Riesling – Saksalainen rypäle valkoviineihin

Riesling on Saksasta Reininlaaksosta kotoisin oleva rypälelajike, jota käytetään valkoviinien valmistukseen. Ensimmäiset kirjalliset maininnat rypäleestä ovat 1400-luvulta ja se lienee lähtöisin Reininlaaksosta. Riesling on myös Chardonnayn ja Sauvignon blancin ohella tärkeimpiä rypäleitä, joita käytetään valkoviinin valmistukseen. Itse rypäleet eroavat monista muista verrattain pienen kokonsa vuoksi. Rieslingit ovat myös Suomessa varsin suosittuja viinejä.

riesling viini
Saksalainen riesling

Riesling on myös koko Saksan suosituin rypälelajike ja noin 40% maailman Riesling-viineistä tulee Saksasta. Kaikkein tunnetuimmat riesling-viinit tulevat Mosel- ja Rein -jokien laaksoista. Riesling on myös hyvin suosittu rypäle Saksan viinialueiden läheisyydessä Ranskan Alsacessa sekä Itävallassa. Riesling on kuitenkin levinnyt nykyään myös laajalle Saksan ulkopuolelle ja siitä valmistetaan viinejä monilla alueilla ympäri maailmaa ja selviää hyvin monenlaisessa maaperässä, muttei kuitenkaan kuumissa ilmastoissa, sillä niissä Rieslingin viljely on selvästi haastavampaa.

Maultaan varsinkaan nuoremmat Riesling-viinit eivät ole erityisen voimakkaita vaan suorastaan ”raikkaita” ja kirpeän makeita. Tätä kautta rieslingit ovat myös varsin helposti juotavia. Rieslingistä saadaan tehtyä matalan tasapainoisia viinejä niiden matalasta alkoholipitoisuudesta huolimatta. Riesling on melko helppo ja varma viinivalinta, joka sopii hyvin todella monien ruokien kanssa, erityisen tuhteja liharuokia lukuun ottamatta, jos ei tiedä mitä viiniä haluaisi tarjota. Rypäleenä riesling on kuitenkin monimuotoinen ja siitä on mahdollista saada yllättävänkin erilaisia viinejä.