Bouillabaisse – Ranskalainen kalakeitto

Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto on Ranskan tunnetuimpia keittoruokia. Nimi tulee oksitaanin kielen sanasta bolhabaissa. Se on lähtöisin Etelä-Ranskasta ja yhdistetään spesifisti Marseillen kaupunkiin, mutta on levinnyt nykyään koko Ranskaan ja ulkomaille asti. Tarinan mukaan sen kehittivät paikalliset kalastajat helpoksi eväsruoaksi, johon he käyttivät ylijäämäkalojaan. Bouillabaisseen laitetaankin perinteisesti lukuisia eri kala- ja äyriäislaatuja, mutta nämä vaihtelevat saatavissa olevien raaka-aineiden ja kokin mukaan.

Bouillabaissen kalat

Tyypillisiä ranskalaisen bouillabaissen kaloja ovat mm. Kurnusimput

Muita Bouillabaissen raaka-aineita ovat perunat, sipulit, valkosipuli, kypsät tomaatit, fenkoli ja tuoreet yrtit.