Ranskalainen Bistro – Rento kortteliravintola

Bistro on ranskalaisen ravintolakulttuuriin kulmakivi. Bistrot syntyivät alun perin Pariisissa 1800-luvun lopulla. Kyseessä on kohtuullisen epämuodollinen ja kohtuuhintainen ravintola vrt.(restaurant), johon ei usein matkata kovin pitkältä, vaan ne palvelevat pitkälti naapurustoaan ja lähialueitaan.

Bistrot tarjoilevat usein suhteellisen simppeleitä ja perinteisiä perusruokia kuten erilaisia pataruokia tai vastaavia, joita on helpompi varmistaa isommalle määrälle ihmisiä.

Ranskalainen bistro

Bistrot saattavat myös toimia osan päivästä kahvilana tai illalla baarina. Usein bistroissa ei ole ruokalistaa vaan tarjolla olevat päivän ruoat on kirjattu näkyville liitutaululle, jonka ansiosta ne voivat myös hyödyntää laadukkaita tuoreita raaka-aineita. Nykyään isojen kaupunkien trendikkäät bistrot saattavat olla joskus kohtuu hintaviakin, mutta yleisesti ottaen hintataso on bistroissa varsin kohtuullinen. Toki Ranskan ulkopuolella ja Suomessa sanaa bistro saatetaan käyttää verrattain liberaalisti eri ruokapaikkojen nimissä.

Spesifisti Lyonin alueella samankaltaiseen ravintolaan viitataan sanalla bouchon. Esimerkiksi Italiassa Bistroa hieman vastaava ravintolatyyppi on trattoria.