Michelin-tähdet

Michelin-tähdet ovat Guide Michelinin ravintolaoppaan tapa luokitella maailman parhaita ravintoloita. Ravintolaopasta on julkaistu jo lähes 100 vuoden ajan 30-luvulta lähtien. Tähtien saaminen ravintolalle on hyvin vaikeaa ja niitä annetaan poikkeuksellisesta laadusta. Tähtiä jakavat ravintoloihin ananoyymisti menevät alan ammattilaiset. Tähtiä voi saada yhden, kaksi tai kolme. Arvostelussa käytetään yhteensä viittä kriteeriä.

Michelin-tähtien kriteerit

  • Raaka-aineiden laatu
  • Valmistustapa sekä makujen yhteensopivuus
  • Ruoan personaallisuus
  • Rahanarvoisuus
  • Laadun pysyvyys

Koko maailmassa on tällä hetkellä Michelin-tähden saaneita ravintoloita yhteensä reilu 2500. Näistä reilulla 400:lla on kaksi tähteä ja vajaalla 150:llä kolme tähteä.

Selvästi eniten Michelin-ravintoloita on oppaan kotimaassa Ranskassa: yli 600. Yhteensä Michelin-tähden saaneita ravintoloita on noin 30 eri maassa.

Michelin ravintolat Suomessa

Suomessa on vuonna 2021 yhteensä kuusi Michelin tähden saanutta ravintolaa: Demo, Grön, Inari, Olo, Ora ja Palace. Ensimmäinen Suomessa Michelin tähden saanut ravintola oli Palace Gourmet vuonna 1987. Ensimmäinen kaksi tähteä saanut ravintola oli puolestaan Chez Dominique vuonna 2003.