Riesling – Saksalainen rypäle valkoviineihin

Riesling on Saksasta Reininlaaksosta kotoisin oleva rypälelajike, jota käytetään valkoviinien valmistukseen. Ensimmäiset kirjalliset maininnat rypäleestä ovat 1400-luvulta. Riesling on myös Chardonnayn ja Sauvignon blancin ohella tärkeimpiä rypäleitä, joita käytetään valkoviinin valmistukseen. Rieslingit ovat myös Suomessa varsin suosittuja viinejä.

Riesling on myös koko Saksan suosituin rypälelajike. Kaikkein tunnetuimmat riesling-viinit tulevat Mosel- ja Rein -jokien laaksoista. Se on myös hyvin suosittu rypäle Saksan viinialueiden läheisyydessä Ranskan Alsacessa sekä Itävallassa. Riesling on kuitenkin levinnyt nykyään myös laajalle Saksan ulkopuolelle ja siitä valmistetaan viinejä monilla alueilla ympäri maailmaa ja selviää hyvin monenlaisessa maaperässä, muttei kuitenkaan kuumissa ilmastoissa, sillä niissä Rieslingin viljely on kuitenkin selvästi haastavampaa.

Maultaan varsinkaan nuoremmat Riesling-viinit eivät ole erityisen voimakkaita vaan suorastaan ”raikkaita” ja sitä myötä ovat varsin helposti juotavia. Riesling on melko helppo ja varma viinivalinta, joka sopii hyvin todella monien ruokien kanssa, erityisen tuhteja liharuokia lukuun ottamatta, jos ei tiedä mitä viiniä haluaisi tarjota.