Ranskalaiset juustot

Ranska on maailman tunnetuimpia juustomaita, joissa on useita koko maailman tuntemia juustolaatuja. Ranskassa on kuitenkin vähintään useita satoja eri juustalaatuja, tai laskutavavasta riippuen voidaan päästä suurempiinkin lukemiin, jos eri alalajit erilaiset paikalliset erikoisuudet lasketaan mukaan. Ranskalaiset jotatapauksessa rakastavat juustojen ja alla lyhyet luonnehdinnat niistä kaikkein tunnetuimmista.

Tunnnuimat ranskalaiset juustot aakkosjärjestyksessä

  • Abondance: Abondance on puolikova lähellä Sveitsin rajaa valmistettava juustotyyppi, jolla on ollut vuodesta 1990 lähtien EU:n alkuperäsuoja. Abondancen makua voisi kuvailla hedelmäiseksi ja umamiksi.
  • Beaufort: Beaufort on kova lehmänmaidosta valmistettava juusto, jota valmistetaan Ranskan alpeilla. Sulamisominaisuuksiensa takia se sopii erityisen hyvin esimerkiksi uuniruokiin ja piiraisiin.
  • Brie: Brie on perinteikäs valkohomejuusto, joka tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, kypsytetään olkimatoilla ja sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat alkuperäsuojattuja juustoja, joita saa tuottaa vain tietyillä alueilla, mutta pelkällä Briellä tätä ei ole.
  • Camembert: Camembert on perinteikäs Normandiasta lähtöisin oleva valkohomejuusto, joka on Ranskan tunnetuimpia juustoja. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta ja on sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Yhden 250 grammaa painavan juuston valmistamiseen käytetään peräti kaksi litraa maitoa
  • Comté: Comté on kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto, joka lähtöisin Sveitsiä rajaavalta alueelta. Comtea käytetään erityisesti pöytäjuustona, fonduessa ja gratinoinnissa.
  • Morbier: Morbier on lehmänmaidosta valmistettava puolipehmeä juusto ja lähtöisin Alppien alueelta. Juuston tunnusmerkkinä on kasviaineksella luotu tumma vaakaraita.
  • Munster: Munster on lehmänmaidosta valmistettu pehmeä ja pestykuorinen juusto, joka on lähtöisin läheltä Saksan vastaista rajaa. Valkoviini on punaviinia parempi seuralainen Munsterille
  • Reblochon: Reblochon on perinteinen puoli kova juusto, joka tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Reblochon sopii hyvin voilevälle tai punaviinin kanssa nautittavaksi. Se on lähtöisin Haute-Savoien alueelta.
  • Roquefort: Roquefort on lampaan raakamaidosta valmistettu sinihomejuusto ja se kuuluu Ranskan tunnetuimpien juustojen joukkoon. Juuston sisällä vihreänharmaita homejuovia eikä sillä ole varsinaista kuorta. Roquefortilla on myös EU:n alkuperäsuoja.