Kreikkalainen Ruoka – Välimeren ruokavalio ja muuta kreikasta

Kreikkalainen keittiö muistuttaa paljon muita Välimeren alueen keittiöitä, siinä tosin näkyy hieman vahvemmin Balkanin alueen vaikutus ja muuhun Eurooppaan verrattuna läheisen Turkin vaikutus on myös suurempi. Monet kreikkalaisen keittiön tuotteet ovat jopa alun perin ottomaanien ruokakulttuurista lähtöisin. Useat suomalaiset ovat lomillaan tutustuneet tavernaan ja nämä iltamyöhään auki olevat ruokapaikat ovat kollektiivisen ruokailun paikkoja ja myös aitoja kreikkalaisen keittiön kulmakiviä.

Kreikkalaisen keittiön raaka-aineet

Oliiviöljy on hyvin keskeisessä osassa kreikkalaista ruokakulttuuria. Kuivatut ja voimakkaammat mausteet ovat vähäisemmässä käytössä sillä tuoreet yrtit ovat tärkeämpiä. Kasviksista munakoiso ja kesäkurpitsa ovat useammin käytettyjä moniin muihin maihin verrattuna. Perunaa, pastaa tai riisiä käytetään vähemmän ja kasvikset korvaavat ne usein Kreikassa.

Välimeren rantamaana kala ja merenelävät ovat tärkeitä raaka-aineita. Perinteisesti kreikkalaista ruokaa on pidetty hyvänä esimerkkinä terveyden kannalta hyvästä Välimeren ruokavaliosta. Nyky-Kreikkaa katsottaessa tilanne on kuitenkin hieman muuttunut esim. perinteisesti kreikkalaisessa keittiössä lihaa on syöty kohtuullisen vähän, mutta tämäkin on muuttunut selkeästi viimeisinä vuosikymmeninä. Lihan osalta lammasta käytetään myös yllättävän paljon.

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaisten päivärytmi muistuttaa ruokailun osalta muita Välimeren maita. Aamupala on yleensä kevyt ja illallinen syödään varsin myöhään, mahdollisesti vasta iltakymmenen aikoihin.

Kreikkalaisia ruokia

Kreikkalaiset juustot

Juustot ovat melko tärkeässä roolissa kreikkalaisessa keittiössä. Varmasti kaikkein tunnetuin kreikkalainen juusto on feta, jota käytetään monilla tavoilla, joista kaikkein keskeisimmät ovat varmaakin osana salaattia tai osana meze-alkupalapöytää. Toinen tärkeä juusto on Kyprokselta lähtöisin oleva Halloumi, jota monet käyttävät nykyään myös ”lihan korvikkeena”, ja sitä on näppärää grillata tai paistaa. Kolmas maininnanarvoinen kreikkalainen juusto on Kefalotyri.

Mezet eli ”kreikkalaiset tapakset”

Mezet ovat kreikkalaisten ja Kreikan lähimaiden versio espanjalaisista tapaksista, eli kokoelma erilaisia pieniä naposteltavia ruokapalasia. Kreikkalaisen mezelautasen tyypillisiä osia ovat mm. pitaleivän palat, oliivit, viininlehtikääryleet, juustopalat ja tsatsiki. Lihaa tai mereneläviäkin saattaa olla, mutta usein Kreikassa tarjottavat mezet sopivat sellaisenaan kasvissyöjällekin.

Kreikkalaiset keitot

Kreikkalaisen keittiön vähemmän tunnettuja ruokalajeja ovat monet keitot kuten kanakeitto (avgolemono), papukeitto fasolada, karitsanlihakeitto (magiritsa) ja kalakeitto (psarosoupa).

Moussaka

Yksittäisistä kreikkalaisista pääruoista musaka on varmaankin kaikkein tunnetuin kreikkalainen pääruoka, joka on tavallaan hieman lasagnea muistuttava munakoisopaistos.

Gyros ja Suvlaki – Kreikkalaiset liharuoat

Gýros Kreikan suosituin pikaruoka, jota vuollaan hyvin pitkälti kebabin kaltaisesta lihavartaasta ja tarjoillaan usein pitaleivän välissä, täytteinä myös tsatsikia, tomaattia ja sipulia. Gyros on kuitenkin tyypillisesti porsaanlihasta tai joskus kanasta.

Kreikkalainen ruoka

Gyrosin ohella toinen tunnettu kreikkalainen liharuoka on suvlaki, eli kokoelma tikussa grillattuja lihapaloja.

Tsatsiki

Jogurtista, kurkusta ja valkosipulista sekä erilaisista yrteistä rakentuva tsatsiki on dippikastike, joka tunnetaan myös Kreikan ulkopuolella.

Frappe – Kreikkalainen jääkahvi

Frappe on noussut maailman mittakaavassakin yhdeksi tunnetuimmaksi ilmaisuksi jääkahville.

Kreikkalaiset jälkiruoat

Kreikkalaisissa jälkiruoissa tärkeässä roolissa ovat hedelmät ja hunajaa käytetään myös runsaasti. Tyypillisiä kreikkalaisia jälkiruokia ovat esim. Kreikkaa laajemmalla alueella tunnettu leivonnainen baklava, galaktobureko-piirakka.

Kreikkalaiset alkoholijuomat

Välimeren maana Kreikka kuuluu viinin viljelynalueisiin ja viiniä on tuotettu Kreikassa antiikin ajoista asti. Sitä tuotetaan lähes joka puolella maata. Antiikin Kreikkaa voisi mahdollisesti luonnehtia maailman ensimmäiseksi ”viinikulttuuriksi”. Monet tuntevat erityisesti pihkalla maustetun Retsinan, mutta maassa tuotetaan laajasti sekä valko- että punaviinejä. Tärkeitä spesifisti kreikkalaisia rypälelajikkeita ovat mm. Agiorgitiko, Xinómavro ja Savatiano. Toki oluttakin Kreikassa juodaan. Mythos on ehkä tunnetuin kreikkalainen olutmerkki.

Kreikkalainen juoma

Vahvemmista alkoholijuomista selvästi tunnetuin lienee anisviina Ouzo. Ennen kaikkea Ouzoa ja pieniä mezejä tarjoaviin ravintoloihin viitataan sanalla ouzeri. Toinen tunnetuista Kreikan vahvoista alkoholijuomista on brandyntyyppinen Metaxa.