Ranskalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Ruoka on keskeinen osa ranskalaista kulttuuria ja ranskalainen keittiö on ehdottomasti yksi tunnetuimmista maailman keittiöistä ja se on vaikuttanut suuresti myös monien muiden maiden ruokakulttuuriin. Tämän myötä merkittävä osa gastronomisesta sanastosta on myös lähtöisin Ranskasta. Samoin Michelin tähdet ovat lähtöisin Ranskasta.

Ranskalaiseen ruokakulttuuriin liitetään usein hienostelu ja snobbailu ja tämä tietysti pitää osittain paikkansa. Monet maailman tunnetuimmista kokeista ovat ainakin jossain vaiheess työskennelleet hetken aikaa Ranskassa. Toisaalta ranskalaiseen kulttuuriin kuuluu myös arkisempia ja “talonpaikaisempia” ruokalajeja.

Ranskalaisen ruokakulttuurin ehkä tunnetuimpia elementtejä ovat viini, juusto ja patonki. Ranskalaiseen ruokakultuuri rakentuu kuitenkin valtavasta määrästä erilaisia ruokatyyppejä ja myös paikallisia erikoisuuksia.

Ranskalaiset juustot

Ranskalaiset jälkiruoat

Viisi ranskalaista “äitikastiketta”

Tapenade – Eteläranskalainen oliivitahna

Burgundinpata

Nizzansalaatti

Ranskalaiset juomat

Ranskalaiset siiderit

Ranskalaiset viinat

Ranskan viinialueet

Muuta ranskalaiseen keittiöön liittyvää

Provencen mausteseos