Ranskalaiset juustot

Ranska on maailman tunnetuimpia juustomaita, joissa on useita koko maailman tuntemia juustolaatuja. Ranskassa on kuitenkin vähintään useita satoja eri juustolaatuja, tai laskutavasta riippuen voidaan päästä suurempiinkin lukemiin, jos eri alalajit ja erilaiset paikalliset erikoisuudet lasketaan mukaan. Ranskalaiset jokatapauksessa rakastavat juustojaan ja alla lyhyet luonnehdinnat niistä kaikkein tunnetuimmista.

Juustot Ranska kartta

Tunnnuimat ranskalaiset juustot aakkosjärjestyksessä

Ranskalaiset juustot lautanen

 • Abondance: Abondance on puolikova, lähellä Sveitsin rajaa a Haute-Savojen alueella valmistettava juustotyyppi. Sillä on ollut vuodesta 1990 lähtien EU:n alkuperäsuoja. Abondancea ei kypsytetä pitkään, joten sen maku säilyy melko mietona. Abondancen makua voisi kuvailla hedelmäiseksi, kepeän pähkinäiseksi ja umamiseksi.
 • Beaufort: Beaufort on kova lehmänmaidosta valmistettava juusto, jota valmistetaan Savoien alueella Ranskan alpeilla. Sulamisominaisuuksiensa takia se sopii erityisen hyvin esimerkiksi uuniruokiin ja piiraisiin.
 • Brie: Brie on perinteikäs valkohomejuusto, joka tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, kypsytetään olkimatoilla ja sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat alkuperäsuojattuja juustoja, joita saa tuottaa vain tietyillä alueilla, mutta pelkällä Briellä tätä ei ole. Myös juuston nukan peittämä kuori on tarkoitettu syötäväksi. Suurin osa brie-tyypeistä on täysin kypsiä 6-8 viikon kypsyttämisen jälkeen.
 • Camembert: Camembert on perinteikäs Normandiasta lähtöisin oleva valkohomejuusto, joka on Ranskan tunnetuimpia juustoja. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta ja on sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Yhden 250 grammaa painavan juuston valmistamiseen käytetään peräti kaksi litraa maitoa
 • Cantal on lehmänmaidosta Keski-Ranskassa Auvergnen alueella valmistettava puolikova juusto
 • Chaource: Chaource on Champagnen ja Burgundin väliseltä alueelta lähtöisin oleva keskivahva valkohomejuusto.
 • Comté: Comté on kova, kypsytetty lehmänmaitojuusto, joka lähtöisin Sveitsiä rajaavalta alueelta. Comtea käytetään erityisesti pöytäjuustona, fonduessa ja gratinoinnissa. Juustolla on EU:n suojattu alkuperänimitys.
 • Morbier: Morbier on lehmänmaidosta valmistettava puolipehmeä juusto ja lähtöisin Alppien alueelta. Juuston tunnusmerkkinä on kasviaineksella luotu tumma vaakaraita. Juuston makua voisi kuvailla miedoksi, hedelmäiseksi, vaniljaiseksi ja maidokkaaksi.
 • Munster: Munster on lehmänmaidosta valmistettu pehmeä ja pestykuorinen juusto, joka on lähtöisin läheltä Saksan vastaista rajaa. Munsterilla on EU:n suojattu alkuperänimitys. Valkoviini on punaviinia parempi seuralainen Munsterille.
 • Reblochon: Reblochon on perinteinen puoli kova juusto, joka tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Reblochon sopii hyvin voilevälle tai punaviinin kanssa nautittavaksi. Se on lähtöisin Haute-Savoien alueelta.
 • Roquefort: Roquefort on lampaan raakamaidosta valmistettu sinihomejuusto ja se kuuluu Ranskan tunnetuimpien juustojen joukkoon. Juuston sisällä vihreänharmaita homejuovia eikä sillä ole varsinaista kuorta. Roquefortilla on myös EU:n alkuperäsuoja.