Pozole – Meksikolainen pataruoka

Pozole on perinteinen meksikolainen lihapata, jota syödään Meksikon ulkopuolella myös erityisesti Väli-Amerikan maissa. Pozolen historia ulottuu pitkälle aikaan ennen Kolumbuksen saapumista Amerikkaan. Pozole on erityisen suosittua ruokaa juhlapyhinä kuten jouluna tai uutena vuonna.

Pozoleen käytetään yleisimmin porsaanlihaa, mutta siitä on myös versioita, joissa pataan laitetaan kanaa. Pozolon kasvisversiossa liha saatetaan korvata pavuilla. Välttämättömänä perusraaka-aineena toimivat myös lihaliemessä keitetyt maissiryynit.

meksikolainen lihapata pozole

Pozolesta on erilaisia versioita. Vihreässä pozolessa käytetään tomatilloa, sitruunasavikkaa, korianteria ja jalapenoa. Punaisessa pozolessa taas käytetään enemmän chilejä. Tarjoiltaessa pozolen päälle saatetaan usein laittaa silputtua sipulia, avokadoa ja limeä.