Maailman suurimmat viinintuottajamaat TOP-10

Tuotantomäärissäkin maailman suurimpia viinituottajia ovat tunnetut Euroopan viinimaat, mutta maailman 10 suurimman viinintuottajan joukossa on maita kaikilta mantereilta.

1. Italia

Italia on tunnettu laatuviineistään kuten Chianti, mutta se on myös määrissä mitattuna maailman suurin viinintuottajamaa. Viiniä tuotetaan aika laajalti ympäri maata, mutta tunnetuimmat ja laadukkaimmat alueet sijaitsevat Pohjois-Italiassa.

2. Ranska

Myös Ranska on tunnettu laatuviineistään ja maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa. Ranska on myös ainoa maa, jossa tuotetaan aitoa samppanjaa. Tunnetuimpia viinialueita ovat Champagne, Burgundi ja Bordeaux.

3. Espanja

Espanja on Euroopan tärkein viinirypäleiden tuottaja, mutta viinintuottajana vasta mantereen kolmanneksi tärkein. Erityisistä viineistä tunnetaan kuohuviini Cava ja väkevä viini Sherry.

4. USA

Viiniä tuotetaan USA:ssa pienessä mittakaavassa melko laajalti ympäri maata, mutta ylivoimaisesti tärkein viinintuotantoalue on Kalifornia.

5. Argentiina

Argentiina on Etelä-Amerikan ja eteläisen pallonpuoliskon suurin viinintuottajamaa. Mendoza kuten muutkin viinialueet sijaitsevat maan länsiosassa Andien juurella.

6. Kiina

Suurena maana Kiinassa tuotetaan myös melko suuria määriä viinejä, jotka eivät kuitenkaan ole kansainvälisesti tunnettuja. Viime vuosina Kiinassakin on ollut kovia pyrkimyksiä nimenomaan laatuviinien tuottamiseen.

7. Chile

Varsin pienessä Chilessä tuotetaan sen kokoon nähden suuri määrä viinejä ja viinin vienniltään se on koko maailman viidenneksi suurin.

8. Australia

Australia kuuluu eteläisen pallonpuoliskon tärkeimpiin viinintuottajamaihin. Viiniä tuotetaan laajoilla alueilla maan eteläosasissa.

9. Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen ainoa merkittävä viinintuottajamaa. Viinialueet sijaitseva maan lounaisosassa.

10. Saksa

Saksa on isompien Välimeren maiden jälkeen Euroopan suurin viinintuottajamaa ja tunnetaan parhaiten Rieslingeistään.