Kukkoa viinissä – Ranskalainen kanapata

Kukkoa viinissä (Coq au vin) on klassinen ranskalainen pataruoka. Nimestään huolimatta siinä ei yleensä ole kukkoa, vaan ihan normaalia kanaa. Ruokalajin historia ulottuu varmasti hyvin pitkälle, mutta säilyneitä reseptejä on ainakin 1800-luvun puolivälistä alkaen.

Kukon viini

Perinteisin ruokaan käytetty viini on burgundilainen punaviini, mutta hyvin voi käyttää monenlaista muutakin viiniä. Esim Alsacen alueella käytetään jopa paikallista valkoviinä Rieslingiä, jollloin tulos on coq au Riesling. Näitä paikallisia variaatiota on sitten enemmänkin esim. coq au vin jaune Juran alueella tai Jurantai coq au violet, johon käytetään Beaujolais nouveauta.

Muut Burgundinpadan raaka-aineet

Kanan ja viinin ohella perusraaka-aineita ovat pekoni, herkkusienet, sipuli ja valkosipuli. Mausteina käytetään tyypillisesti mustapippuria, persiljaa, timjamia ja laakerinlehtiä.

Burdunginpata-reseptejä

Kukkoa viinissä (Valio)

Kukkoa viinissä (Pastanjauhantaa)

Kukkoa viinissä suomalaiseen tapaan (Äijäruokaa)

Kukkoa valkoviinissä – Coq au Riesling (Rosa Viini & Ruoka)