Ranskalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Ruoka on keskeinen osa ranskalaista kulttuuria ja ranskalainen keittiö on ehdottomasti yksi tunnetuimmista maailman keittiöistä ja se on vaikuttanut suuresti myös monien muiden maiden ruokakulttuuriin. Tämän myötä merkittävä osa gastronomisesta sanastosta on lähtöisin Ranskasta, samoin myös Michelin tähdet. Ranskalainen ruokakulttuurin onkin jopa kuulunut Unescon aineettoman maailmanperintökohteiden joukkoon vuodesta 2010 lähtien.

Toki nykyinen ranskalainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita myös maahanmuuttajista ja Ranskan entisistä siirtomaista. Kebab ja falafel ovat nykyään maassa suosittua pikaruokaa ja muutenkin erityisesti pohjois-afrikkalainen ruokakulttuuri näkyy Ranskassa.

Ranskankielistä ruokasanastoa

 • Amuse-bouche eli keittiön tervehdys viittaa kalliimmissa ravintoloissa käytettyyn tapaan, jossa ruokailijoille tuodaan pieni, kokin makumaailmaa edustava suunpalanen ennen varsinaista alkuruokaa.
 • Hors d’œuvre viittaa (yleensä) kylmään alkuruokaan.
 • Restaurant on ranskalaisista ravintolotyypeistä muodollisin (ja yleensä) kallein.
 • Bistro on usein epämuodollisempi (ja usein halvempi) ravintola, joka palvelee ennen kaikkea naapurustoaan
 • Brasserie kääntyy kirjaimellisesi myös panimoksi, mutta sillä viitataan ruoan ohella altkoholia tarjoilevaan rennompaan ravintolaan ja ne saattavat usein muisuttaa bistroa.
Ranskalainen ravintola

Ranskalaiseen ruokakulttuuriin liitetään usein hienostelu ja snobbailu ja tämä tietysti pitää osittain paikkansa. Monet maailman tunnetuimmista kokeista ovat ainakin jossain vaiheessa työskennelleet hetken aikaa Ranskassa. Toisaalta ranskalaiseen kulttuuriin kuuluu myös arkisempia ja ”talonpoikaisempia” ruokalajeja. Aamiaisen osalta Ranska ei myöskään ole erityisen hienosteleva maa. Tuoreita kroissantteja ja leipiä on kuitenkin helppo löytää, koska pikkuleipomoita on maassa, joka kulmassa.

Ranskalaisen ruokakulttuurin ehkä tunnetuimpia elementtejä ovat viini, juusto ja patonki. Tunnetuin puhtaan ranskalainen täytetty patonki tunnetaan nimellä Jambon Beurre, joka on yksinkertaisesti patonki, jonka välissä on voita ja kinkkua.

Ranskalaiseen ruokakulttuuri rakentuu kuitenkin valtavasta määrästä erilaisia ruokatyyppejä ja myös paikallisia erikoisuuksia. Esimerkiksi Saksan läheisillä raja-alueilla Alsacessa ja Lorrainessa hapankaali ja olut ovat muuta Ranskaa suositumpia. Pohjois-Ranskassa tuotetaan siideriä ja meren ansiosta kalaa ja mereneläviä syödään enemmän. Galette-saucisse on outo bretagnelainen variaatio hodarista. Etelä-Ranskan klassikkoruoka on kalakeitto bouillabaisse.

Ranskalaiset kastikkeet – Viisi äitikastiketta​

Ranskalaisen kokin tärkeänä testinä pidetään kykyä tehdä täydellisesti viisi ranskalaista ”äitikastiketta”. Suuri osa muista lukuisista ranskalaisen keittiön keskeisistä kastikkeista on variaatioita näistä viidestä peruskastikkeesta.

Ranskalaiset juustot

Ranska lienee maailman tunnetuin juustomaa ja maassa on paljon myös maultaan voimakkaampia juustoja. Niitä voidaan käyttää monella tavalla ruoanlaitossa, mutta usein aterialla myös erillisenä numerona pääruoan ja jälkiruoan välissä. Erilaisia paikallisia erikoisuuksia ja alalaatuja on paljon, mutta tunnetuimpia ranskalaisia juustoja ovat mm. ainakin. Brie, Camembert ja Roquefort, mutta maassa on myös paljon erilaisia paikallisia juustoerikoisuuksia.

Tunnettuja ranskalaisia ruokia​

Ranskalainen ruoka
 • Bouillabaisse on Etelä-Ranskasta lähtöisin oleva kalakeitto, johon käytetään useampaa kala- ja äyriäislaatua.
 • Burgindin pata on lihaisa ja pitkään haudutettava talonpoikainen pataruoka, joka on saanut nimensä pataan lisättävästä punaviinistä.
 • Bisque on kermainen ja soseutettu äyriäiskeitto.
 • Cassoulet on toulouselainen papu-lihamuhennos.
 • Kukkoa viinissä (Coq au vin) on klassinen pataruoka.
 • Nizzan salaatti on eteläranskalaisen Nizzan kaupungin mukaan nimetty salaatti, jonka tärkeimpiä raaka-aineita ovat raa’at kasvikset, kala ja kananmuna.
 • Quiche Lorraine on klassinen ranskalainen juustopiirakka.
 • Ratatouille on kylmänä tarjoiltava monipuolisesti kasviksia sisältävä vihannesmuhennos.
 • Tarte Flambée on ns. ”alsacelainen pizza”. Ohuen taikinan päälle tulee ainakin pekonia, sipulia ja ranskan kermaa.
 • Tartiflette on runsaasti juustoa ja sen lisäksi perunaa, sipulia, pekonia ja valkoviiniä sisältävä ruokalaji Ranskan Alpleilta.
 • Vichyssoise on purjo-perunakeitto, joka voidaan tarjota kylmänä tai lämpimänä.

Ranskalaiset juomat​

Ranska tunnetaan erityisesti tietysti viinimaana. Se määrillä mitattuna yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista, mutta tuotantomäärien ohella sen tunnetaan laatuviineistään ja myyttisistä viinialueistaan kuten Burgundi, Champagne ja Bordeaux. Viinien ohella konjakki on erityisen tunnettu Ranskalainen alkoholijuoma, joskin maassa tuotetaan muitakin mielenkiintoisia väkeviä alkoholijuomia. Miedommista alkoholijuomista aidot ranskalaiset omenasiiderit ovat kuitenkin myös maistelemisen arvoisia.