Burgundin pata (ranskaksi Boeuf bourguignon) on yksi tunnetuimpia ranskalaisen keittiön ruokia. Kyseessä ei kuitenkaan ole stereotyyppisen hienosteleva ranskalaisen keittiön klassikkoruoka, vaan lihaisa talonpoikainen pataruoka, jota on syytä kuitenkin hauduttaa varsin pitkään. Sen valmistaminen ei ole erityisen vaikeaa eivätkä raaka-aineet kalliita, mutta aikaa on syytä varata riittävästi. Burgundin pata sopii erityisen hyvin kylmän talvipäivän ruoaksi.
Burgundin padan viini
Padan nimi viittaa Burgundin viinialueeseen, mutta tästä huolimatta se on ollut ja on suosittu ruoka muuallakin Ranskassa ja nimi viittaa ennen kaikkea viinin käyttöön ruuan valmistuksessa. Valmistusviiniksi voisi suositella täyteläistä, mutta nuorta punaviiniä.
Burgundinpadan raaka-aineet
Viinin ohella padan keskeisiä raaka-aineita ovat naudanliha, pekoni porkkana, sipuli, hillosipuli ja sienet. Joskus burgundin padasta nähdään myös versioita, joissa nauta on korvattu riistalihalla.
Burgundin padan tarjoilu
Burgdundin pata tarjoillaan yleensä joko keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.