Currywurst – Berliiniläinen currymakkara

Currywurst on saksalainen, alun perin Berliinistä lähtöisin oleva makkarapikaruoka, jonka erikoispiirre on maustettu kastike, jossa tomaattisoseen tms. tai ehkä joskus vaan ketsupin ja sen päälle heitetty curry.

Ruoka valmistetaan braatvurstista, leikkaamalle se viipaleiksi, jotka pyöritellään currylla maustetussa ketsupissa tai tomaattimurskassa. Currywurst tarjotaan yleensä ranskalaisten perunoiden tai sämpylän kanssa.

Currywurst ranskalaisilla

Alun perin bratwurstin ja curryn yhdistelmän kehitti berliiniläinen Herta Heuwer vuonna 1949 brittiläisten miehittäjien tuoman curryn ansiosta. Nykyään Berliinissä, mutta myös muualla Saksassa currywursteja myydään pikaruokakojuissa ja tarjoillaan pahvilautasilta sekä syödään pienellä kertakäyttöhaarukalla.

Currywurst-annos on kuitenkin varsin helppoa varmistaa myös kotona. Saksalaistyyppisellä bratwurstilla, ketsupilla, curryllä ja näiden kumppanina sämpylällä ja/tai ranskalaisilla pääsee jo pitkälle.

Currywurst-reseptejä

Berliinin paras herkku: Currywurst (ET-Lehti)

Nopea currywursti (HK)

Saksalainen currywurst ranskalaisilla (Lily)

Currywurst (Bööga)