Oktoberfest Menu: Olut ja ruoka

Oktoberfest on Saksan Münchenissä syntynyt kaksiviikkoinen olutfestivaali, joka pidetään kaupungin Theresienwiesen aukiolla. Alun perin enemmän hevosajojen ympärille rakennettu tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 1810. Nykyisenkaltaiset massiiviset oluthallit tulivat tapahtumaan kuitenkin vasta 1896. Sanasta Oktober huolimatta tapahtuma järjestetään syyskuussa. 2020 Münchenin Oktonberfest jäi järjestämättä koronan takia ja myöskään 2021 ei ole virallista Oktoberfestia. Tosin sana ja idea on levinnyt nykyisin pitkälle Saksan rajojen ulkopuolellekin.

Oluet Oktoberfestillä

Ainoastaan saksalaisen puhtauslain (reinheitsgebot) mukaisesti ja Münchenin kaupungin alueella tuotettuja oluita voidaan tarjoilla virallisessa Oktoberfestissä.

Oktoberfest-panimot

Panimot joiden oluita voidaan tarjota ovat

  • Augustiner-Bräu
  • Hacker-Pschorr-Bräu
  • Löwenbräu
  • Paulaner
  • Spatenbräu
  • Hofbräu-München

Panimot tekevät myös omia Märzen-tyyppisiä oktoberfest-oluitaan. Suomessakin spesifisti Oktobestille valmistettuja oluita löytyy nykyään ruokakaupoista ja Alkoista. Tuoppina toimii yleisesti reilumpi litran tuoppi, saksaksi Maß.

Oktoberfest ruoka

Oktoberfest-ruoat

Ruokien osalta Oktoberfestillä tarjotaan kieltämättä varsin stereotyyppisen saksalaisia ruokia. Makkarat kuten bratwurst ovat tärkeässä roolissa ja muutenkin tarjolla on paljon liharuokia kuten peri-baijerilainen Leberkäse, sianpotka (Schweinshaxe), Porsaan kylki (Krustenwammerl) ja porsaan lapa (Schäufele). Lihan kaverina voi hyvin myös tarjota perunasalaattia, knödeleitä ja tietysti hapankaalia. Myös brezelit ovat suosittua ruokaa tuoppien kilistelyn seuraksi.