-aineita. Perinteisesti kreikkalaista ruokaa on pidetty hyvänä esimerkkinä terveyden kannalta hyvästä Välimeren ruokavaliosta. Nyky-Kreikkaa katsottaessa tilanne on kuitenkin hieman muuttunut esim. perinteisesti kreikkalaisessa keittiössä lihaa on syöty kohtuullisen vähän, mutta tämäkin on muuttunut selkeästi viimeisinä vuosikemmeninä. Lihan osalta lammasta käytetään myös yllättävän paljon.

Kreikkalaisia ruokia

Kreikkalaiset juustot

Juustot ovat melko tärkeässä roolissa kreikkalaisessa keittiössä. Varmasti kaikkein tunnetuin kreikkalainen juusto on feta, jota käytetään monilla tavoilla, joista kaikkein keskeisimät ovat varmaakin osana salaattia tai osana meze-alkupalapöytää. Toinen tärkeä juusto on Kyprokselta lähtöisin oleva Halloumi, jota monet käyttävät nykyään myös “lihan korvikkeena”, ja sitä on näppärää grillata tai paistaa. Kolmas maininnanarvoinen kreikkalainen juusto on Kefalotyri.

Moussaka

Yksittäisistä kreikkalaisista pääruoista musaka on varmaankin kaikkein tunnetuin kreikalainen pääruoka, joka on tavallaan hieman lasagnea muisttuva munakoisopaistos.

Gyros ja Suvlaki – Kreikkalaiset liharuoat

Gýros Kreikan suosituin pikaruoka, jota vuollaan hyvin pitkälti kebabin kaltaisesta lihavartaasta ja tarjoillaan usein pitaleivän välissä, täytteinä myös tsatsikia, tomaattia ja sipulia. Gyros on kuitenkin tyypillisesti porsaanlihasta tai joskus kanasta.

Gyrosin ohella toinen tunnettu kreikkalainen liharuoka on suvlaki, eli kokoelma tikussa grillattuja lihapaloja.

Tsatsiki

Jogurtista, kurkusta ja valkosipulista sekä erilaisista yrteistä rakentuva tsatsiki on dippikastike, joka tunnetaan myös Kreikan ulkopuolella.

Frappe – Kreikkalainen jääkahvi

Frappe on noussut maailman mittakaavassakin yhdeksi tunnetuimmaksi ilmaisuksi jääkahville.

Kreikkalaiset jälkiruoat

Kreikkalaisissa jälkiruoissa tärkeässä roolissa ovat hedelmät ja hunajaa käytetään myös runsaasti. Tyypillisiä kreikkalaisa jälkiruokiovat esim. Kreikkaa laajemmalla alueella tunnettu leivonnainen baklava, galaktobureko-piirakka.