Michelin-tähdet ovat ranskalaisen Guide Michelin ravintolaoppaan tapa luokitella maailman parhaita ravintoloita. Alkunperin niiden oli tarkoitus toimia opaskirjana matkailijoille ja ne sisälsivät tietoja reiteistä, majoituksesta ja ravintoloista. Ravintolaopasta on julkaistu jo lähes 100 vuoden ajan 1930-luvulta lähtien. Tähtien saaminen ravintolalle on hyvin vaikeaa ja niitä annetaan poikkeuksellisesta laadusta. Tähtiä jakavat ravintoloihin anonyymisti menevät alan ammattilaiset. Tähtiä voi saada yhden, kaksi tai kolme. Arvostelussa käytetään yhteensä viittä kriteeriä.

Michelin-tähtien kriteerit
- Raaka-aineiden laatu
- Valmistustapa sekä makujen yhteensopivuus
- Ruoan persoonallisuus
- Rahanarvoisuus
- Laadun pysyvyys
Koko maailmassa on tällä hetkellä Michelin-tähden saaneita ravintoloita yhteensä reilu 2500. Näistä reilulla 400:lla on kaksi tähteä ja vajaalla 150:llä kolme tähteä.
Selvästi eniten Michelin-ravintoloita on oppaan kotimaassa Ranskassa: yli 600. Muita kärkimaita ovat Japani, Italia, Saksa ja Espanja. Yhteensä Michelin-tähden saaneita ravintoloita on noin 30 eri maassa.
Michelin ravintolat Suomessa
Suomessa on vuonna 2024 yhteensä kahdeksan yhden Michelin tähden saanutta ravintolaa ja yksi kahden tähden ravintola:
- Demo (Helsinki) *
- Grön (Helsinki) *
- Finnjävel (Helsinki) *
- Palace (Helsinki) * *
- Olo (Helsinki) *
- Kaskis (Turku) *
- Tapio (Ruka) *
- The Room by Kozeen Shiwan * (Helsinki)
- Vår (Porvoo) *
Ensimmäinen Suomessa Michelin tähden saanut ravintola oli Palace Gourmet vuonna 1987. Ensimmäinen kaksi tähteä saanut ravintola oli puolestaan Chez Dominique vuonna 2003. Turussa sijaitseva Kaskis oli ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen Michelin-tähden saanut ravintola Suomessa. Yhteensä historian saatossa 18:lla eri ravintolalla Suomessa on myös ollut Michelin-tähti.
Bib Gourmand
Bib Gourmand on Michelin-oppaan vuodesta 1997 alkaen jakama palkinto ravintolalle joka tarjoaa hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.