Michelin-tähdet

Michelin-tähdet ovat Guide Michelin ravintolaoppaan tapa luokitella maailman parhaita ravintoloita. Ravintolaopasta on julkaistu jo lähes 100 vuoden ajan 1930-luvulta lähtien. Tähtien saaminen ravintolalle on hyvin vaikeaa ja niitä annetaan poikkeuksellisesta laadusta. Tähtiä jakavat ravintoloihin anonyymisti menevät alan ammattilaiset. Tähtiä voi saada yhden, kaksi tai kolme. Arvostelussa käytetään yhteensä viittä kriteeriä.

Michelin tähdet ravintola

Michelin-tähtien kriteerit

  • Raaka-aineiden laatu
  • Valmistustapa sekä makujen yhteensopivuus
  • Ruoan personaallisuus
  • Rahanarvoisuus
  • Laadun pysyvyys

Koko maailmassa on tällä hetkellä Michelin-tähden saaneita ravintoloita yhteensä reilu 2500. Näistä reilulla 400:lla on kaksi tähteä ja vajaalla 150:llä kolme tähteä.

Selvästi eniten Michelin-ravintoloita on oppaan kotimaassa Ranskassa: yli 600. Muita kärkimaita ovat Japani, Italia, Saksa ja Espanja. Yhteensä Michelin-tähden saaneita ravintoloita on noin 30 eri maassa.

Michelin ravintolat Suomessa

Suomessa on vuonna 2022 yhteensä seitsemän Michelin tähden saanutta ravintolaa: Demo, Grön, Finnjävel Salonki, Kaskis, Olo, Ora ja Palace. Ensimmäinen Suomessa Michelin tähden saanut ravintola oli Palace Gourmet vuonna 1987. Ensimmäinen kaksi tähteä saanut ravintola oli puolestaan Chez Dominique vuonna 2003.

Bib Gourmand

Bib Gourmand on Michelin-oppaan vuodesta 1997 alkaen jakama palkinto ravintolalle joka tarjoaa hyvin valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan. Näitä on Suomessa tällä hetkellä kaksi kappaletta Gaijin ja Nolla.