Kreikkalainen keittiö

Kreikkalainen keittiö muistuttaa paljon muita Välimeren alueen keittiöitä, siinä tosin näkyy hieman vahvemmin Balkanin alueen vaikutus ja muuhun Euroooppaan verrattuna Turkin ja Lähi-Idän vaikutus on myös suurempi.

Kreikkalaisen keittiön raaka-aineet

Oliiviöljy on hyvin keskeisessä osassa kreikkalaista keittiötä. Kuivattut ja voimakkaammat mausteet ovat vähäisemmässä käytössä sillä tuoreet yrtit ovat tärkeämmässä roolissa. Kasviksista munakoiso ja kesäkurpitsa ovat tärkeämmässä roolissa moniin muihin maihin verrattuna.

Välimeren rantamaana kala ja merenelävät ovat tärkeitä raaka-aineita. Perinteisesti kreikkalaista ruokaa on pidetty hyvänä esimerkkinä terveyden kannalta hyvästä Välimeren ruokavaliosta. Nyky-Kreikkaa katsottaessa tilanne on kuitenkin hieman muuttunut esim. perinteisesti kreikkalaisessa keittiössä lihaa on syöty melko vähän, mutta tämäkin on muuttunut selkeästi viimeisinä vuosikemmeninä.

Kreikkalaiset juustot

Juustot ovat melko tärkeässä roolissa kreikkalaisessa keittiössä. Varmasti kaikkein tunnetuin kreikkalainen juusto on feta, jota käytetään monilla tavoilla, joista kaikkein keskeisimät ovat varmaakin osana salaattia tai osana meze-alkupalapöytää. Toinen tärkeä juusto on Kyprokselta lähtöisin oleva Halloumi, jota monet käyttävät myös “lihan korvikkeena”, ja sitä on näppärää grillata tai paistaa. Kolmas maininnanarvoinen kreikkalainen juusto on Kefalotyri.

Moussaka

Yksittäisistä kreikkalaisista pääruoista musaka on varmaankin kaikkein tunnetuin kreikalainen pääruoka, joka on tavallaan hieman lasagnea muisttuva munakoisopaistos.

Gyros ja Suvlaki – Kreikkalaiset liharuoat

Gyros Kreikan suosituin pikaruoka, jota vuollaan hyvin pitkälti kebabin kaltaisesta lihavartaasta. Gyros on kuitenkin tyypillisesti porsaanlihaa. Gyrosin ohella toinen tunnettu kreikkalainen liharuoka on suvlaki, eli kokoelma tikussa grillattuja lihapaloja.

Tsatsiki

Jogurtista, kurkusta ja valkosipulista sekä erilaisista yrteistä rakentuva tsatsiki on dippikastike joka tunnetaan myös Kreikan ulkopuolella.

Frappe – Kreikkalainen jääkahvi

Frappe on noussut maailman mittakaavassakin yhdeksi tunnetuimmaksi ilmaisuksi jääkahville.

Kreikkalaiset jälkiruoat

Kreikkalaisissa jälkiruoissa tärkeässä roolissa ovat hedelmät ja hunajaa käytetään myös runsaasti. Tyypillisiä kreikkalaisa jälkiruokiovat esim. Kreikkaa laajemmalla alueella tunnettu leivonnainen baklava, galaktobureko-piirakka.