Pohjoisafrikkalainen keittiö (Maghreb)

Pohjoisafrikkalaisella keittiöllä viitataan yleisemmin ns. Maghreb-maiden eli Algerian, Marokon ja Tunisian keittiöihin. Egyptiläinen keittiö liitetään hieman enemmän itäafrikkalaiseen keittiöön. Pohjoisafrikkalainen keittiö on joiltain osin lähellä Lähi-Idän ruokakulttuuria ja joiltain osin se on saanut vaikutteita muista Välimeren rannalla sijaitsevista alueista. Esim. mezet ovat välimerelellisittäin suosittu ruokalaji myös Pohjois-Afrikassa.

Liharuoista puhuttaessa lammas on Pohjois-Afrikassa suhteessa tärkeämpi raaka-aine kuin juuri missään muualla, esim. makkaroista nimenomaan lammasmakkara Merguez alueella suosittu ja isompien grillimeininkien yhteydessä kokonainen grillattu lammas tunnetaan nimellä méchoui. Muslimimaina sianlihaa ei Pohjois-Afrikassa käytännössä syödä.

Maustaminen Pohjois-Afrikassa

Mausteiden osalta pohjois-afrikkalaiselle keittiölle tyypillisimpiä ovat esimerkiksi kumina, kaneli, sahrami, muskotti ja anis. Suosittuja mausteseoksia ovat Ras el hanout, Baharat ja chilitahna Harissa. Erityisesti kalaruokien kanssa Chermoula on suosittu kuminalla maustettu kastike.

Kuskus

Kuskus

Ehkä pohjoisafrikkalaisen keittiön tunnetuin lahja maailman ruokakulttuuriin on kuskus, jolla voidaan viitata viljasta tehtyyn lisäkkeeseen tai ihan ruoka-annokseen jonka osana tämä viljalisäke on. Perinteisesti kuskusta tarjoillaan pääruokana kasvisten ja lihan tai kalan kanssa

Tajine

Tajine viitaa sekä Pohjois-Afrikan berberien savipataan että erityisesti siinä valmistettuun samannimiseen ruokalajiin. Tajine on siis pataruoka, jota voidaan tehdä joko kasviksista, kalasta tai lihasta.

Pastilla

Pastilla on voitaikinaa muistuttavasta filo-taikinasta valmistettu piiras, jonka täytteenä on lihaa, lintua tai mereneläviä.

Shakshuka

Shakshuka on Pohjois-Afrikassa ja nykyään siirtolaisten myötä myös Israelissa suosittu kananmunaruoka, jossa munia on haudatettu tomaattikastikeessa. Sitä tarjoillaan yleensä aamiaiseksi.