Perulainen keittiö

Aiemmin varsin tuntematon perulainen keittiö nousi 2010-luvun puolivälissä jopa Suomessa hieman tunnetummaksi ja trendikkääksi keittiöksi. Perulaisessa keittiössä näkyy persoonallisesti alueen alkuperäiskansojen ja Amazonin alueen vaikutteet, mutta myös eurooppalaiset ja erityisesti espanjalaiset vaikutteet. Pienemmässä, mutta merkityksellisessä roolissa ovat Perun aasialaisten ja afrikkalaisten siirtolaisten vaikutteet. Perun japanilaisvaikutteisiin fuusioruokiin viitataankin sanalla nikkei-keittiö.

Euroopassa perinteisesti vähemmän tunnetuista raaka-aineista kvinoa on perulaisessa keittiössä merkittävähkössä roolissa. Nimenomaan Peruun liitetyistä ruoista ehkä tunnetuin on limen mehulla maustettu tuoreista kaloista tehty kalaruoka ceviche. Oudoimmista liharuoista Perun yhteydessä mainitaan usein marsu, joka on siellä suht arkinen lähde liharuokiin.

Ceviche keitto Peru

Pikaruoista suosittu on butifarra eli kinkkusämpylä, jonka kutsuminen vain “kinkkusämpyläksi” ei kuitenkaan tee sen monipuolisten täytteiden takia sillä täysin oikeutta. Erikoisempi pikaruoka on anticucho eli naudan sydämmestä tehtyä liharuokaa.

Anticucho Peru

Myös peruna on, kuten joku voisi maan nimestä arvailla, tärkeässä roolissa maan keittiössä. Aivan alkujaan peruna on kuitenkin lähtöisin etelänaapuri Chilestä. Monien alueen maiden tapaan myös maissi on tärkeässä roolissa.

Peruslaisista jälkiruoista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin paikalliset donitsit picarones. Se on tehty kurpitsasta ja bataatista ja päälle laitetaan hunajaa. Brandya muistuttava Pisco taas on Perun tunnetuin alkoholijuoma ja kansallisjuoman maineessa.