Flammkuchen – Alsacelainen liekkipiiras

Flammkuchen (tai ranskaksi Tarte flambée) on Ranskan ja Saksan raja-alueelta Alsacesta lähtöisin oleva, hieman pitsaa muistuttava piiras. Se on suosittu ruokalaji kuitenkin myös Saksan puolella Badenissa, Pfalzissa ja Saarinmaalla. Suomeksi ruokalajin nimi kääntyy karkeasti liekkipiiraaksi. Piiraan pohjaan ei tule ollenkaan hiivaa.

Flamkuchen

Flammkuchen paistetaan oikeaoppisesti kuumassa leivinuunissa, mutta voi sen valmistaa uunissakin leivinpellin päällä. Flammkuchenin ohuen ja rapean pohjan päälle laitetaan tyypillisimmin ranskan kermaa, sipulia ja pekonia. Ranskan kerma saatetaan Ranskassa korvata myös Fromage blanc-tuorejuustolla.

Tunnetuissa variaatioissa täytteeksi saatetaan laittaa myös Gruyère-juustoa, Munster-juustoa tai sieniä, mutta muitakin täytteitä saatetaan käyttää. Kasvisversiossa pekoni korvataan tyypillisimmin kesäkurpitsalla.

Täytteiden määrän suhteen kannattaa kuitenkin olla maltillinen, jotta pohja kypsyy sopivan rapeaksi. Flammkuchen pohjan muodon suhteen ei olla turhan tarkkoja. Se voi olla pizzan tapaan pyöreä tai neliskulmainen. Sakassa esimerkiksi baareissa saattaa olla tarjolla myös pieniä flammkucheneita oluen kanssa nautittavaksi.

Flammkuchen-reseptejä

Flammkuchen (Meillä Kotona)

Flammkuchen eli liekkipiiras (Anna)

Gluteeniton Flammkuchen (K-Ruoka)