Flammkuchen – Alsacelainen liekkipiirakka

Flammkuchen (tai ranskaksi Tarte flambée) on Ranskan ja Saksan raja-alueelta Alsacesta lähtöisin oleva, hieman pizzaa muistuttava piirakka. Se on suosittu ruokalaji kuitenkin myös Saksan puolella Badenissa, Pfalzissa ja Saarinmaalla. Suomeksi ruokalajin nimi kääntyy karkeasti liekkipiiraaksi. Piirakan pohjaan ei tule ollenkaan hiivaa, joten sitä ei kohoteta ja pohja on erittäin ohut.

Flamkuchen

Flammkuchen paistetaan oikeaoppisesti kuumassa leivinuunissa, mutta voi sen valmistaa uunissakin leivinpellin päällä. Flammkuchenin ohuen ja rapean pohjan päälle laitetaan tyypillisimmin ranskan kermaa, sipulia ja pekonia. Ranskan kerma saatetaan Ranskassa korvata myös Fromage blanc-tuorejuustolla. Päälle saatetaan laittaa myös ruohosipulia tai yrttejä.

Tunnetuissa variaatioissa täytteeksi saatetaan laittaa myös Gruyère-juustoa, Munster-juustoa tai sieniä, mutta muitakin täytteitä saatetaan käyttää. Kasvisversiossa pekoni korvataan tyypillisimmin kesäkurpitsalla.

Täytteiden määrän suhteen kannattaa kuitenkin olla maltillinen, jotta pohja kypsyy sopivan rapeaksi. Flammkuchen pohjan muodon suhteen kuitenkaan ei olla turhan tarkkoja. Se voi olla pizzan tapaan pyöreä tai neliskulmainen. Saksassa esimerkiksi baareissa saattaa olla tarjolla myös pieniä flammkucheneita oluen kanssa nautittavaksi.

Flammkuchen-reseptejä

Flammkuchen – nopea herkku, vähän kuin pizza (Hanna Sumari)

Flammkuchen eli liekkipiiras (Anna)

Gluteeniton Flammkuchen (K-Ruoka)