Burgundin viinit

Burgundi(Bourgogne) on yksi Ranskan ja koko maailman tunnetuimmista viinien tuotantoalueista. Viiniä on tuotettu parintuhannen vuoden ajan ja kun aateliset keskiajalla alkoivat kiinnittää huomiota viinien eroihin, nousi Burgundi laatuviinien tuotantoalueen asemaan ja se on säilyttänyt asemansa nykypäivään asti.

Burgundi sijaitsee hieman Pariisista kaakkoon eli Sveitsin suuntaan. Joskus Beaujolais, joka sijaitsee Burgundin eteläreunalla mielletään osaksi Burgundia, mutta sen viinejä ei pidetä yhtä laadukkaina ja yleisimmin sitä ei lasketa osaksi Burgundia vaan se on oma kokonaisuutensa.

Burgundin suurin kaupunki on Dijon, mutta varsinaiset tärkeimmät ”viinikaupungit” tuotantoalueiden yhteydessä ovat Beaune ja Mâcon Rhonen sivujoki Saônen varrella. Alueella tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä ja vähemmässä määrin kuohuviiniä(Cremant). Punaviineissä tärkein rypäle on Pinot noir ja valkoviineissä Chardonnay.

Beaune viinit Burgundi

Burgundin viisi ala-aluetta

  • Chablis tunnetaan erityisesti kuivista valkoviineistään, joihin käytetään 100 prosenttisesti Chardonnay-rypäleitä. Burgundin pohjoisimman ala-alueen Chabliksen viinit jaetaan neljään kategoriaan alkuperäluokituksen perusteella, jotka laatujärjestyksessä matalimmasta alkaen: Petit Chablis AOP, Chablis AOP, Premier Cru Chablis AOP sekä Grand Cru Chablis AOP.
  • Côte de Nuits tunnetaan erityisesti laadukkaista punaviineistään.
  • Côte de Beaune tunnetaan hintavista valkoviineistään, mutta määrällisesti siellä tuotetaan kuitenkin enemmän punaviinejä.
  • Côte Chalonnaise on Burgundin tuotantomääriltään suurin ala-alue ja mm. tärkein Burgundin kuohuviinin tuotantoalue.
  • Mâconnais on eteläinen viinialue ja se tunnetaan lähinnä Chardonnaysta tuotetuista valkoviineistään.
Burgundi punaviinit

Burgundin viinit ruoanlaitossa

Viiniä sisältävä burgundinpata ei nimestään huolimatta ole kuitenkaan täältä lähtöisin vaikka siihen ja toiseen klassikkopataruoka, Coq au vin’iin se on suosituin viinivaihtoehto. Ruoanlaittoon ei varmasti kannata käyttää kalliimpia viinejä, vaan halvempikin kyllä riittää.