Maailman suurimmat viinintuottajamaat TOP-10

Tuotantomäärissäkin maailman suurimpia viinituottajia ovat tunnetut Euroopan viinimaat, mutta 2021 suurimpien viinintuottajamaiden joukossa on maita muiltakin mantereilta.

1. Italia

Italia on tunnettu laatuviineistään kuten Chianti, mutta se on myös määrissä mitattuna maailman suurin viinintuottajamaa. Viiniä tuotetaan aika laajalti ympäri maata, mutta tunnetuimmat ja laadukkaimmat alueet sijaitsevat Pohjois-Italiassa.

2. Ranska

Myös Ranska on tunnettu laatuviineistään ja maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa. Ranska on myös ainoa maa, jossa tuotetaan aitoa samppanjaa. Tunnetuimpia viinialueita ovat Champagne, Burgundi ja Bordeaux.

3. Espanja

Espanja on Euroopan tärkein viinirypäleiden tuottaja, mutta viinintuottajana vasta mantereen kolmanneksi tärkein. Erityisistä viineistä tunnetaan kuohuviini Cava ja väkevä viini Sherry.

Euroopan viinialuet

4. USA

Viiniä tuotetaan USA:ssa pienessä mittakaavassa melko laajalti ympäri maata, mutta ylivoimaisesti tärkein viinintuotantoalue on Kalifornia.

5. Australia

Australia kuuluu eteläisen pallonpuoliskon tärkeimpiin viinintuottajamaihin. Viiniä tuotetaan laajoilla alueilla maan eteläosasissa.

6. Chile

Varsin pienessä Chilessä tuotetaan sen kokoon nähden suuri määrä viinejä ja viinin vienniltään se on koko maailman viidenneksi suurin.

7. Argentiina

Argentiina on Etelä-Amerikan ja eteläisen pallonpuoliskon suurin viinintuottajamaa. Mendoza kuten muutkin viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella.

8. Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen ainoa merkittävä viinintuottajamaa. Viinialueet sijaitseva maan lounaisosassa.

9. Saksa

Saksa on isompien Välimeren maiden jälkeen Euroopan suurin viinintuottajamaa ja tunnetaan parhaiten Rieslingeistään.

10. Portugali

Portugali on naapurimaataan Espanjaa pienempi viinintuottaja, mutta kuuluu kuitenkin maailman suurempiin viinintuottajamaihin. Se tunnetaan väkevistä port– ja madeira-viineistään

Suurimmat viinintuottajamaat 2021