Hot dog-täytteet – Maailman hodarivariaaioita

Hot dog on yksi stereotyyppisesti amerikkalaisimmista ruoista. Amerikassa on kuitenkin monenlaisia usein paikallisia hot dog-variaatioita omilla täytteillään ja myös Amerikan ulkopuolella on luoto omanlaisiaan hodareita.

hot dog täytteet

Hot dogeja erilaisilla täytteillä

  • Chicago-tyylinen Hot dog on yksi amerikan tunnetuimmista hodarivariaatioista. Nakin lisäksi täytteitä ovat sinappi, sipulikuutiot, kurkkusalaatti, tomaattisiivut ja jalapenot. Nämä täytteet tekevät hodarista myös visuaalisesti värikkään. Chicagolaiseen hodariin ei missään nimessä laiteta ketsuppia. Perinteisesti chicagolaisessa hodarissa sämpylän päällä on myös unikon siemeniä.
  • Chili dog on yksi suosituimmista hodarivariaatioista. Siinä makkaran lisäksi määrittelevä täyte lihakastike tai tahna kuten chili con carne. Muita suosituimpia chili dogin täytteitä ovat juusto, sipuli ja sinappi.
  • Choripan on argentiinalainen versio hodarista. Choripanin täytteitä ovat chorizo-makkara, chimichurri-kastike ja salsa criolla.
  • Completo on chileläinen versio hodarista. Sämpylä on usein suurempi kuin amerikkalaisissa hodareissa. Makkaran lisäksi muitakin täytteitä on reilusti. Niihin kuuluvat tomaattikuutiot, avokado, majoneesi, hapankaali ja paikallinen pikkelsaisalaatti salsa americana.
  • Danger Dog on hodari, jonka määrittelevänä piirteenä on makkaran ympärille kääritty pekonisiivu.
  • Galette-saucisse on ranskalainen versio hodarista. Sen erottaa hodarista, että makkara kääritään ranskalaistyyppisen kreppiin, eikä siihen laitetan mitään muita täytteitä.
  • Italian hot dog on New Yorkissa syntynyt ja sen ympäristössä suosittu hodarivariaatio. Makkaran ohella täytteinä on perunaa, paprikaa ja sipulia. Mausteena on yleensä sekä ketsuppia että sinappia.
  • Ketwurst on erikoisempi, alun perin itäsaksalainen hodarivariaatio. Nimi tulee ketsupin ja makkaran(wurst) yhdistelmästä. Isoon sämpylään koverretaan bockwurstin menevä aukko, makkaran ohella siihen laitetaan runsaasti ketsuppia.
  • Seattle-tyylisen hodarin määrittäviä täytteitä ovat tuorejuusto ja paahdettu sipuli. Näiden lisäksi yleisiä täytteitä ovat jalopenot, hapankaali, paprika ja vihersipuli. Mausteena toimivat sinappi ja Sriracha.
  • Sonora-tyyppinen hodari syntyi samannimisessä Meksikon osavaltiossa, mutta on suosittu myös USA:n Arizonassa. Makkara kääritään pekoniin ja täytteeksi laitetaan myös pintopapuja, tomaatteja ja sipulia.