Ranskalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Ruoka on keskeinen osa ranskalaista kulttuuria ja ranskalainen keittiö on ehdottomasti yksi tunnetuimmista maailman keittiöistä ja se on vaikuttanut suuresti myös monien muiden maiden ruokakulttuuriin. Tämän myötä merkittävä osa gastronomisesta sanastosta on lähtöisin Ranskasta, samoin myös Michelin tähdet.

 

Ranskalaiseen ruokakulttuuriin liitetään usein hienostelu ja snobbailu ja tämä tietysti pitää osittain paikkansa. Monet maailman tunnetuimmista kokeista ovat ainakin jossain vaiheessa työskennelleet hetken aikaa Ranskassa. Toisaalta ranskalaiseen kulttuuriin kuuluu myös arkisempia ja “talonpoikaisempia” ruokalajeja. Aamiaisen osalta Ranska ei myöskään ole erityisen hienosteleva maa.

 

Ranskalaisen ruokakulttuurin ehkä tunnetuimpia elementtejä ovat viini, juusto ja patonki. Ranskalaiseen ruokakulttuuri rakentuu kuitenkin valtavasta määrästä erilaisia ruokatyyppejä ja myös paikallisia erikoisuuksia.

Ranskalaiset kastikkeet - Viisi äitikastiketta

Ranskalaisen kokin tärkeänä testinä pidetään kykyä tehdä täydellisesti viisi ranskalaista “äitikastiketta”. Suuri osa muista ranskalaisen keittiön keskeisistä kastikkeista on variaatioita näistä viidestä peruskastikkeesta.

Patonki ja leivät Ranskassa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ranskalaiset juomat

Ranska tunnetaan erityisesti tietysti viinimaana. Se määrillä mitattuna yksi maailman suurmmista viinintuottajamaista, mutta tuotantomäärien ohella sen tunnetaan laatuviineistään ja myyttisistä viinialueistaan kuten Burgundi, Champagne ja Bordeaux. Viinien ohella konjakki on erityisen tunnettu Ranskalainen alkoholijuoma, joskin maassa tuotetaan muitakin mielenkiintoisia väkeviä alkoholijuomia. Miedommista alkoholijuomista aidot ranskalaiset omenasiiderit ovat kuitenkin myös maistelemisen arvoisia.

Ranska lienee maailman tunnetuin juustomaa ja maassa on paljon myös maultaan voimakkaampia juustoja. Erilaisia paikallisia erikoisuuksia ja alalaatuja on paljon, mutta tunnetuimpia ranskalaisia juustoja ovat mm. ainakin. Brie, Camembert ja Roquefort.

Tunnettuja ranskalaisia ruokia

  • Bouillabaisse on Etelä-Ranskasta lähtöisin oleva kalakeitto.
  • Burgindin pata on lihaisa ja pitkään haudutettava talonpoikainen pataruoka, joka on saanut nimensä pataan lisättävästä punaviinistä.
  • Bisque on kermainen ja soseutettu äyriäiskeitto.
  • Cassoulet on toulouselainen papu-lihamuhennos.
  • Kukkoa viinissä (Coq au vin) on klassinen pataruoka.
  • Nizzan salaatti on eteläranskalaisen Nizzan kaupungin mukaan nimetty salaatti, jonka tärkeimpiä raaka-aineita ovat raa’at kasvikset, kala ja kananmuna.
  • Quiche Lorraine on klassinen ranskalainen juustopiirakka.
  • Ratatouille on kylmänä tarjoiltava vihannesmuhennos.
  • Vichyssoise on purjo-perunakeitto, joka voidaan tarjota kylmänä tai lämpimänä.