Kukkoa viinissä (Coq au vin) on klassinen ranskalainen pataruoka. Nimestään huolimatta siinä ei yleensä ole kukkoa, vaan ihan normaalia kanaa. Ruokalajin historia ulottuu varmasti hyvin pitkälle, mutta säilyneitä reseptejä on ainakin 1800-luvun puolivälistä alkaen.
Kukon viini
Perinteisin ruokaan käytetty viini on burgundilainen punaviini, mutta hyvin voi käyttää monenlaista muutakin viiniä. Esim. Alsacen alueella käytetään jopa paikallista valkoviiniä Rieslingiä, jolloin tulos on coq au Riesling. Näitä paikallisia variaatiota on sitten enemmänkin esim. coq au vin jaune Juran alueella tai Jurantai coq au violet, johon käytetään Beaujolais nouveauta.
Muut raaka-aineet
Kanan ja viinin ohella perusraaka-aineita ovat pekoni, herkkusienet, sipuli ja valkosipuli. Mausteina käytetään tyypillisesti mustapippuria, persiljaa, timjamia ja laakerinlehtiä.
Kukkoa viinissä-reseptejä
Kukkoa viinissä (Pastanjauhantaa)