Aiemmin varsin tuntematon perulainen keittiö nousi 2010-luvun puolivälissä jopa Suomessa hieman tunnetummaksi ja trendikkääksi keittiöksi. Perulaisessa ruokakulttuurissa näkyy persoonallisesti alueen alkuperäiskansojen ja Amazonin alueen vaikutteet, mutta myös eurooppalaiset ja erityisesti espanjalaiset vaikutteet. Pienemmässä, mutta merkityksellisessä roolissa ovat Perun aasialaisten ja afrikkalaisten siirtolaisten vaikutteet. Perun ruoka on siis saanut vaikutteita hyvin monesta suunnasta. Perun japanilaisvaikutteisiin fuusioruokiin viitataankin sanalla nikkei-keittiö. Lomo Saltado on myös vahvasti aasialaisvaikutteinen grilliruoka.
Peruna on, kuten joku voisi maan nimestä arvailla, on tärkeässä roolissa Perun keittiössä. Aivan alkujaan peruna on kuitenkin lähtöisin etelänaapuri Chilen alueelta. Monien muiden Etelä-Amerikan maiden tapaan myös maissi on tärkeässä roolissa. Euroopassa perinteisesti vähemmän tunnetuista raaka-aineista kvinoaa käytetään Perussa paljon. Eksoottisempia raaka-aineita ovat myös mm. oka, suomuannoona ja ullukko. Muita tärkeitä perusraaka-aineita ovat pavut, riisi ja chili.
Oudoimmista liharuoista Perun yhteydessä mainitaan usein marsu, joka on siellä suht arkinen lähde liharuokiin, vaikkei toki mikään erityisen suosittu liharuoka.
Ceviche – Sitrusmehussa marinoitua tuoretta kalaa
Nimenomaan Peruun liitetyistä ruoista ehkä tunnetuin on limen mehulla maustettu, tuoreista kaloista tehty kalaruoka ceviche. Suurimmasta osasta Perun tiiviimmin asutuista aluista on hyvin lyhyt matka Perun pitkälle rannikolle. Mausteena on yleensä ainakin chiliä ja myös korianteria.
Pikaruoista suosittu on butifarra eli kinkkusämpylä, jonka kutsuminen vain ”kinkkusämpyläksi” ei kuitenkaan tee sen monipuolisten täytteiden takia sillä täysin oikeutta. Erikoisempi pikaruoka on anticucho eli naudan sydämestä tehtyä liharuokaa.
Peruslaisista jälkiruoista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin paikalliset donitsit picarones. Ne on tehty kurpitsasta ja bataattijauhoista ja päälle laitetaan hunajaa tai siirappia ja kanelia. Picaroneja myydään laajasti Perun kaduilla erilaisista katukojuista.
Perulaiset juomat
Brandya muistuttava Pisco taas on Perun tunnetuin alkoholijuoma ja kansallisjuoman maineessa. Toinen perinteinen alkoholijuoma, jonka historia ulottuu eurooppalaisten saapumista pidemmällekin on ”maissiolut” Chicha. Nykyään toki ”normaalimmat” oluet myös suosittu alkoholijuoma Perussa.