Riesling – Saksalainen rypäle valkoviineihin

Riesling on Saksasta kotoisin oleva rypälelajike, jota käytetään valkoviinien valmistukseen. Se on myös Chardonnayn ja Sauvignon blancin ohella arvostetuimpia rypäleitä valkoviinin valmistukseen. Rieslingit ovat myös Suomessa varsin suosittuja viinejä.

Riesling on myös koko Saksan suosituin rypälelajike. Kaikkein tunnetuimmat riesling-viinit tulevat Mosel- ja Rein -jokien laaksoista. Se on myös hyvin suosittu rypäle Saksan viinialueiden läheisyydessä Ranskan Alsacessa sekä Itävallassa. Riesling on kuitenkin levinnyt nykyään myös laajalle Saksan ulkopuolelle ja siitä valmistettuja viinejä saa monilla alueilla ympäri maailmaa. Rieslingin viljely on kuitenkin kuumissa ilmastoissa selvästi haastavampaa.

Maultaan varsinkaan nuoremmat Riesling-viinit eivät ole erityisen voimakkaita vaan suorastaan “raikkaita” ja sitä myötä ovat varsin helposti juotavia. Riesling on melko helppo ja varma viinivalinta, joka sopii hyvin todella monien ruokien kanssa, erityisen tuhteja liharuokia lukuun ottamatta, jos ei tiedä mitä pitäisi tarjota.