Ruoka on keskeinen osa ranskalaista kulttuuria ja ranskalainen keittiö on ehdottomasti yksi tunnetuimmista maailman keittiöistä ja se on vaikuttanut suuresti myös monien muiden maiden ruokakulttuuriin. Tämän myötä merkittävä osa gastronomisesta sanastosta on lähtöisin Ranskasta, samoin myös Michelin tähdet.
Ranskalaiseen ruokakulttuuriin liitetään usein hienostelu ja snobbailu ja tämä tietysti pitää osittain paikkansa. Monet maailman tunnetuimmista kokeista ovat ainakin jossain vaiheessa työskennelleet hetken aikaa Ranskassa. Toisaalta ranskalaiseen kulttuuriin kuuluu myös arkisempia ja “talonpoikaisempia” ruokalajeja. Aamiaisen osalta Ranska ei myöskään ole erityisen mielenkiintoinen maa.
Ranskalaisen ruokakulttuurin ehkä tunnetuimpia elementtejä ovat viini, juusto ja patonki. Ranskalaiseen ruokakulttuuri rakentuu kuitenkin valtavasta määrästä erilaisia ruokatyyppejä ja myös paikallisia erikoisuuksia.